Galerija Losos u kremastom umaku 0

Losos u kremastom umaku s češnjakom, limunom i začinskim biljem fino je jelo odlično složenih okusa i aroma, a pripremit ćete ga za samo malo više od pola sata.

Tajna ovog recepta je u hrskavo pečenom lososu u mirisnom društvu timijana, maslaca i češnjaka te finom kremastom umaku od vrhnja i parmezana, punom okusa koji se savršeno slažu.

Iako je rezultat vrijedan naslikavanja i prepričavanja, recept za losos u kremastom umaku toliko je jednostavan da će uspjeti baš svakome. Poslužite ga s domaćim kruhom, pečenim mladim krumpirom ili baratom, rižom ili miješanom salatom. Dobar tek!

Losos u kremastom umaku - sastojci:

  • 4 fileta lososa, oko 600-700 g, s kožom ili bez nje, po želji
  • sol
  • crni papar
  • 60 g slanog maslaca
  • 2 žlice svježih listića timijana
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 ljutika, narezana na tanko
  • pahuljice ljute papričice, po želji
  • 240 ml vrhnja za kuhanje
  • 80 ml salse verde
  • 100 g ribanog parmezana
  • 60 g sušenih rajčica, nasjeckanih
  • 90 g svježeg mladog špinata
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica limunove korice
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 manji mladi luk, nasjeckan

Losos u kremastom umaku - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. U tavi ili drugoj posudi prikladnoj za pečenje u pećnici začinite losos solju i paprom. Dodajte četvrtinu maslaca, timijan i češnjak.
  3. Pecite losos 5 do 8 minuta, dok ne postane hrskav. Izvadite losos iz tave i ostavite ga sa strane.
  4. Stavite tavu s timijanom i češnjakom na srednje jaku vatru. Dodajte 3 žlice maslaca, ljutiku i pahuljice ljute papričice. Pržite oko 2 minute pa češnjak zgnječite vilicom. Dodajte vrhnje i salsu verde. Kuhajte umak na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući. Kad zakuha dodajte parmezan, sušene rajčice i špinat te kuhajte dok špinat ne uvene, 3 do 5 minuta. Na kraju vratite losos u tavu i prelijte sokom od limuna.
  5. Pomiješajte koricu limuna, kopar i mladi luk, pospite po lososu u umaku i poslužite.

Čokolada je dobra za zdravlje, ali samo ako odaberete ovu vrstu Tamna čokolada obiluje antioksidantima +0 Što je udio kakaa veći, to je tamna čokolada bolja za zdravlje