Lora je, prije nego što se prijavila u Masterchef, studirala prehrambenu tehnologiju u Nizozemskoj, a u poznati kulinarski show prijavila se kako bi pomaknula svoje granice i pobijedila strahove kako bi se u potpunosti i bez zadrške mogla baviti onime u čemu najviše uživa - kuhanjem.

Već u prvim emisijama prošlogodišnjeg Masterchefa vidjelo se kako Lora barata velikim poznavanjem namirnica i raznih tehnika koje je ovim dodatnim iskustvom nadogradila. Njezine ideje i kreativnost, ali i radišnost dovele su je u samo finale, a nakon kulinarskog showa koji svi zaljubljenici u kuhanje i hranu i ove sezone rado prate, nastavila se baviti onime u čemu uživa. Radila je u kuhinjama poznatih restorana uz neke od naših najboljih chefova, a najviše uživa u pripremanju privatnih večeri.

U našoj je Masterchef Akademiji uz pomoć Cekin hrvatskog pileta pokazala nekoliko tehnika koje je usavršila u Masterchefu – od otkoštavanja pileta do izrade svilenkastog umaka od pilećeg temeljca.

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 4 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 4 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

"U Masterchefu sam između ostalog naučila i kako otkostiti cijelo pile, a da ostane u komadu, to je u principu idealno za roladu", rekla je Lora i napravila nam jedno takvo jelo idealno za blagdanske večere kada se želimo malo više potruditi i zadiviti ukućane i goste.

Kod ovog jela s Masterchef štihom, kao i kod svakog koje kuha, Lora se trudi da prije svega bude nutritivno bogato i izbalansirano. Tako je za ovo jelo izabrala piletinu broj 1 u Hrvatskoj - Cekin piletinu uzgajanu bez upotrebe antibiotika, bogatu visokokvalitetnim bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama potrebnim za pravilno funkcioniranje svakog organizma te je iskoristila baš svaki dio hrvatskog pileta.

Od prsa je napravila roladu, a od zabataka s dodatkom gljiva punjenje za roladu, kosti i krilca iskoristila je za temeljac od kojeg je u konačnici napravila svilenkasti umak s dodatkom soka od nara. Za pravi jesensko-zimski štih uz roladu je kao prilog poslužila pire od krumpira, lisičarke sotirane na maslacu i blanširane prokulice.

Za ovaj šarolik, nutritivno bogat i prefin tanjur u nastavku donosimo detaljan recept kako biste ga već ovih blagdana mogli isprobati i u svojem domu.

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 2 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 2 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom uz umak od pilećih kostiju i nara

Sastojci:
Za pileći ballotine (roladu):

  • 1 Cekin hrvatsko pile
  • 150 g gljiva (smeđi šampinjoni, lisičarke)
  • 50 ml ruma
  • 1 ljutika
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 10 g + 25 g maslaca
  • 35 g vrhnja (35 % mliječne masti)
  • sol i papar (po želji)

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 1 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Za priloge:

  • 4 srednja krumpira
  • 50 g hladnog maslaca
  • 100 g vrhnja (35 % mliječne masti)
  • 4 kelja pupčara
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 10 kestena
  • 20 g lisičarki
  • 10 g maslaca
  • sol (po želji)

Za temeljac:

  • pileće kosti, krila
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina
  • ¼ celera u korijenu
  • 20 g lista peršina
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 čajna žličica koncentrata rajčice
  • 1 lovorov list
  • 4 – 6 grančica majčine dušice
  • 2 g sjemenki komorača
  • 2 g sjemenki piskavice
  • 2 g papra u zrnu
  • 200 ml bijelog vina

Umak:

  • pileći temeljac
  • 300 ml soka od nara
  • 15 g maslaca
  • sol (po želji)

Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 6 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Pripremite pile za roladu. Krenite s otkoštavanjem tako da pile okrenete na stranu leđa. Odrežite manji dio krilca i trticu te napravite rez u sredini kičme. Taj rez vam koristi kao vodilja za otkoštavanje. Oštrim nožem pratite rebra, otklanjajući meso od kostiju. Pazite na zglobove; kada dođete do njih sa strane krila i zabatka možete ih iščašiti rukama, kako biste ih lakše obrezali nožem. Postupak ponovite s druge strane, kako biste otklonili cijeli dio centralnih kostiju. Ostaje vam meso cijelog pileta u komadu kojem odrežete krilca te rukama nježno otklonite zabatke i prsa od kože. U ovome receptu koristite meso jednog batka, zabatka i prsa, a ostatak možete upotrijebiti po želji ili zamrznuti. Batku i zabatku otklonite kosti, a meso odvojite za nadjev. Sve kosti krila koristite za temeljac pa ih sačuvajte u posudi.
  2. Za nadjev sitno narežite ljutiku i češnjak, te kratko sotirajte na maslinovom ulju. Pojačajte vatru, dodajte gljive i pržite dok ne poprime zlatno smeđu boju. Deglazirajte rumom, dodajte 10 g maslaca i pustite neka tekućina ispari. Meso batka i zabatka, 25 g maslaca i jaje ubacite u sjeckalicu i blendajte oko 5 minuta. Zatim dodajte vrhnje te blendajte kako biste dobili glatku i homogenu smjesu, bolje poznatu kao farsa. Farsu ćemo sjediniti s ohlađenim gljivama i prebaciti u dresir-vrećicu.
  3. Pileća prsa koja ćete koristiti za roladu istucite na tanko i položite na razvučenu kožu pileta. U sredini napunite nadjevom i čvrsto zarolajte u bombon pomoću plastične folije. Roladu stavite u zamrzivač na cca 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 ℃, a na zagrijanoj tavi prepecite sve strane rolade te ju prebacite u pećnicu na 15 minuta i pustite neka se odmori prije rezanja. Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 3 Lora Cepetić: Pileći ballotine s pireom od krumpira, prokulicama i kestenom - 3 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Pripremite temeljac za umak tako da kosti stavite peći na pleh u pećnici zagrijanoj na 200 ℃ dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Povrće narežite na krupnije komade i prepržite na maslinovu ulju. Dodajte koncentrat rajčice i prepečene kosti. Pleh na kojem su se karamelizirale kosti deglazirajte vinom i postružite sve komadiće koji su se zapekli. Dodajte u lonac skupa sa svim začinima, povrćem i hladnom vodom, dovoljno da prekrije sve sastojke. Kuhajte cca 2 sata na laganoj vatri (što dulje to bolje; optimalno bi bilo 4 sata), a povremeno uklonite pjenaste nečistoće koje se nakupljaju na površini. Gotovi temeljac procijedite.
  5. Pripremite umak tako da temeljac reducirate do ⅓ početnog volumena. U posebnom lončiću također reducirajte sok od nara kojeg ćete dodati u reducirani temeljac. Kada se umak zgusne, dodajte maslac i ugasite vatru. Miješajte dok se maslac stopi sa umakom, i začinite po želji.
  6. Napravite pire-krumpir i priloge. Kestene zarežite nožem, prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta pa zapecite na 30 minuta u pećnici na 200 ℃. Kada su gotovi, ogulite ih i usitnite nožem. Krumpir narežite na veće komade, skuhajte u slanoj kipućoj vodi dok potpuno ne omekša i protisnite kroz prešu ili sito. Špatulom u krumpir umiješajte maslac i vrhnje te začinite po želji. Kelj pupčar blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta pa prebacite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja i kako bi ostao lijepe zelene boje. Začinite po želji i glazirajte maslinovim uljem. Lisičarke prerežite na pola i prepržite na maslacu dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
  7. Tanjur servirajte po želji ili onako kako je to učinila Lora. Dobar tek!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Cekin po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju