U našim je krajevima prva dozrela smokva velika stvar. Ona znači da je ljeto prošlo polovicu, ali da nas i dalje čekaju njegovi brojni sočni darovi.

Prvi raspolovljeni plod poseban je trenutak kada se svi ukućani okupe oko njega i nestrpljivo iščekuju i sami vidjeti je li doista zrela. A ako jest, sljedećih dana stalno netko odnekud donosi po "par smokava", u listu, u džepu, u zdjelici…One su apsolutne vladarice stolova u kolovozu i radujemo se što je tako.

Osim same, za grickanje, smokve će dobro odgovarati uz kakvu slanu platu uz pršut i sireve, a poseban će doživljaj biti grillane i poslužene s kozjim sirom. Smokve možemo spremiti za zimu, pa ih zato sušimo, radimo džem ili likere. Domaći liker od smokava pije se kao aperitiv, ali dobro će zamijeniti i rum u kolačima.

Da nazdravimo kraju ljeta, pronašli smo silno jednostavan recept na www.krenizdravo.hr za ukusan domaći aperitiv. Napravite ga i sami ili istražite kako se radi liker od smokava s rumom, može li se napraviti od suhih smokava i kakav mu okus daje malo lavande.

Sastojci za domaći liker od smokava:

  • 1/2 kg svježih smokava
  • 1/2 kg šećera
  • 400 ml vode
  • 1/2 l rakije ili alkohola

Priprema domaćeg likera od smokava:

  1. Smokve stavite u lonac, dodajte šećer i vodu. Kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu, odnosno gusti sirup.
  2. Kada ste skuhali liker, ostavite smjesu da se ohladi.
  3. Potom je procijedite kroz gazu i dodajte rakiju.
  4. Ostavite da odstoji dva dana.

Eliksir koji su Englezi zabranili: Sve popularnije piće koje se dobiva od latica drva života Mahua Mahua Mahua +1 Mahua

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju