Ne morate biti pekar da biste napravili domaći kruh. Ukusnu štrucu mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Dokaz za to je i ovaj kruh koji se ne mijesi.
Kruh se priprema od četiri sastojka: brašna, vode, soli i instant kvasca. Sastojci se pomiješaju i ostave da se dižu od 12 do 22 sata.
Kada ste spremi za pečenje, prebacite tijesto u veliki lonac s poklopcem od lijevanog željeza poput dutch ovena i pustite da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici i posudi.
Kruh koji se ne mijesi - sastojci:
- 375 ml tople vode
- 360 g brašna
- 1 čajna žličica soli
- ¼ čajne žličice instant kvasca
Kruh koji se ne mijesi - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pokrijte smjesu s kuhinjskom krpom i pustite da se diže 10 do 20 sati na sobnoj temperaturi.
- Kada smjesa dobije mjehuriće, prebacite ju vlažnim rukama na pobrašnjenu ravnu površinu. Oblikujte smjesu u kuglu tijesta i stavite na čistu kuhinjsku krpu. Prekrijte s drugom kuhinjskom krpom i pustite da se diže još dva sata.
- Pola sata prije pečenja zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva. U pećnicu stavite čistu posudu od lijevanog željeza s poklopcem da se ugrije.
- Pažljivo izvadite vruću posudu iz pećnice, namastite je s malo maslaca pa prebacite dignuto tijesto. Poklopite lonac i stavite u pećnicu na pola sata.
- Nakon pola sata pečenja otklopite poklopac i nastavite peći kruh još 15-ak minuta. Ohladite kruh do kraja, pa ga narežite i poslužite. Dobar tek!
Mirisan, domaći, s hrskavom koricom: Mario Mihelj savjetuje kako najlakše napraviti kruh