Lažni sirevi okusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali zavirimo li u sastav takvih umjetnih proizvoda nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke. Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim pizzerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

Umjetni, jeftini sirevi često sadrže manje proteina i kalcija od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva. Neke imitacije sira mogu imati visok sadržaj zasićenih masti i kolesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim se proizvodima nađu i razne druge "kemije" koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Primjerice  E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

No zamjene za sir ne treba miješati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog podrijetla čiji je sastav jasan. Iako im mogu nedostajati određene hranjive tvari koje se nalaze u tradicionalnom mliječnom siru, ako se radi o vrijednom proizvodu, neće imati štetan utjecaj na zdravlje.

Tjestenina sa špinatom i sirom Hrana i piće Večera za 15 minuta: Recept za prefinu ljetnu tjesteninu u umaku od sira i špinata

Sir najčešće nastaje iz kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, odnosno zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može se proizvesti samo od vrhunskog mlijeka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, u mlijeku moraju prevladavati korisne bakterije, mliječno-kiselog vrenja. 

Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je cijena, ali najviše se doznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratak popis sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem doista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu. 

Primjerice, sir u listićima kakav se koristiti za tost-sendviče često sadrži mali postotak mlijeka ili sira, ogroman postotak masnoće i soli, a ostatak odlazi na sirutku, emulgatore, bojila… dodavanjem arome dobiva se određena vrsta sira (cheddar, ementaler itd). Za razliku od prirodnog sira, ovdje nema spomena o korisnim bakterijama koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje crijeva, kalciju, zdravim proteinima i masnoćama. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu – prethodno naribani sir također često sadrži nezdrave dodatke, a dobro je biti sumnjičav i prema siru koji je označen kao "sir za pizzu".  

7 opasno dobrih jela za svaki dan ovoga tjedna kojima nećete moći odoljeti Pečena piletina s krumpirom iz pećnice Piccata s lososom Svinjski medaljoni u umaku od gljiva poslužite uz pire od krumpira +0 Ragu od leće i gljiva poslužite uz kuhanu tjesteninu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju