Srećom, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste produljili rok trajanja svježih smokava za omiljene džemove, kolače, tartove i druge specijalitete. 

Prije nego što ih spremite u hladnjak, smokve dobro pregledajte pa odvojite one koje su prezrele, kašaste ili pljesnive kako ne bi pokvarile ostale. Trebale bi biti savitljive na dodir, ali ne i premekane. Najbolja opcija za čuvanje su kutije od stiropora ili kartona, a smokve možete odvojiti i papirnatim ručnicima koji će upiti dio vlage iz voća i održati ga svježim. Smokve možete i složiti na pladanj koji zamotajte u plastičnu vrećicu pa stavite u hladnjak, najbolje u ladicu za voće i povrće, ako ga imate. Ovako će se držati do tjedan dana.

Želite li ih zamrznuti, najprije operite smokve pod hladnom vodom, a zatim ih ocijedite i osušite papirnatim ručnikom. Složite ih u jednom sloju na pladanj ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da se ne dodiruju pa ih stavite u zamrzivač na dva do četiri sata. Nakon toga ih prebacite u vrećicu za zamrzavanje i označite datum.

Smokve možete i osušiti na suncu, u dehidratoru ili u pećnici, a za to birajte potpuno zrele plodove koji imaju najviše šećera. Za sušenje u pećnici složite smokve na rešetku obloženu papirom za pečenje. Svaku smokvu uhvatite za peteljku i lagano utisnite prema unutra da zrak izađe. Sušite ih na 60 °C s uključenom ventilatorom s malo otvorenim vratima oko šest sati. Kada su dovoljno suhe prilikom rezanja iz smokava neće curiti sok

Svježe smokve prepune su antioksidansa, vitamina i minerala, a i pomažu protiv kolesterola. Više o ljekovitosti smokava pročitajte na portalu Kreni Zdravo, a kako ih sve možete iskoristiti, pročitajte u nastavku.

Liker od smokava

Domaći liker od smokava pije se kao aperitiv, ali dobro će zamijeniti i rum u kolačima. Poželite li ga napraviti, ovdje provjerite kako.

Tart sa svježim smokvama

Prhka pita sa smokvama fantastična je jesenska poslastica, a recept potražite ovdje.

Dalmatinski finger food

Smokve s hrskavom pancetom i kozjim sirom savršena su „grickalica“, a kako je složiti ovdje možete doznati.

Pekmez od smokvi

Jednostavan recept za pekmez od smokvi donosi Zadovoljna.hr

7 neodoljivih: Prefina jela za uživanje u svakom danu ovog tjedna Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Rolice Gratinirani krumpir +2 Umak/Ilustracija
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju