Za Međunarodni dan kave koji se obilježava 1. listopada pripremili smo prefine napitke od kave koji se pijuckaju diljem svijeta. Od pjenaste dalgone, koja je postala viralni hit prije nekoliko godina, do irske kave koja je starosjedilac i u hrvatskim kafićima. Pa krenimo…

Korejska kava

Dalgona je kremasta senzacija od samo tri sastojka: instant-kave, šećera i vode. Dovoljno je pomiješati sastojke i miksati ih dok ne dobijete gustu pjenu, koju potom možete pažljivo uliti u čašu s mlijekom. Recept je postao popularan zahvaljujući društvenim mrežama, a kava neumorno skuplja nove obožavatelje.

Kava dalgona ime duguje korejskom slatkišu koji se jeo u osamdesetima, što je primijetio i glumac Jung Il-Woo. On je popularizirao je "tučenu kavu" kada je početkom godine nastupio u televizijskom showu i komentirao da napitak ima nostalgični okus te slastice iz djetinjstva. Osim s kavom, kremu možete napraviti i s kakaom ili instant-mješavinom za pripremu tople čokolade.

Pomiješajte po dvije žličice instant kave, šećera i vruće vode pa miksajte 3-5 minuta ili dok se ne napravi krema. Ulijte mlijeko u čašu, ubacite nekoliko kockica leda pa dodajte kremu od kave – i uživajte.

Kava/Ilustracija Zanimljivosti Tajne prefine kave: 3 razloga zašto ima bolji okus u kafiću

Irska kava

Irski viski, mirisna kava i tučeno vrhnje čine kultni koktel koji je nastao ranih 1940-ih godina. Irish coffee ne traži kompliciranu pripremu. O kvaliteti kave i viskija koji koristite ovisit će i okus koktela, a kako je rekao tvorac koktela chef Joe Sheridan mora biti jaka kao prijateljska ruka i slatka kao jezik lopova. Kliknite ovdje za recept.
 

Vijetnamska kava

Ca phe trung ili vijetnamska kava slast duguje žumanjcima koji se tuku sa slatkim kondenziranim mlijekom sve dok se ne dobije kremasta pjena koja se polagano ulijeva u espresso ili ohlađenu kavu. Odlučite li se iskušati vijetnamsku kavu dobro je znati da ona mora biti vruća kako bi se jaje termički obradilo. Ovdje možete pronaći recept.

Kava Hrana i piće Znate li zašto biste trebali staviti sol u kavu?

Kanarski barraquito

Simbol Tenerifa, kava barraquito svojim izgledom i okusom oživljava uspomenu na sunce i ljeto. Pijuckanje tog slatkog, slojevitog pića na Kanarskim otocima i gledanje u veliko plavetnilo mnogima je uspomena za pamćenje. No što je to toliko posebno u barraquitu? Provjerite ovdje.

Japanska kava

Japanci obožavaju maštovite napitke i deserte od kave, a pritom im ne nedostaje kreativnosti. Jedna od omiljenih poslastica su žele-kocke od kave koje se mogu poslužiti sa šlagom, sladoledom, u toplome ili hladnome mlijeku, bilo biljnom ili kravljem. Izvrsna je kombinacija kocki kave u mlijeku s rumom ili Baileysom i šlagom. Mogućnosti doista ima napretek, a najbolje je od svega što umjesto želatine možete koristiti i biljnu varijantu. Kako? Provjerite ovdje.

Najskuplja kava na svijetu: Crni napitak od tisuću eura po šalici Kava - 2 Kava/Ilustracija Kava +0 Kava - 3  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju