Osim kvalitete mesa i povrća, na okus roštilja utječe i ugljen, odnosno drvo za potpalu o čemu valja voditi računa prilikom kupnje.

Bez gelova

Iako briketi, koji se dobivaju prešanjem ugljena, dobro drže vatru bolje ih je izbjegavati jer hrana s roštilja neće imati tako finu aromu. Jednako vrijedi i za sredstva za potpalu, poput gelova koji kvare miris. Suhe grančice i papir dobra su zamjena za kupovna sredstva. Kupujete li brikete, provjerite sastav. Ne bi smjeli sadržavati ljepila ili druge dodatke koji nisu prirodni. Bolji izbor je drveni ugljen ili drvo.

Izbjegavajte crnogoricu

Ugljen od drveta poput bukve, graba ili hrasta dobar je izbor jer ima lijepu aromu i dugo drži temperaturu. Crnogoricu, bor ili jelu treba izbjegavati jer proizvode štetan dim. Također, izbjegavajte drvo koje ima smole, ili je obojano.

Drvo za piletinu i govedinu

Drvo jabuke i trešnje odlično je za piletinu i perad. Nećete pogriješiti niti ako se odlučite za kombinaciju hrasta i trešnje jer dim neće biti nametljiv nego će pružiti osvježavajuću notu mesu. Drvo marelice i breskve također daju dobre rezultate za laganija mesa poput piletine. Bukva daje srednje jaku aromu dima pa je dobra za ribu i meso, a primjerice mesquite je intenzivniji i koristi se za svinjetinu ili govedinu.

Veličina je bitna

Sitan ili vlažan ugljen može pokvariti roštilj pa ga je bolje izbjegavati jer neće ravnomjerno gorjeti. Ako ikako možete, provjerite ga prije kupnje.

Postojana temperatura

Vrhunski ugljen je dobra investicija ako odlučite peći vrhunsko meso, poput steakova ili većih komada. Kod kvalitetnog ugljena temperatura je postojana i dugo traje, a dim nije previše agresivan.

Test od 10 sekundi

Ako je žar previše vruć meso će lako izgorjeti, a iznutra ostati sirovo. Temperaturu testirajte tako da stavite ruku iznad žara. Možete li je držati oko 10 sekundi to je dobar znak. U slučaju da ne možete, temperatura je previsoka.

Samo sivi dim

Dim s roštilja nikada ne bi trebao pocrniti jer je to znak da se masnoća zapalila. U tom slučaju najbolje je maknuti hranu i krenuti ispočetka s roštiljanjem.

Tako to rade Hrvati: Kontinentalne i mediteranske marinade za meso od kojih rastu zazubice Jabučni ocat u slavonskoj marinadi Teleći ražnjići Kontinentalna marinada piletine +23 Slavonska marinada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju