Pojam kroketi označavaju oblikovanu masu od usitnjenog mesa, ribe ili povrća – najčešće krumpira koji se miješaju s jajetom, valjaju u krušne mrvice i prže u dubokom ulju. Poslužuju se kao prilog drugim jelima.

Ukusne krokete možete napraviti i od brokule te naribanog sira, a umjesto u dubokom ulju peku se u pećnici.

Pomiješajte povrće i sir s nešto krušnih mrvica, jaja, vode i začina te stavite u hladnjak da se smjesa stisne, prije nego što je oblikujete u krokete i stavite u zagrijanu pećnicu na oko pola sata.

Sastojci za krokete od brokule:

  • 340 g brokule
  • 100 g naribanog sira cheddar
  • 80 g krušnih mrvica
  • 80 ml vode
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ljutog umaka
  • 1 mladi luk
  • sol po želji

Priprema kroketa od brokule:

  1. Cvjetove brokule usitnite na manje komade – ručno ili u sjeckalici povrća.
  2. Pomiješajte usitnjenu brokulu s naribanim sirom, krušnim mrvicama, nasjeckanim mladim lukom, nasjeckanim češnjakom, vodom i ljutim umakom. Pomiješajte sastojke i posolite po želji.
  3. Istucite jaja i prelijte smjesu u brokulu. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak na oko 15 do 20 minuta da se stisne.
  4. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  5. Smjesu oblikujte u krokete i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Kada površina kroketa dobije lijepu zlatno-smeđu boju okrenite je na drugu stranu i pecite još 15-ak minuta.
  6. Poslužite krokete od brokule i sira s umakom po želji. Dobar tek!

7 vrsta hrane koje prirodno snižavaju visoki krvni tlak Kivi Namaz od bijelog graha +0 Breskve

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju