Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom raskošna su poslastica s provjerenom kombinacijom jabuke i cimeta. S mrvičastim slatkim posipom na vrhu i toplim nadjevom od jabuka u sredini ovi mafini zaslužuju da ih se zove i pravim kolačima.

Osim oblikom, podsjetit će vas na to da su mafini jedino još jednostavošću pripreme, za koju ćete trebati izdvojiti tek 15-ak minuta. Možete koristiti bilo koje jabuke, ali npr. Pink Lady ili Granny Smith poznate su kao odlične za pečenje.

Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - sastojci:

Za mrvičasto tijesto

  • 150 g smeđeg šećera
  • 90 g glatkog brašna
  • ¾ čajne žličice cimeta
  • 1 čajna žličica soli
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 85 g maslaca, otopljenog

Za mafine

  • 240 g glatkog brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • ½ čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ¼ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 60 g maslaca, otopljenog
  • 100 g šećera
  • 90 g smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 300 g jogurta
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 300 g jabuka oguljenih i narezanih na kockice

Za nadjev od jabuka

  • 215 g kaše od jabuka (npr. za bebe)
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1-2 žlice meda, po ukusu

Mafini s jabukama i mrvičastim tijestom - priprema:

  1. Da biste napravili mrvičasto tijesto za posip, pomiješajte sve suhe sastojke u maloj posudi pa ulijte otopljeni maslac i miješajte dok se sasvim ne upije.
  2. Da biste napravili nadjev od jabuka, pomiješajte kašu, med i cimet da se potpuno sjedine i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i obložite kalup za mafine papirom za pečenje.
  4. Za mafine pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
  5. U drugoj zdjeli pjenjačom tucite otopljeni maslac, šećer i smeđi šećer, pa dodajte jaja i snažno tucite još 30 sekundi. Umiješajte jogurt i ekstrakt vanilije i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  6. Gumenom lopaticom ili drvenom kuhačom umiješajte suhe sastojke, a zatim i jabuke. Dobit ćete gusto tijesto.
  7. Polovicu tijesta rasporedite kalupe. U svaki kalup dodajte žlicu nadjeva od jabuka, pa preko njega rasporedite ostatak tijesta. Utisnite ga stražnjom stranom žlice u kalup. Po vrhu rasporedite mrvičasto tijesto.
  8. Pecite dok čačkalica ne izađe čista, 25 do 30 minuta.
 

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Bijelo za smijeh, crno za grijeh: Obavezna adresa za ljubitelje vina na Krku Katunar Estate Winery - 16 Katunar Estate Winery - 33 Katunar Estate Winery - 32 +30 Katunar Estate Winery - 19