Pasta alla carbonara je prepoznatljivo i kremasto talijansko jelo koje se jede diljem svijeta, a iznimno je popularno i u Hrvatskoj.

Kremasta tekstura ne dobiva se dodavanjem vrhnja niti mlijeka već upotrebnom jaja i sira Pecorino, dok dubinu okusa daje guanciale.

Po uzoru na slavnu carbonaru nastalo je i ovo jelo s nešto većim popisom namirnica, a koje oduševljava na prvi griz.

Kremasta tjestenina sa sirom, špekom i graškom - sastojci:

  • 450 g suhih špageta
  • 225 g špeka
  • 170 ml povrtnog temeljca
  • 160 g mladog graška
  • 150 g sira pecorino romano
  • 20 g maslaca
  • 3 velika jaja
  • 3 žumanjka
  • 2 ljutike
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • sol i papar po želji
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • svježe nasjeckani vlasac

Kremasta tjestenina sa sirom, špekom i graškom - priprema:

  1. Dobro izmiješajte jaja, žumanjke i 120 grama naribanog sira pecorino romano. Stavite zdjelu s ovom mješavinom sa strane.
  2. U većoj tavi zagrijte malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja i na njemu prepržite kockice špeka i ljutike – pirjajte oko pet do sedam minuta dok povrće ne omekša, a špek ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  3. Dodajte grašak i podlijte sadržaj tave s povrtnim temeljcem. Kuhajte sve zajedno par minuta na jakoj vatri, pa maknite tavu s vatre.
  4. Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju u posebnom loncu. Sačuvajte 250 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, a špagete prebacite u tavu s umakom.
  5. Sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine postupno ulijte u smjesu na bazi jaja i žumanjaka uz stalno miješanje. Dobiveni umak prebacite u tavu sa špagetima. Vratite tavu na štednjak i na laganu temperaturu i miješajte tjesteninu s umakom dok se sastojci ne povežu – otprilike pet minuta.
  6. Na kraju kuhanja u tjestenu umiješajte malo maslaca i dodajte limunova soka. Podijelite na četiri porcije i poslužite s preostalim sirom te nasjeckanim svježim vlascem. Dobar tek!

S ovih 10 namirnica iz smočnice nikad nećete biti gladni – čak i kada nemate ništa u frižideru Zobena kaša Tjestenina s tunom iz konzerve Popčeci od kvinoje i bijelog graha +1 Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi