Aperol Spritz je hit-koktel koji se već posljednjih nekoliko godina s guštom pije i na hrvatskim terasama tijekom ljeta. Riječ je o osvježavajućem koktelu sastavljenom od talijanskog pjenušavog vina prosecco, gorkog likera Aperola i mineralne vode.

I dok ugostitelji u hrvatskim kafićima znaju točno koje sastojke trebaju smućkati u ovom koktelu, na internetu se znaju naći zbunjujući recepti za pripremu Aperol Spritza kod kuće. Naime, nekolicina njih preporučuje bazu od prošeka.

Iako imaju vrlo slično ime, prosecco nije prošek, niti je prošek prosecco. Razlikuju se po sortama grožđa od kojih se pripremaju, boji, okusu - i mjehurićima. 

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Prošek je hrvatsko desertno vino koje se obično poslužuje na kraju obroka, dok se talijanski prosecco najčešće pijucka kao dobro rashlađeni aperitiv.

Pomiješate li prošek s likerom Aperol i mineralnom vodom, dobit ćete potpuno drugo piće. To definitivno nije Aperol Spritz.

Recept za koktel Aperol sprizt:

  • 90 ml vina prosecco
  • 60 ml likera Aperol
  • 30 ml mineralne gazirane vode
  • kockice leda
  • kriška naranče po želji

Priprema koktela Aperol Spritz:

  1. U čašu stavite kockice leda, pa preko njih natočite prosecco, Aperol i mineralnu vodu. Promiješajte.
  2. U čašu po želji dodajte krišku naranče.
  3. Živjeli!