• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Lora Cepetić: Kako otkostiti pile za roladu i iskoristiti baš sve od njega za blagdanski ručak ili večeru

U našoj Masterchef Akademiji prošlogodišnja finalistica Masterchefa pokazala nam je kako otkostiti pile, a da ostane u komadu idealno za blagdansku roladu te kako iskoristiti baš sve od pileta za jelo kojim ćete zadiviti najdraže.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 6.12.2023 09:00 komentari
viber Created with Sketch.
Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 8
Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 8 (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 9 5 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 3 5 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 7 5 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 6 5

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Lora je, prije nego što se prijavila u Masterchef, studirala prehrambenu tehnologiju u Nizozemskoj, a u poznati kulinarski show prijavila se kako bi pomaknula svoje granice i pobijedila strahove kako bi se u potpunosti i bez zadrške mogla baviti onime u čemu najviše uživa - kuhanjem.

Već u prvim emisijama prošlogodišnjeg Masterchefa vidjelo se kako Lora barata velikim poznavanjem namirnica i raznih tehnika koje je ovim dodatnim iskustvom nadogradila. Njezine ideje i kreativnost, ali i radišnost dovele su je u samo finale, a nakon kulinarskog showa koji svi zaljubljenici u kuhanje i hranu i ove sezone rado prate, nastavila se baviti onime u čemu uživa. Radila je u kuhinjama poznatih restorana uz neke od naših najboljih chefova, a najviše uživa u pripremanju privatnih večeri.

U našoj je Masterchef Akademiji uz pomoć Cekin hrvatskog pileta pokazala nekoliko tehnika koje je usavršila u Masterchefu – od otkoštavanja pileta do izrade svilenkastog umaka od pilećeg temeljca.

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 4 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

"U Masterchefu sam između ostalog naučila i kako otkostiti cijelo pile, a da ostane u komadu, to je u principu idealno za roladu", rekla je Lora i napravila nam jedno takvo jelo idealno za blagdanske večere kada se želimo malo više potruditi i zadiviti ukućane i goste.

Kod ovog jela s Masterchef štihom, kao i kod svakog koje kuha, Lora se trudi da prije svega bude nutritivno bogato i izbalansirano. Tako je za ovo jelo izabrala piletinu broj 1 u Hrvatskoj - Cekin piletinu uzgajanu bez upotrebe antibiotika, bogatu visokokvalitetnim bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama potrebnim za pravilno funkcioniranje svakog organizma te je iskoristila baš svaki dio hrvatskog pileta.

Od prsa je napravila roladu, a od zabataka s dodatkom gljiva punjenje za roladu, kosti i krilca iskoristila je za temeljac od kojeg je u konačnici napravila svilenkasti umak s dodatkom soka od nara. Za pravi jesensko-zimski štih uz roladu je kao prilog poslužila pire od krumpira, lisičarke sotirane na maslacu i blanširane prokulice.

Za ovaj šarolik, nutritivno bogat i prefin tanjur u nastavku donosimo detaljan recept kako biste ga već ovih blagdana mogli isprobati i u svojem domu.

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 2 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 2 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom uz umak od pilećih kostiju i nara

Sastojci:
Za pileći ballotine (roladu):

  • 1 Cekin hrvatsko pile
  • 150 g gljiva (smeđi šampinjoni, lisičarke)
  • 50 ml ruma
  • 1 ljutika
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 10 g + 25 g maslaca
  • 35 g vrhnja (35 % mliječne masti)
  • sol i papar (po želji)

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 1 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Za priloge:

  • 4 srednja krumpira
  • 50 g hladnog maslaca
  • 100 g vrhnja (35 % mliječne masti)
  • 4 kelja pupčara
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 10 kestena
  • 20 g lisičarki
  • 10 g maslaca
  • sol (po želji)

Za temeljac:

  • pileće kosti, krila
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina
  • ¼ celera u korijenu
  • 20 g lista peršina
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • 4 – 6 grančica majčine dušice
  • 2 g sjemenki komorača
  • 2 g sjemenki piskavice
  • 2 g papra u zrnu
  • 200 ml bijelog vina

Umak:

  • pileći temeljac
  • 300 ml soka od nara
  • 15 g maslaca
  • sol (po želji)

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 6 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite pile za roladu. Krenite s otkoštavanjem tako da pile okrenete na stranu leđa. Odrežite manji dio krilca i trticu te napravite rez u sredini kičme. Taj rez vam koristi kao vodilja za otkoštavanje. Oštrim nožem pratite rebra, otklanjajući meso od kostiju. Pazite na zglobove; kada dođete do njih sa strane krila i zabatka možete ih iščašiti rukama, kako biste ih lakše obrezali nožem. Postupak ponovite s druge strane, kako biste otklonili cijeli dio centralnih kostiju. Ostaje vam meso cijelog pileta u komadu kojem odrežete krilca te rukama nježno otklonite zabatke i prsa od kože. U ovome receptu koristite meso jednog batka, zabatka i prsa, a ostatak možete upotrijebiti po želji ili zamrznuti. Batku i zabatku otklonite kosti, a meso odvojite za nadjev. Sve kosti krila koristite za temeljac pa ih sačuvajte u posudi.
  2. Za nadjev sitno narežite ljutiku i češnjak, te kratko sotirajte na maslinovom ulju. Pojačajte vatru, dodajte gljive i pržite dok ne poprime zlatno smeđu boju. Deglazirajte rumom, dodajte 10 g maslaca i pustite neka tekućina ispari. Meso batka i zabatka, 25 g maslaca i jaje ubacite u sjeckalicu i blendajte oko 5 minuta. Zatim dodajte vrhnje te blendajte kako biste dobili glatku i homogenu smjesu, bolje poznatu kao farsa. Farsu ćemo sjediniti s ohlađenim gljivama i prebaciti u dresir-vrećicu.
  3. Pileća prsa koja ćete koristiti za roladu istucite na tanko i položite na razvučenu kožu pileta. U sredini napunite nadjevom i čvrsto zarolajte u bombon pomoću plastične folije. Roladu stavite u zamrzivač na cca 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 ℃, a na zagrijanoj tavi prepecite sve strane rolade te ju prebacite u pećnicu na 15 minuta i pustite neka se odmori prije rezanja. Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 3 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Pripremite temeljac za umak tako da kosti stavite peći na pleh u pećnici zagrijanoj na 200 ℃ dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Povrće narežite na krupnije komade i prepržite na maslinovu ulju. Dodajte koncentrat rajčice i prepečene kosti. Pleh na kojem su se karamelizirale kosti deglazirajte vinom i postružite sve komadiće koji su se zapekli. Dodajte u lonac skupa sa svim začinima, povrćem i hladnom vodom, dovoljno da prekrije sve sastojke. Kuhajte cca 2 sata na laganoj vatri (što dulje to bolje; optimalno bi bilo 4 sata), a povremeno uklonite pjenaste nečistoće koje se nakupljaju na površini. Gotovi temeljac procijedite.
  5. Pripremite umak tako da temeljac reducirate do ⅓ početnog volumena. U posebnom lončiću također reducirajte sok od nara kojeg ćete dodati u reducirani temeljac. Kada se umak zgusne, dodajte maslac i ugasite vatru. Miješajte dok se maslac stopi sa umakom, i začinite po želji.
  6. Napravite pire-krumpir i priloge. Kestene zarežite nožem, prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta pa zapecite na 30 minuta u pećnici na 200 ℃. Kada su gotovi, ogulite ih i usitnite nožem. Krumpir narežite na veće komade, skuhajte u slanoj kipućoj vodi dok potpuno ne omekša i protisnite kroz prešu ili sito. Špatulom u krumpir umiješajte maslac i vrhnje te začinite po želji. Kelj pupčar blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta pa prebacite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja i kako bi ostao lijepe zelene boje. Začinite po želji i glazirajte maslinovim uljem. Lisičarke prerežite na pola i prepržite na maslacu dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
  7. Tanjur servirajte po želji ili onako kako je to učinila Lora. Dobar tek!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Cekin po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #Lora Cepetić
  • #pile
  • #Piletina
  • #pileća rolada
  • #hrvatsko pile
  • #cekin
  • #vindija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Grad pun policije
Iznenađenje nakon prosvjeda na rivi: Torcidaši stigli pred sud, traže puštanje ljudi u pritvoru
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Hailey Bieber pokazala guzu u tangicama
Guza u prvom planu!
Supruga posrnulog pjevača fotkama u tanga bikiniju raspametila fanove
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
Oporavak nakon infarkta
Preživjeli ste srčani udar? Ovo su 7 ključnih koraka koji vam mogu spasiti život!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
VIDEO Muhammad Mokaev servirao spektakularan nokaut
ČUDESNA TEHNIKA
VIDEO Neporaženi borac otjeran iz UFC-a servirao spektakularan nokaut
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Severina u vrućim hlačicama i visokim čizmama na probi za koncert u Areni Zagreb
I kožnate hlačice
Severina: Fantastične čizme u boji zbog koje zaboravljamo i na omiljene crne modele
sve
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju - 2
Pokrovitelj Cekin

Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju

Iva Novosel u prošlogodišnjem MasterChefu naučila je kako je dobra priprema u kuhinji bit svega, ali i kako se snaći kada nešto pođe po krivu. U tom trenutku iz neke prvobitne ideje na kraju se stvori kreativno jelo i fantastičan recept za koji će svi pitati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close