U našim je krajevima prva dozrela smokva velika stvar. Ona znači da je ljeto prošlo polovicu, ali da nas i dalje čekaju njegovi brojni sočni darovi.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Prvi raspolovljeni plod poseban je trenutak kada se svi ukućani okupe oko njega i nestrpljivo iščekuju i sami vidjeti je li doista zrela. A ako jest, sljedećih dana stalno netko odnekud donosi po "par smokava", u listu, u džepu, u zdjelici…One su apsolutne vladarice stolova u kolovozu i radujemo se što je tako.

Osim same, za grickanje, smokve će dobro odgovarati uz kakvu slanu platu uz pršut i sireve, a poseban će doživljaj biti grillane i poslužene s kozjim sirom. Smokve možemo spremiti za zimu, pa ih zato sušimo, radimo džem ili likere. Domaći liker od smokava pije se kao aperitiv, ali dobro će zamijeniti i rum u kolačima.

Da nazdravimo kraju ljeta, pronašli smo silno jednostavan recept na www.krenizdravo.hr za ukusan domaći aperitiv. Napravite ga i sami ili istražite kako se radi liker od smokava s rumom, može li se napraviti od suhih smokava i kakav mu okus daje malo lavande.

Sastojci za domaći liker od smokava:

  • 1/2 kg svježih smokava
  • 1/2 kg šećera
  • 400 ml vode
  • 1/2 l rakije ili alkohola

Priprema domaćeg likera od smokava:

  1. Smokve stavite u lonac, dodajte šećer i vodu. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno gusti sirup.
  2. Kada ste skuhali liker, ostavite smjesu da se ohladi.
  3. Potom je procijedite kroz gazu i dodajte rakiju.
  4. Ostavite da odstoji dva dana.