Kako napraviti coulis, odnosno umak od šumskog veća kojim možete izraziti svoju kreativnost na svakom tanjuru te kako koristiti agar-agar i napraviti osvježavajući gel od šumskog voća koji će ublažiti bogati i jak okus čokolade u toplom lava cakeu, pokazala nam je prošlogodišnja najbolja amaterska chefica u Hrvatskoj.
Sve namirnice pronašla je u Konzumu i prisjetila se: "Ova me košarica vraća godinu dana unazad kad sam bila u Masterchefu, gdje smo učili mnoge tehnike, a dvije, coulis i gel, pokazat ću vam danas uz lava cake."
Maja od Masterchefa nije prestala kuhati, a ovo ljeto provela je u food trucku pripremajući razne slane delicije dok čeka da sve bude spremno za ostvarenje njezina sna – vlastite slastičarne.
Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Zato je za nas radila danas nešto slatko – lava cake, kolač koji izgleda kao jednostavan zadatak, ali se na njemu svatko može jednostavno poskliznuti. Njegova unutrašnjost trebala bi biti tekuća pa je svaka sekunda u pećnici bitna.
Agar-agar, koji se često spominje u kuhinji MasterChefa, zapravo je biljna želatina pogodna za izradu gela od različitih namirnica koji na tanjuru služi inače kao pojačivač okusa ili u ovom slučaju kao komponenta koja će svojom kiselinom ublažiti slatkoću samog kolača. Istu funkciju s drukčijom teksturom imat će i coulis, glatki umak od šumskog voća. Majin recept za lava cake uz coulis i gel od šumskog voća donosimo u nastavku.
Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 11 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
RECEPT - Lava cake uz coulis i gel od šumskog voća
Lava cake
- Sastojci:
- 250 g Sweet Chef tamne čokolade
- 175 gK Plus maslaca
- 125 g Sweet Chef šećera u prahu
- 75 g Bio Zone Pšenično bijelo glatko brašno tip 550 eko
- 5 K Plus jaja
- kakao za posipanje
Priprema:
- Na pari otopite čokoladu i maslac, a u drugoj posudi izmiksajte jaja, šećer i brašno. U tu smjesu dodajte otopljenu čokoladu.
- Kalupe dobro namastite i malo ih pospite kakaom, napunite 2/3 kalupa smjesom i pecite oko 8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C (svaka je pećnica drukčija).
- Kad je pečeno, ostavite kratko u kalupu prije vađenja.
- Kada kolač izvadite, pospite ga kakaom i poslužite topao. Sredina treba biti tekuća.
Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 8 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Coulis od šumskog voća
Sastojci:
- 100 g Garden Good šumskog voća
- žlica šećera
- malo vode
Priprema:
- Sve sastojke stavite na laganu vatru. Pustiti da zavriju te miješajte dok se šećer ne rastopi i voće omekša.
- Izblendajte i propasirajte smjesu da dobijete glatki umak bez koštica. Poigrajte se njime na tanjuru pomoću kista, žlice ili drugih kreativnih načina dodavanja te komponente na tanjur.
Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 7
(Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Gel od šumskog voća
Sastojci:
- 200 g Garden Good šumskog voća
- 3 žlice šećera
- malo vode
- agar-agar
Priprema:
- Na laganoj vatri zakuhajte voće, šećer i vodu. Kuhajte dok voće ne omekša i dok se šećer ne rastopi. Štapnim mikserom izradite u pire. Propasirajte kako biste uklonili koštice.
- Na ukupnu količinu pirea dodajte 1 % agar-agara, dobro promiješajte i vratite na laganu vatru. Zagrijte do 80 °C. Prebacite u posudu, stavite prozirnu foliju i dobro ohladite. Kad je sasvim hladno, izradite štapnim mikserom u glatki gel. Servirajte ga pomoću slastičarske vrećice.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.