Inspirirani Velikim američkim tjednom u Lidlu, napravili smo jedno od njihovih najpoznatijih jela te ''utješili'' i nahranili cijelu redakciju. Amerikanci će reći da ovaj comfort food postoji otkad postoji i njihova država, miriše na djetinjstvo i vikende s obitelji.
Kao i kod mnogih tradicionalnih jela u Americi, i kod ovog je isprepletena kultura bjelačkog i crnačkog stanovništva. O postanku ovog jela postoje mnoge teorije, ali ona najčešća je da je makarone sa sirom popularizirao njihov treći predsjednik Thomas Jefferson. Neki će povjesničari toj činjenici dodati i informaciju da ga je s tim jelom zapravo upoznao njegov porobljeni kuhar James Hemmings.
Američki makaroni sa sirom - 4
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Iako je mac & cheese jelo tradicionalno spravljeno od jeftinih namirnica, a od kojeg bi se mogla zasititi cijela obitelj, ova zapečena tjestenina u nekim se dijelovima SAD-a spremala samo vikendom i praznicima.
Nekome prazničko jelo, drugome ukusan obrok kada ničega nema doma – makaroni sa sirom svim su Amerikancima ''hrana za utjehu'', jelo s kojim su odrasli u bilo kojem obliku, zapečenom ili kremastom, jelo koje budi nostalgiju i koje kao odrasli s vremena na vrijeme rekreiraju kako bi se vratili u bezbrižno djetinjstvo.
Američki makaroni sa sirom - 14
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Kako bismo upili malo te američke tradicije koja nam zvuči primamljivo, odlučili smo pripremiti ovo jelo i barem okusima otputovati preko Bare pa raznim putevima od zapadne do istočne obale.
Namirnice za ovo jelo dostupne su u obližnjem Lidlu, pa po njih ne trebate ići daleko. Izbor cheddara i drugih topljivih sireva još je veći u Velikom američkom tjednu, koji u Lidlu počinje 25. travnja, a tada možete pronaći i ostale američke delicije koje odmah podižu raspoloženje.
Američki makaroni sa sirom - 9
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT - Američki makaroni sa sirom
Sastojci:
- 300 g makarona
- ½ luka
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 1,5 žlica glatkog brašna
- 300 ml mlijeka
- papar
- 100 g vrlo zrelog cheddara
- 100 g zrelog cheddara
- 100 g blagog cheddara
Američki makaroni sa sirom - 11
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite kuhati vodu za makarone i posolite je s dva prstohvata soli, a kada zavri, u nju stavite makarone i kuhajte ih tri minute kraće nego što piše na pakiranju.
- U dubljoj tavi otopite maslac i na njemu dinstajte luk i češnjak dok ne postanu prozirni. U tavu dodajte brašno i napravite zapršku. Dodajte mlijeko uz konstantno miješanje kako se ne bi stvorile grudice i miješajte dok se umak malo ne zgusne, popaprite, a zatim dodajte naribani prvi sir. Miješajte dok se potpuno ne rastopi pa na isti način dodajte i ostale sireve.
- U umak umiješajte ocijeđene makarone pa sve stavite u posudu za pečenje i pecite 30 minuta, dok se makaroni na vrhu ne zarumene.
- Kada ih izvadite iz pećnice, pustite neka se odmore oko pet do deset minuta pa poslužite.
Američki makaroni sa sirom - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Uživajte u slasnim makaronima sa sirom, ali i u ostalim američkim jelima od kojih nam je toplo oko srca, poput burgera, hot-dogova, muffina i palačinki, slasnih sladoleda s kikirikijem ili pak kremaste torte od sira. Po njih ne trebate otići daleko, već samo do obližnjeg Lidla, u kojem od 25. travnja traje Veliki tjedan američke kuhinje.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.