Galerija Domaći liker od smokava 1 Tart sa smokvama 1 Smokve - 2 1 Smokve - 1 1

U trendu EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Ghazipur - 3 Otrovni smrad Ne prestaje rasti: Planina smeća koja truje milijune ljudi svake godine naraste za 10 metara Salata od krastavaca Jako osvježavajuća Trik sastojak za najfiniju salatu od krastavaca koju morate probati

Srećom, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste produljili rok trajanja svježih smokava za omiljene džemove, kolače, tartove i druge specijalitete. 

Prije nego što ih spremite u hladnjak, smokve dobro pregledajte pa odvojite one koje su prezrele, kašaste ili pljesnive kako ne bi pokvarile ostale. Trebale bi biti savitljive na dodir, ali ne i premekane. Najbolja opcija za čuvanje su kutije od stiropora ili kartona, a smokve možete odvojiti i papirnatim ručnicima koji će upiti dio vlage iz voća i održati ga svježim. Smokve možete i složiti na pladanj koji zamotajte u plastičnu vrećicu pa stavite u hladnjak, najbolje u ladicu za voće i povrće, ako ga imate. Ovako će se držati do tjedan dana.

Želite li ih zamrznuti, najprije operite smokve pod hladnom vodom, a zatim ih ocijedite i osušite papirnatim ručnikom. Složite ih u jednom sloju na pladanj ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da se ne dodiruju pa ih stavite u zamrzivač na dva do četiri sata. Nakon toga ih prebacite u vrećicu za zamrzavanje i označite datum.

Smokve možete i osušiti na suncu, u dehidratoru ili u pećnici, a za to birajte potpuno zrele plodove koji imaju najviše šećera. Za sušenje u pećnici složite smokve na rešetku obloženu papirom za pečenje. Svaku smokvu uhvatite za peteljku i lagano utisnite prema unutra da zrak izađe. Sušite ih na 60 °C s uključenom ventilatorom s malo otvorenim vratima oko šest sati. Kada su dovoljno suhe prilikom rezanja iz smokava neće curiti sok

Svježe smokve prepune su antioksidansa, vitamina i minerala, a i pomažu protiv kolesterola. Više o ljekovitosti smokava pročitajte na portalu Kreni Zdravo, a kako ih sve možete iskoristiti, pročitajte u nastavku.

Liker od smokava

Domaći liker od smokava pije se kao aperitiv, ali dobro će zamijeniti i rum u kolačima. Poželite li ga napraviti, ovdje provjerite kako.

Tart sa svježim smokvama

Prhka pita sa smokvama fantastična je jesenska poslastica, a recept potražite ovdje.

Dalmatinski finger food

Smokve s hrskavom pancetom i kozjim sirom savršena su „grickalica“, a kako je složiti ovdje možete doznati.

Pekmez od smokvi

Jednostavan recept za pekmez od smokvi donosi Zadovoljna.hr

7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Rolice Gratinirani krumpir +1 Umak/Ilustracija