Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom raskošna su poslastica s provjerenom kombinacijom jabuke i cimeta. S mrvičastim slatkim posipom na vrhu i toplim nadjevom od jabuka u sredini ovi mafini zaslužuju da ih se zove i pravim kolačima.

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka?

Osim oblikom, podsjetit će vas na to da su mafini jedino još jednostavošću pripreme, za koju ćete trebati izdvojiti tek 15-ak minuta. Možete koristiti bilo koje jabuke, ali npr. Pink Lady ili Granny Smith poznate su kao odlične za pečenje.

Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - sastojci:

Za mrvičasto tijesto

  • 150 g smeđeg šećera
  • 90 g glatkog brašna
  • ¾ čajne žličice cimeta
  • 1 čajna žličica soli
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 85 g maslaca, otopljenog

Za mafine

  • 240 g glatkog brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • ½ čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 60 g maslaca, otopljenog
  • 100 g šećera
  • 90 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 300 g jogurta
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 300 g jabuka oguljenih i narezanih na kockice

Za nadjev od jabuka

  • 215 g kaše od jabuka (npr. za bebe)
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1-2 žlice meda, po ukusu

Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - priprema:

  1. Da biste napravili mrvičasto tijesto za posip, pomiješajte sve suhe sastojke u maloj posudi pa ulijte otopljeni maslac i miješajte dok se sasvim ne upije.
  2. Da biste napravili nadjev od jabuka, pomiješajte kašu, med i cimet da se potpuno sjedine i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i obložite kalup za mafine papirom za pečenje.
  4. Za mafine pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
  5. U drugoj zdjeli pjenjačom tucite otopljeni maslac, šećer i smeđi šećer, pa dodajte jaja i snažno tucite još 30 sekundi. Umiješajte jogurt i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  6. Gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte suhe sastojke, a zatim i jabuke. Dobit ćete gusto tijesto.
  7. Polovicu tijesta rasporedite kalupe. U svaki kalup dodajte žlicu nadjeva od jabuka, pa preko njega rasporedite ostatak tijesta. Utisnite ga stražnjom stranom žlice u kalup. Po vrhu rasporedite mrvičasto tijesto.
  8. Pecite dok čačkalica ne izađe čista, 25 do 30 minuta.
 

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Bijelo za smijeh, crno za grijeh: Obavezna adresa za ljubitelje vina na Krku Katunar Estate Winery - 16 Katunar Estate Winery - 33 Katunar Estate Winery - 32 +30 Katunar Estate Winery - 19