Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom raskošna su poslastica s provjerenom kombinacijom jabuke i cimeta. S mrvičastim slatkim posipom na vrhu i toplim nadjevom od jabuka u sredini ovi mafini zaslužuju da ih se zove i pravim kolačima.
Osim oblikom, podsjetit će vas na to da su mafini jedino još jednostavošću pripreme, za koju ćete trebati izdvojiti tek 15-ak minuta. Možete koristiti bilo koje jabuke, ali npr. Pink Lady ili Granny Smith poznate su kao odlične za pečenje.
Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - sastojci:
Za mrvičasto tijesto
- 150 g smeđeg šećera
- 90 g glatkog brašna
- ¾ čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica soli
- 30 g zobenih pahuljica
- 85 g maslaca, otopljenog
Za mafine
- 240 g glatkog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice soli
- 1 čajna žličica cimeta
- ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 60 g maslaca, otopljenog
- 100 g šećera
- 90 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 300 g jogurta
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 300 g jabuka oguljenih i narezanih na kockice
Za nadjev od jabuka
- 215 g kaše od jabuka (npr. za bebe)
- 1 čajna žličica cimeta
- 1-2 žlice meda, po ukusu
Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - priprema:
- Da biste napravili mrvičasto tijesto za posip, pomiješajte sve suhe sastojke u maloj posudi pa ulijte otopljeni maslac i miješajte dok se sasvim ne upije.
- Da biste napravili nadjev od jabuka, pomiješajte kašu, med i cimet da se potpuno sjedine i ostavite sa strane.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i obložite kalup za mafine papirom za pečenje.
- Za mafine pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
- U drugoj zdjeli pjenjačom tucite otopljeni maslac, šećer i smeđi šećer, pa dodajte jaja i snažno tucite još 30 sekundi. Umiješajte jogurt i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte suhe sastojke, a zatim i jabuke. Dobit ćete gusto tijesto.
- Polovicu tijesta rasporedite kalupe. U svaki kalup dodajte žlicu nadjeva od jabuka, pa preko njega rasporedite ostatak tijesta. Utisnite ga stražnjom stranom žlice u kalup. Po vrhu rasporedite mrvičasto tijesto.
- Pecite dok čačkalica ne izađe čista, 25 do 30 minuta.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Bijelo za smijeh, crno za grijeh: Obavezna adresa za ljubitelje vina na Krku