Bračni par Gregorie i Whirly Marshall vlasnici su tvrtke Blackthorn Salt koja proizvodi morsku sol. I to ne bi bilo ništa posebno da nemaju proizvod koji se radi po zaboravljenoj proceduri, a za kojim se otimaju najbolji restorani u Europi.

Ova tvrtka prije četiri godine počela je s proizvodnjom soli na održiv način po metodi koja uključuje 100 posto čistu morsku vodu sa zapadne obale Škotske i strukturu Thorn Tower – koja isprava vodu uz pomoć vjetra i povećava koncentraciju mineralnih tvari u soli.

Ovo je jedna od posljednjih preostalih struktura takve vrste u Škotskoj, a koja daje nerafinirane kristale visoke čistoće i slatko-gorkog okusa s natruhama mora i vjetra.

Thorn Tower u kojem se proizvodi Blackthorn morska sol Thorn Tower u kojem se proizvodi Blackthorn morska sol (Foto: Profimedia)

Najčudesnija morska sol

Iako je bračni par Marshall počeo s proizvodnjom prije svega pet godine u Ayrshireu, Blacktorn sol danas se koristi u oko 20 restorana s Michelinovim zvjezdicama. Poznati britanski chef James Martin opisao ju je kao "najčudesniju sol koju ćete ikada vidjeti."

Ona se može dodati različitim juhama, varivima, umacima i mesnim jelima tijekom termičke obrade, ali najbolja je kada se pospe na jelo neposredno prije posluživanja. Oplemenit će okus i slastica – a pogotovo ako se doda desertima na bazi tamne čokolade.

Sol se može naručiti preko njihove web trgovine – tu ćete naći pakiranja od 120 grama, 240 grama te 1,4 kilograma. Za najmanje pakiranje treba izdvojiti 4,90 britanskih funti ili oko 5,80 eura, dok će vas 1,4 kilograma stajati 38,75 funti ili oko 47 eura.

Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura Noirmoutier - 1 Noirmoutier - 4 +0 Noirmoutier - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju