Pojam kroketi označavaju oblikovanu masu od usitnjenog mesa, ribe ili povrća – najčešće krumpira koji se miješaju s jajetom, valjaju u krušne mrvice i prže u dubokom ulju. Poslužuju se kao prilog drugim jelima.
Ukusne krokete možete napraviti i od brokule te naribanog sira, a umjesto u dubokom ulju peku se u pećnici.
Pomiješajte povrće i sir s nešto krušnih mrvica, jaja, vode i začina te stavite u hladnjak da se smjesa stisne, prije nego što je oblikujete u krokete i stavite u zagrijanu pećnicu na oko pola sata.
Sastojci za krokete od brokule:
- 340 g brokule
- 100 g naribanog sira cheddar
- 80 g krušnih mrvica
- 80 ml vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 jaja
- 2 čajne žličice ljutog umaka
- 1 mladi luk
- sol po želji
Priprema kroketa od brokule:
- Cvjetove brokule usitnite na manje komade – ručno ili u sjeckalici povrća.
- Pomiješajte usitnjenu brokulu s naribanim sirom, krušnim mrvicama, nasjeckanim mladim lukom, nasjeckanim češnjakom, vodom i ljutim umakom. Pomiješajte sastojke i posolite po želji.
- Istucite jaja i prelijte smjesu u brokulu. Sve dobro promiješajte i stavite u hladnjak na oko 15 do 20 minuta da se stisne.
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Smjesu oblikujte u krokete i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta. Kada površina kroketa dobije lijepu zlatno-smeđu boju okrenite je na drugu stranu i pecite još 15-ak minuta.
- Poslužite krokete od brokule i sira s umakom po želji. Dobar tek!