U podnožju zelene Učke, nedaleko od Rijeke, nižu se slikovita naselja: od Voloskog, preko Opatije, Ičića, Ike i Lovrana do Brseča, koji se uzdiže sa stijene, visoko iznad mora. Ljepote Liburnijske rivijere prepoznala je i austrougarska elita u 19. stoljeću i doprinijela tome da se lijepa mjesta pretvore u ekskluzivna odmarališta. Opatija, koju nazivaju i „starom damom hrvatskog turizma“ više ne živi uspavanim ritmom, a tome su doprinijeli i brojni novi sadržaji čiji broj raste svake godine, kao kulturni, tako i gastronomski.

Jedno od mjesta vrijedno pozornosti pronaći ćete krenete li prema Matuljima. Na desetak minuta vožnje, na adresi Anđeli 40 u Bregima nalazi se destilerija i nedavno otvorena kušaonica SuZa Croatian Spirits jedinstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev.

Priča vlasnika, obitelji Suzić započela je osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tata Slavko je iz hobija u Bregima počeo peći rakiju od grožđa, a nekoliko godina kasnije i baviti se pčelarstvom. A nakon što je od gospođe Bauer, čiji je otac bio vrsni pčelar Sušaka, dobio recept za medicu, posao se počeo širiti. Kako je Slavko bio profesionalan vatrogasac, nije se stigao baviti i destilerijom, pa su njegovi sinovi, braća blizanci Borjan i Tino preuzeli posao. Danas se složna obitelj može pohvaliti proizvodnjom više od dvadeset domaćih proizvoda.

SuZa Croatian Spirit - 3 SuZa Croatian Spirit - 3 (Foto: Nikola Zoko)

Nedavno su otvorili i rustikalnu kušaonicu, u kojoj se osim uživanja u finim zalogajima i piću može razgledati i mali „muzej“. Braća su marljivi sakupljači starina koje su povezane s povijesti Rijeke i okolnih krajeva, tako da se na policama i zidovima nalaze ne samo stara pakiranja pića nego i gobleni (primjerice s motivom Vučka), pribori za jelo, stare slike, ručni radovi pa i stari jukebox koji još uvijek radi.

Etikete koje se nalaze na njihovim proizvodima posebna su priča koja otkriva ponešto o obiteljskoj tradiciji i povijesnoj baštini tog kraja. Likeri Fiuman (biljni) i Fiumanka (voćni), koje u kušaonici možete isprobati u zanimljivim koktelima, na bocama nose slike Borjanovih i Tinovih nonića. Djed je bio gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka. Ljubav je bila burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive na rustikalnim etiketama.

Destilerija je najpoznatija po ginu Torpedo – 51 i Učkarici (travarica), a kušaonica je otvorena (osim vikendom) svima koji žele kušati domaće proizvode, ali i sami napraviti džin. U kušaonici se nalazi i minijaturna destilerija, a na raspolaganju je i gotov destilat koji obitelj radi od slavonske pšenice, kao i gomila začina koje je dovoljno dodati, uključiti plinski grijač i pričekati pola sata. Kad počne kapati džin po jedinstvenoj recepturi, domaćini će goste naučiti i ponešto o proizvodnji.

U svakom slučaju, kušaonica nudi posebno iskustvo, bilo da odlučite zasukati rukave, ili samo uživati u vrtu s predivnim pogledom i češicom u ruci. 

Zaboravljeno hrvatsko selo: Mjesto bez stanovnika u koje ljudi iz cijelog svijeta dolaze na janjetinu ispod peke Malo Grablje - 3 Malo Grablje - 4 Malo Grablje - 5 +19 Malo Grablje - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju