Ova kremasta juha od krumpira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njezinu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću.
Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog kruha.
Krem juha od krumpira - sastojci:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 veliki bijeli luk, nasjeckan
- ½ čajne žličice morske soli
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 l povrtnog temeljca
- 5-6 krumpira, narezanih
- 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
- ½ čajne žličice dijon senfa
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike
- svježe mljeveni crni papar
Dodaci, po želji
- Mladi luk ili vlasac, komadići pržene slanine, kiselo vrhnje
Krem juha od krumpira - priprema:
- Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, sol i papar. Pirjajte 6 do 8 minuta, dok ne omekša.
- Dodajte češnjak, promiješajte i kuhajte još 2 minute. Umiješajte bijeli vinski ocat i kuhajte, miješajući, 30 sekundi, a zatim dodajte temeljac, krumpir i bijeli grah. Zakuhajte, smanjite vatru i pirjajte 30 minuta.
- Ostavite da se malo ohladi, a zatim prebacite polovicu juhe u blender s preostalom žlicom maslinovog ulja, senfom, limunovim sokom i paprikom. Miksajte dok ne postane glatka i vratite pasiranu juhu u lonac.
- Gnječilicom za krumpir lagano zdrobite komadiće krumpira i grah. Začinite po ukusu s još soli i papra i poslužite sa željenim dodacima.
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna