Začinjen i sladak, glögg je jedno od toplih pića kojima se Šveđani griju tijekom hladnih zima. Osim vina, za pripremu će vam trebati i rum, votka ili brendi te začini, poput štapića cimeta i klinčića, đumbira te mirisne kore naranče. Imajte na umu količinu alkohola jer od previše glögga sutradan biste mogli biti pomalo grogi.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Sastojci za glögg:

1 štapić cimeta
1/2 žličice sjemenki kardamoma
1 mali komad đumbira
1/2 naranče
3 klinčića
50 ml ruma
400 ml suhog crnog vina
1 dl desertnog vina
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žličica grožđica
2 žličice listića badema

Priprema:

1. Zdrobite cimet i kardamom u mužaru (ili ih stavite na dasku za rezanje i zgnječite teškim loncem) pa prebacite u posudu i dodajte oguljeni narezani đumbir, naribanu koricu naranče, klinčiće i rum. Ostavite 1 dan.

2. Sutradan procijedite rum u veliki lonac, a začine bacite. Ulijte obje vrste vina i šećera, bademe i grožđice pa zagrijte na laganoj vatri dok se ne počnu stvarati mjehurići oko rubova, pazeći da ne proključa.

3. Ulijte glögg u šalice, s nekoliko badema i grožđica u svakoj.

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom? Stockholm - 3 Kiruna, Švedska - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 +3 Švedska - 2