Odmah iznad uvale Milna na Hvaru ugnijezdilo se Malo Grablje u kamenoj klisuri. Napušteno ruralno naselje naći ćete sjeveroistočno od strmih stijena Motokita, na padinama prema starom putu od grada Hvara prema Velom Grablju.

Okolni maslinici i vinogradi daju predodžbu toga kako je nekoć izgledao život u danas pustom mjestašcu, prije nego što je filoksera potjerala stanovnike koji su se raspršili do Milne i kako gdje.

Napuštene kamene kuće bez vrata i prozora koje se stapaju s prirodom, mlin koji čeka da ga otkrijete, gustirna i crkva stvaraju savršenu filmsku kulisu. Zajednički mlin za masline s dva kola podignut je 1884. U nadograđenoj "komunskoj kući" u kojoj je bila zadruga, a potom i stan za učiteljicu čiji prozor na drugom katu i dalje služi kao podsjetnik na neka davna vremena.

Malo Grablje - 18 Malo Grablje - 18 (Foto: NB)

Danas se u Malom Grablju mogu vidjeti tek poneki zaljubljenici u jogu koji dolaze nakon izlaska sunca vježbati ispred crkve sv. Teodora ili svratiti u konobu Stori Komin, ali samo za sezone. Tamo se jedu hobotnica i janjetina ispod peke, najbolje uz domaće vino.

Nemojte se zamarati jelovnikom, nego se prepustite u ruke domaćinima koji će preporučiti što treba jesti. Otkako je New York Times svojedobno objavio priču o Storom Kominu, Amerikanci i turisti iz cijelog svijeta dolaze uvjeriti se na svoja osjetila je li to gotovo zaboravljeno mjesto vrijedno pozornosti. S obzirom na broj pohvala na TripAdvisoru, avantura dolaska do mjesta itekako se isplati.

Kameni grad - 11 Putovanja Pronašli smo "gradonačelnika": Tajanstveni kameni grad na Hvaru u koji samo rijetki smiju ući

Malo Grablje povremeno oživi i za koncerata ili događanja, baš na platou pred crkvom, koji je oduvijek mjesto susreta. Otamo puca pogled na selo i okolna brda, vrtove ograđene suhozidom.

Svake godine na dan Sv. Tudora Hvarani se okupljaju oko crkve.
Krenete li u brdo, stići ćete do Velog Grablja, gdje se može sresti pokoji turist u bijegu od ljetne gužve. Zagriženi hodači iz Malog Grablja zapute se pješice i do Brusja.

Malo Grablje - 2 Malo Grablje - 2 (Foto: NB)

Ime mjesta prvi put je zapisano 1538. godine, a na austrijskoj katastarskoj mapi zabilježeno je 1934. godine. Zbog izoliranog položaja zadržalo je izvornu prostornu organizaciju iz 19. stoljeća, pa je šetnja grubim kamenim blokovima koji čine uličice poput vremenskog stroja u prošlost.

Na putovanje Malim Grabljem krenite našom galerijom fotografija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju