Do sada su gotovo svi vidjeli popularni video turskog chefa poznatog po specifičnom načinu soljenja hrane. Njegovo ime je Nusret Gökçe, poznatiji kao Salt Bae. Kuhar kojem žene tepaju da izgleda kao turski „Johnny Depp“, a niti jači spol nije imun na strastveno pristupanje ozbiljnim komadima mesa je i prvoklasni zabavljač.

A upravo je zbog svoje osobnosti postao jedan od najpoznatijih turskih kuhara današnjice. Salt Bae je karizmu i umijeće pretočio je u Nusr-ET restoran, koji je istanbulska vrata otvorio 2010. godine kako bi štovateljima mesa pružio jedinstveno gastronomsko iskustvo. I u tome je, skidamo kapu, dosta uspješan. U međuvremenu je Nusr-ET prerastao u steak house lanac. Među 19 restorana diljem svijeta, na gurmanskoj karti, osim Istanbula su: Ankara, Bodrum, Dubai, Abu Dhabi, Doha, Miami, New York, Sandal bedesteni, Mykonos, Dalas, London, Boston i Beverly Hills.

Poželite li se odmaknuti od kebaba i kofti te, kao i mi, istražiti gurmansku ponudu Istanbula, Nusr-ET dobra je ideja, a pronaći ga možete na više lokacija. Svim restoranima u lancu zajedničke su lokalne i svježe namirnice, vješta priprema i show posluživanja hrane. Najbolji komadi govedine i janjetine dominiraju jelovnikom, a vrijedi ostaviti mjesta i za desert.

Salt Bae Salt Bae (Foto: AFP)

Ono po što se najčešće dolazi u Nusr-ET su božanstveno meki steakovi koji se dovršavaju pred gostom u maslacu. Konobar najprije donosi meso na stol koje u koreografiji žustro reže na tanjur ukrašen kosti. Sirovi izgled mesa može zavarati, no bez brige, brzo će se zarumenjeti. Zatim se ulijeva vrući maslac koji zacvrči kad se u njemu nađe i i pokoje zrnce soli što slijeće na tanjur u stilu Salt Baea. Tu je i  kruh koji upija slast i aromu sokova od pečenja i maslaca.

Skladnim pokretima konobar zatim poslužuje dva komada mesa između kojih je kriška kruha – jedan od najboljih „sendviča“ koje možete probati uz dodatak pikantnog senfa. Jedna od čari jela je umakanje kruha u vrući maslac pa zašto si ne dopustiti takvu radost. Odrezak u maslacu u Istanbulu košta nešto više od 300 kuna za dvoje, a isto jelo biste u njujorškom Nusr-ET-u platili 800 kuna. Između mesnih zalogaja osvježiti se možete osvježavajućim salatama (oko 50 kuna) kojima zanimljivu notu daje voće poput jabuka, grožđica i suhih brusnica, a ne nedostaje niti orašastih plodova.

Vrijedi probati i goveđa rebra s barbecue umakom. Meso je toliko meko da konobar kao iz šale izvlači kosti van pa slaže na drvenu dasku. Na dodir vilice se raspada, ispuštajući sokove. Od porcije koja košta 300 kuna fino se mogu najesti dvije osobe. Goveđi kotlet mariniran u senfu s maslacem i začinskom biljem također je jedan od hitova jer pršti okusima. Cijena mu je oko 260 kuna, ali je i količina nešto manja.

Ostavite nešto mjesta i za baklavu sa sladoledom (30 kuna), koja u tanjure dolazi uz nezaobilaznu predstavu posluživanja. Cijelom doživljaju doprinose raskošno uokvirene slike s kojih Salt Bae u svojim prepoznatljivim pozama drži goste na oku. Zanimljivi su i hladnjaci sa svježim i mariniranim mesom u koje možete zaviriti. Iako su cijene u Nusr-ET-u više u odnosu na brojna druga mjesta u Istanbulu gdje se jede dobar roštilj, ne treba zaboraviti da osim hrane plaćate i show.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju