Inspirirani Velikim američkim tjednom u Lidlu, napravili smo jedno od njihovih najpoznatijih jela te ''utješili'' i nahranili cijelu redakciju. Amerikanci će reći da ovaj comfort food postoji otkad postoji i njihova država, miriše na djetinjstvo i vikende s obitelji.

Kao i kod mnogih tradicionalnih jela u Americi, i kod ovog je isprepletena kultura bjelačkog i crnačkog stanovništva. O postanku ovog jela postoje mnoge teorije, ali ona najčešća je da je makarone sa sirom popularizirao njihov treći predsjednik Thomas Jefferson. Neki će povjesničari toj činjenici dodati i informaciju da ga je s tim jelom zapravo upoznao njegov porobljeni kuhar James Hemmings.

Američki makaroni sa sirom - 4 Američki makaroni sa sirom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Iako je mac & cheese jelo tradicionalno spravljeno od jeftinih namirnica, a od kojeg bi se mogla zasititi cijela obitelj, ova zapečena tjestenina u nekim se dijelovima SAD-a spremala samo vikendom i praznicima.

Nekome prazničko jelo, drugome ukusan obrok kada ničega nema doma – makaroni sa sirom svim su Amerikancima ''hrana za utjehu'', jelo s kojim su odrasli u bilo kojem obliku, zapečenom ili kremastom, jelo koje budi nostalgiju i koje kao odrasli s vremena na vrijeme rekreiraju kako bi se vratili u bezbrižno djetinjstvo.

Američki makaroni sa sirom - 14 Američki makaroni sa sirom - 14 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Kako bismo upili malo te američke tradicije koja nam zvuči primamljivo, odlučili smo pripremiti ovo jelo i barem okusima otputovati preko Bare pa raznim putevima od zapadne do istočne obale.

Namirnice za ovo jelo dostupne su u obližnjem Lidlu, pa po njih ne trebate ići daleko. Izbor cheddara i drugih topljivih sireva još je veći u Velikom američkom tjednu, koji u Lidlu počinje 25. travnja, a tada možete pronaći i ostale američke delicije koje odmah podižu raspoloženje.

Američki makaroni sa sirom - 9 Američki makaroni sa sirom - 9 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Američki makaroni sa sirom
Sastojci:

  • 300 g makarona
  • ½ luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 1,5 žlica glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • papar
  • 100 g vrlo zrelog cheddara
  • 100 g zrelog cheddara
  • 100 g blagog cheddara

Američki makaroni sa sirom - 11 Američki makaroni sa sirom - 11 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite kuhati vodu za makarone i posolite je s dva prstohvata soli, a kada zavri, u nju stavite makarone i kuhajte ih tri minute kraće nego što piše na pakiranju.
  2. U dubljoj tavi otopite maslac i na njemu dinstajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni. U tavu dodajte brašno i napravite zapršku. Dodajte mlijeko uz konstantno miješanje kako se ne bi stvorile grudice i miješajte dok se umak malo ne zgusne, popaprite, a zatim dodajte naribani prvi sir. Miješajte dok se potpuno ne rastopi pa na isti način dodajte i ostale sireve.
  3. U umak umiješajte ocijeđene makarone pa sve stavite u posudu za pečenje i pecite 30 minuta, dok se makaroni na vrhu ne zarumene.
  4. Kada ih izvadite iz pećnice, pustite neka se odmore oko pet do deset minuta pa poslužite.

Američki makaroni sa sirom - 3 Američki makaroni sa sirom - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uživajte u slasnim makaronima sa sirom, ali i u ostalim američkim jelima od kojih nam je toplo oko srca, poput burgera, hot-dogova, muffina i palačinki, slasnih sladoleda s kikirikijem ili pak kremaste torte od sira. Po njih ne trebate otići daleko, već samo do obližnjeg Lidla, u kojem od 25. travnja traje Veliki tjedan američke kuhinje.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju