Volite li kuhati rižu, onda znate koliko je jednostavno pretjerati s količinom i skuhati previše. Srećom, od viška riže se lako mogu napraviti slasna nova jela, poput hladnih salata ili prženih okruglica, a ukusan je i dodatak juhama. No da bi riža bila sigurna za jelo potrebno ju je nakon kuhanja spremiti u hladnjak unutar jednog sata.

Kako riža može izazvati trovanje?

Vjerovali ili ne, no u riži se vrlo brzo nakon termičke obrade počinju stvarati bakterije nepoželjne za ljudski organizam pa kako ne biste igrali ruski rulet i doveli se u opasnost od trovanja nemojte je predugo ostaviti na sobnoj temperaturi koja pogoduje razmnožavanju opasnih „beštija“. Rižu nakon kuhanja možete podijeliti u manje porcije kako bi se brže ohladila i bila spremna za stavljanje u hladnjak. Ako je pravilno spremljena, u posudi koja se može čvrsto zatvoriti potrajat će i tri dana, a u zamrzivaču i šest mjeseci.

Rižoto Hrana i piće 7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

Kako podgrijati rižu na siguran način:

Prilikom podgrijavanja dobro zagrijte tave ili lonce kako bi riža bila sigurna za jelo. Da biste joj vratili sočnost, možete je podgrijati i u mikrovalnoj pećnici. Za koju god se varijantu odlučili, dodajte joj malo vode kako bi bila ukusnija. Prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj možete je i poklopiti navlaženim papirom.

Meksička riža s grahom Hrana i piće Recept za toliko dobru rižu da je Meksikanci jedu nekoliko puta tjedno

Podgrijavanje u pećnici

Rižu stavite u posudu za pečenje i poklopite aluminijskom folijom pa je stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva Celzija. Otprilike 20 minuta bit će dovoljno da se zagrije.

Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 18 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 17 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 16 +14 Najotrovnije biljke u Hrvatskoj - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju