Trinidad i Tobago dva su sasvim različita otoka, a evo što je bitno znati za prvu ruku:

Tobago je poznat po luksuznim resortima, ima bijele pješčane plaže idealne za vodene sportove, a posvuda je prisutna afrička tradicija prezentirana kroz kulturu i demografiju.

Trinidad je poslovno središte brzorastuće industrije nafte i plina. Karakterizira ga urbaniji način života i ima manje stanovnika afričkog podrijetla. Na njemu se nalazi i glavni grad ovih dvaju otoka po imenu Port of Spain sa svojih skoro 50.000 stanovnika i najvećim zgradama na tim otocima. 

Trinidadski karneval
Ovaj festival odvija se u čast afričke glazbe, mitologije i kulture, a sve to vješto je zapakirano u kostime, glazbu i hranu. Ako imate sreće, netko će vas uzeti pod ruku, zamaskirati i uključiti u središnju povorku pod maskama. Obično se održava u veljači pa počnite planirati i štedjeti jer je sljedeći od 7. do 14. veljače 2023. 

Karneval u Trinidadu Karneval u Trinidadu (Foto: Getty Images)
Najljuće od najljućeg

Najljuća papričica na svijetu? Da, ona dolazi s ovih prostora. Mnogi su je frajerski probali i satima nakon toga se valjali po podu s jakim bolovima u trbuhu. Ova papričica, naziva Trinidad Moruga Scorpion, tjera paru iz ušiju.

Vožnja na brodu sa staklenim dnom

Nije za one koji se boje duboke vode. Ovaj brod odvest će vas na pučinu kako biste doživjeli podvodni svijet i sve njegove ljepote, a da se ne smočite. Tura traje tri sata.

Glazbena kultura

Jedina stvar koju ne možete izbjeći ovdje je glazba. Ovi su otoci domovina mnogim glazbenim stilovima. Najposebnija je glazba ona koja dolazi od limenih bubnjeva. I dok bubnjevi na prvi pogled ne izgledaju nešto posebno i zadivljujuće, zvuk i ritam koji dopire iz njih svakoga će natjerati da zanjiše bokovima.

Prašuma u Tobagu Prašuma u Tobagu (Foto: Getty Images)

Ljepota kišnih šuma

U ovim šumama ima pomalo ludih pojava, a neke od njih mogu biti smrtonosne za ljude. No ako se pridržavate uputa vodiča i ne dirate doslovno sve, velike su šanse da preživite šetnju kroz ovo čudo prirode. Ako ne radite selfieje sa zmijama, žabama, cvijećem, nagnuti nad živo blato...

Samo da je začinjeno

Neki to vole začinjeno, a ti su i stanovnici Trinidada i Tobaga. Nismo ništa manje ni očekivali od rodnog mjesta najljuće papričice na svijetu. S Kariba neće otići gladni jer se hrana uglavnom zasniva na afričkoj, španjolskoj, kineskoj i istočnoindijskoj gastronomiji. Od već poznatog karipskog roštilja do začinjenih curryja i gulaša s ribom ili piletinom ili pak kolača natopljenog rumom. Ovaj karipski raj doista je raj za one koji to vole malo ljuće. 

Za isprobavanje raznih začinjenih delicija i da barem okusima otputujete na Karibe, u Južnu Ameriku ili Meksiko, ukazat će se prilika u Lidlu od 11.09. Začinite piletinu karipskim umacima, isprobajte njihove namaze ili egzotične jogurte ili pak uživajte u meksičkim jelima, grickajte tortilje i gasite žeđ laganim pivom s limetom. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju