Kako napraviti coulis, odnosno umak od šumskog veća kojim možete izraziti svoju kreativnost na svakom tanjuru te kako koristiti agar-agar i napraviti osvježavajući gel od šumskog voća koji će ublažiti bogati i jak okus čokolade u toplom lava cakeu, pokazala nam je prošlogodišnja najbolja amaterska chefica u Hrvatskoj.

Sve namirnice pronašla je u Konzumu i prisjetila se: "Ova me košarica vraća godinu dana unazad kad sam bila u Masterchefu, gdje smo učili mnoge tehnike, a dvije, coulis i gel, pokazat ću vam danas uz lava cake."

Maja od Masterchefa nije prestala kuhati, a ovo ljeto provela je u food trucku pripremajući razne slane delicije dok čeka da sve bude spremno za ostvarenje njezina sna – vlastite slastičarne.

Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 6 Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Zato je za nas radila danas nešto slatko – lava cake, kolač koji izgleda kao jednostavan zadatak, ali se na njemu svatko može jednostavno poskliznuti. Njegova unutrašnjost trebala bi biti tekuća pa je svaka sekunda u pećnici bitna.

Agar-agar, koji se često spominje u kuhinji MasterChefa, zapravo je biljna želatina pogodna za izradu gela od različitih namirnica koji na tanjuru služi inače kao pojačivač okusa ili u ovom slučaju kao komponenta koja će svojom kiselinom ublažiti slatkoću samog kolača. Istu funkciju s drukčijom teksturom imat će i coulis, glatki umak od šumskog voća. Majin recept za lava cake uz coulis i gel od šumskog voća donosimo u nastavku.

Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 11 Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 11 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Lava cake uz coulis i gel od šumskog voća

Lava cake

Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac, a u drugoj posudi izmiksajte jaja, šećer i brašno. U tu smjesu dodajte otopljenu čokoladu.
  2. Kalupe dobro namastite i malo ih pospite kakaom, napunite 2/3 kalupa smjesom i pecite oko 8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C (svaka je pećnica drukčija).
  3. Kad je pečeno, ostavite kratko u kalupu prije vađenja.
  4. Kada kolač izvadite, pospite ga kakaom i poslužite topao. Sredina treba biti tekuća.   

Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 8 Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 8 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Coulis od šumskog voća

Sastojci:

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite na laganu vatru. Pustiti da zavriju te miješajte dok se šećer ne rastopi i voće omekša.
  2. Izblendajte i propasirajte smjesu da dobijete glatki umak bez koštica. Poigrajte se njime na tanjuru pomoću kista, žlice ili drugih kreativnih načina dodavanja te komponente na tanjur.

Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 7 Maja Šabić: Lava cake s coulisom i gelom od šumskog voća - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Gel od šumskog voća

Sastojci:

Priprema:

  1. Na laganoj vatri zakuhajte voće, šećer i vodu. Kuhajte dok voće ne omekša i dok se šećer ne rastopi. Štapnim mikserom izradite u pire. Propasirajte kako biste uklonili koštice.
  2. Na ukupnu količinu pirea dodajte 1 % agar-agara, dobro promiješajte i vratite na laganu vatru. Zagrijte do 80 °C. Prebacite u posudu, stavite prozirnu foliju i dobro ohladite. Kad je sasvim hladno, izradite štapnim mikserom u glatki gel. Servirajte ga pomoću slastičarske vrećice. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju