Kad je riječ o gastronomskim trendovima, chefovi su se pomamili za lokalnim, čak i mikrolokalnim sastojcima, a već godinama pronalaze načine da iskoriste namirnicu do kraja, bez ikakvog otpada.

No osim o tanjurima, itekako se promišlja se i o čašama, osobito onim koktelskim. Craft napici koji se promišljanjem i isprobavanjem dovode do savršenstva u 2020. će izgubiti ključan sastojak bez kojih mnogi nisu ni mogli zamisliti pijuckanje.

Bezalkoholni kokteli već tresu barmensku scenu u Americi i Londonu, a novi trend polako, ali sigurno širi se na cijeli svijet. Do sada su kokteli bez tog dodatka za dobro raspoloženje bili nalik originalima, samo bez ključnih alkoholnih sastojaka, pa bi gosti umjesto zanimljivih kreacija dobivali beskarakterne "tekućice" u kojima nema ni natruhe uzbudljivih ili lijepo izbalansiranih komponenti.

"Itekako se udaljavamo od vremena u kojem je sok s nekoliko kapi slatkog sirupa mogao zamijeniti koktel", potvrđuje londonski miksolog Will Meredith.

Teško je reći što je bilo prvo, kokoš ili jaje, odnosno je li prije krenula potražnja ili nadahnuće miksologa, no kokteli punom parom mijenjaju svoja lica, ove godine sve "trezveniji".

Alkohole je zasjenila igra fermentacije, klarifikacije i mjehurića koji dolaze iz gaziranih voda kako bi se postiglo više okusa, punoća tijela, kao i aroma koje ostaju dugo nakon gutljaja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju