Kulinarski znalci tvrde da kvalitetan komad mesa ne treba puno začina – tek nešto soli i papra i odgovarajuću termičku obradu. Ako ste jedan od onih koji žele produbiti okuse pečenog odreska, možete mu pridodati još neke sastojke.

Ružmarin

Opojna aroma ružmarina sjajno će se spojiti s okusom mesa. Malu grančicu ružmarina možete dodati u tavu s maslacem na kraj pečenja odreska i tako aromatizirati meso. Ovim mediteranskim začinom možete natrljati meso prije nego što ga stavite peći na roštilj ili pak ružmarinom utrljavati ulje na odrezak tijekom pečenja na rešetki. Pripremate li odrezak sous vide tehnikom, nešto svježeg ružmarina stavite u vrećicu s mesom prije nego što je uronite u toplu kupku.

Češnjak

Češnjak i odrezak su par iz kulinarskog raja. Nekoliko očišćenih češnjeva svježeg češnjaka stavite u tavu s rastopljenim i ugrijanim maslacem (i već spomenutim ružmarinom) kako biste napravili najjednostavniji i najfiniji umak za posluživanje s mesom. Pripazite samo da vam češnjak ne izgori jer će to upropastiti okus cijelog jela.

Masala

Ljubitelji indijske kuhinje znaju da začini igraju važnu ulogu u termičkoj obradi hrane i njezinom okusu. Poslužite se njihovim začinskim mješavinama masala – npr. garam masala ili tandori masalana bazi korijandera, kardamoma, kurkume, đumbira, češnjaka, čilija i sličnih začina kako biste produbili okuse pečenog mesa. Začinske mješavine iskoristite za marinadu mesa prije nego što ga ispečete na tavi na štednjaku ili na roštilju.

Ocat

Argentinci su veliki ljubitelji pečenog mesa koje često poslužuju s umakom chimichurri na bazi svježeg začinskog bilja i češnjaka. Mnogi su uvjereni da je upravo ocat u chimichurriju ono što na savršeni način zaokružuje okuse mesa. Ne čudi stoga što je ocat jedan od glavnih sastojaka u većini kupovnih umaka za odreske. Napravite svoj umak za posluživanje s dodatkom octa ili pečeni odrezak pokapajte s malo balzamičnog ili sherry octa dok se meso odmara. Oduševit će vas rezultat!

Crveno vino

Ne samo da ga možete servirati uz pečeno meso, već crveno vino možete upotrijebiti i u pripremi odreska. Upotrijebite ga i za marinadu. Kiselost u crvenom vinu pomoći će vam da omekšate žilavije komade mesa i poboljšate im okus.

Marmelada

Neke vrste voća sjajno će upotpuniti mesne zalogaje – npr. šljive i svinjetina odličan su par. Višnje i kupine će se pak lijepo spariti s junetinom. Iskoristite marmeladu od ovih vrsta voća za pripremu umaka koji ćete poslužiti s mesom. Ako niste ljubitelji voćnih pekmeza, možete odreske poslužiti i s marmeladom od luka. Mljac!

Vanilija

Spojiti vaniliju i odrezak možda se čini kao suluda kombinacija, ali neki su ljubitelji baš ovog dueta. Chefica Angie Mar iz Beatrice Inna u New Yorku nekoć je koristila sjemenke mahune vanilije za aromatiziranje maslaca koji je potom posluživala s pečenim odreskom, karameliziranim češnjakom i višnjama.

Tako to rade Hrvati: Kontinentalne i mediteranske marinade za meso od kojih rastu zazubice Jabučni ocat u slavonskoj marinadi Teleći ražnjići Kontinentalna marinada piletine +23 Slavonska marinada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju