Ovo doba godine već je tradicionalno rezervirano za krafne, kao i potragu za nafinijim primjercima. I dok se u Zagrebu nedavno otvorila pekarnica posvećena krafnama, o čemu više možete pročitati ovdje, Varaždinci su ponosni na svoje XXL bucke od 200 grama (obične krafne najčešće teže kojih 60-70 grama).
U Arbia Kavani Dorka, koja se smjestila u ulici Alojzija Stepinca, jutra mirišu upravo na krafne – i to one s džemom od marelica i Nutellom, koje koštaju 2,5 eura, te omiljenom pistacijom za 4,70 eura.
Dorka se ponosi tradicionalnom recepturom, ali i bogatim, dobro raspoređenim punjenjem. Krafne u Dorki se ručno mijese, polako dižu pa peku baš onako kako se to i nekoć radilo, na starinski, domaći način. U prodaju se puštaju od oko deset sati.
Sočne i meke
Bacite li oko na Google recenzije, vidjet ćete da se u Dorki krafne hvale ne samo zbog veličine nego i punjenja, sočnosti, mekoće tijesta. Gosti savjetuju i da dođete ranije jer se zna dogoditi da ih vikendom oko podneva ponestane zbog velike navale.
Varaždinska kavana Arbia Dorka u ponudi ima i brojne druge slastice, kao i slana jela od sastojaka koji većinom dolaze s malih obiteljskih gospodarstava, a biraju se u skladu sa sezonom.
Osim na krafne, dolazi se ondje i na čokoladnu kremšnitu (3,50 eura), rapsku tortu (4,90 eura) te međimursku gibanicu (3,80 eura). Brojne slastice predviđene su i za van – poput kremšnite u čaši, malih torti to-go i drugih deserata kao što je vrećica medenjaka. Svratiti možete i na omlet, klipiće s čvarcima ili sa šunkom i sirom.
Arbia Dorka Heritage Palace nudi i smještaj u lijepim, baroknim sobama pa se u njihovoj kavani nudi i doručak za goste hotela. Poželite li, možete navratiti i samo na doručak koji košta deset eura po osobi.
Gastronomska legenda stiže u Zagreb: Chef čiji restoran već 88 godina ponosno nosi Michelinovu zvjezdicu
Beštija zove na ručak: Omiljeni zagrebački bistro predstavio novi jelovnik za slasniju zimu