U našim je krajevima prva dozrela smokva velika stvar. Ona znači da je ljeto prošlo polovicu, ali da nas i dalje čekaju njegovi brojni sočni darovi.
Prvi raspolovljeni plod poseban je trenutak kada se svi ukućani okupe oko njega i nestrpljivo iščekuju i sami vidjeti je li doista zrela. A ako jest, sljedećih dana stalno netko odnekud donosi po "par smokava", u listu, u džepu, u zdjelici…One su apsolutne vladarice stolova u kolovozu i radujemo se što je tako.
Osim same, za grickanje, smokve će dobro odgovarati uz kakvu slanu platu uz pršut i sireve, a poseban će doživljaj biti grillane i poslužene s kozjim sirom. Smokve možemo spremiti za zimu, pa ih zato sušimo, radimo džem ili likere. Domaći liker od smokava pije se kao aperitiv, ali dobro će zamijeniti i rum u kolačima.
Da nazdravimo kraju ljeta, pronašli smo silno jednostavan recept na www.krenizdravo.hr za ukusan domaći aperitiv. Napravite ga i sami ili istražite kako se radi liker od smokava s rumom, može li se napraviti od suhih smokava i kakav mu okus daje malo lavande.
Sastojci za domaći liker od smokava:
- 1/2 kg svježih smokava
- 1/2 kg šećera
- 400 ml vode
- 1/2 l rakije ili alkohola
Priprema domaćeg likera od smokava:
- Smokve stavite u lonac, dodajte šećer i vodu. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno gusti sirup.
- Kada ste skuhali liker, ostavite smjesu da se ohladi.
- Potom je procijedite kroz gazu i dodajte rakiju.
- Ostavite da odstoji dva dana.