Aperol Spritz je hit-koktel koji se već posljednjih nekoliko godina s guštom pije i na hrvatskim terasama tijekom ljeta. Riječ je o osvježavajućem koktelu sastavljenom od talijanskog pjenušavog vina prosecco, gorkog likera Aperola i mineralne vode.
I dok ugostitelji u hrvatskim kafićima znaju točno koje sastojke trebaju smućkati u ovom koktelu, na internetu se znaju naći zbunjujući recepti za pripremu Aperol Spritza kod kuće. Naime, nekolicina njih preporučuje bazu od prošeka.
Iako imaju vrlo slično ime, prosecco nije prošek, niti je prošek prosecco. Razlikuju se po sortama grožđa od kojih se pripremaju, boji, okusu - i mjehurićima.
Prošek je hrvatsko desertno vino koje se obično poslužuje na kraju obroka, dok se talijanski prosecco najčešće pijucka kao dobro rashlađeni aperitiv.
Pomiješate li prošek s likerom Aperol i mineralnom vodom, dobit ćete potpuno drugo piće. To definitivno nije Aperol Spritz.
Recept za koktel Aperol sprizt:
- 90 ml vina prosecco
- 60 ml likera Aperol
- 30 ml mineralne gazirane vode
- kockice leda
- kriška naranče po želji
Priprema koktela Aperol Spritz:
- U čašu stavite kockice leda, pa preko njih natočite prosecco, Aperol i mineralnu vodu. Promiješajte.
- U čašu po želji dodajte krišku naranče.
- Živjeli!