Japanci obožavaju maštovite napitke i deserte od kave, a pritom im ne nedostaje kreativnosti. Jedna od omiljenih poslastica su žele-kocke od kave koje se mogu poslužiti sa šlagom, sladoledom, u toplome ili hladnome mlijeku, bilo biljnom ili kravljem. Izvrsna je kombinacija kocki kave u mlijeku s rumom ili Baileysom i šlagom. 

 Mogućnosti doista ima napretek, a najbolje je od svega što umjesto želatine možete koristiti i biljnu varijantu. Agar-agar je prirodni biljni žele bez mirisa i okusa, koji se dobiva od morske alge. Jedna žličica praha zamjenjuje osam žlica želatine, a tekstura mu je nešto kompaktnija. Osim što služi za zgušnjavanje juha, i umaka, agar-agar je popularna veganska zamjena za želatinu.

Sastojci za veganske kocke od kave s mlijekom:  

55 g šećera
4 g (oko 2 žličice) agar-agara u prahu
4 šalice (od 240 ml) kuhane kave
Biljno mlijeko prema izboru

1. Šećer i agar-agar prah stavite u lončić pa zatim dodajte kavu miješajući. Kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok ne zakuha.

2. Ulijte kavu u kalup ili posudu za pečenje pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi i zatim prebacite u hladnjak da se stvrdne.

3. Nožem narežite žele na kocke veličine zalogaja pa poslužite u čašama i prelijte biljnim mlijekom.

Sastojci za japansku kavu sa želatinom:

500 ml vode
2 žličice instant-kave
70 g šećera
7 g želatine u prahu

Priprema:

1. Pomiješajte kavu i šećer pa prelijte vrućom vodom i dobro promiješajte da se šećer rastopi pa dodajte želatinu i nastavite miješati da se rastopi.

2. Namastite posudu za pečenje pa ulijte kavu i ostavite da se ohladi pa prebacite u hladnjak na četiri sata.

3. Narežite na kocke veličine zalogaja pa poslužite u čašama s mlijekom. Prema želji dodajte i malo likera Baileys.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju