Simbol Tenerifa, kava barraquito svojim izgledom i okusom oživljava uspomenu na sunce i ljeto. Pijuckanje tog slatkog, slojevitog pića na Kanarskim otocima i gledanje u veliko plavetnilo mnogima je uspomena za pamćenje. No što je to toliko posebno u barraquitu?
Licor 43 je glavni sastojak barraquita, omiljeni španjolski liker od 43 sastojaka koji uključuju aromatično bilje, začine i agrume u kojem dominiraju note vanilije, citrusa i cimeta. Ne uspijete li pronaći to zlatno španjolsko piće, varijaciju barraquita možete napraviti i s nekim drugim slatkim likerom od vanilije. Kanarska kava pije se tako da se dobro promiješaju svi slojevi i dobije ujednačena boja.
Osim likera od vanilije trebat će vam i kondenzirano mlijeko, pjenasto izmiksano punomasno mlijeko, limunova korica i espresso. Želite li pripremiti autentično piće i dobiti pet lijepih slojeva najprije u čašu ulijte kondenzirano mlijeko, zatim liker i espresso. Nakon toga oprezno ulijte mlijeko izmiksano tako da bude pjenasto. Dio mlijeka će potonuti, a pjena će ostati na vrhu.
Čašu ukrasite limunovom koricom, a kavu zatim pospite s malo cimeta u prahu. Kako biste dobili mliječnu pjenu mlijeko možete izmiksati ili uliti u staklenku, zatvoriti je i snažno tresti 30 do 60 sekundi.
Sastojci za barraquito:
- 1 žlica kondenziranog mlijeka
- 1 espresso
- mliječna pjena
- Licor 43 ili neki drugi liker od vanilije
- limunova korica
Priprema barraquita:
- Ulijte žlicu kondenziranog mlijeka u visoku čašu izbjegavajući rubove.
- Zatim ulijte liker pa espresso i na kraju mliječnu pjenu.