Daska za rezanje podcijenjeno je kuhinjsko pomagalo jer – od nje sve počinje. A kakva je daska takvo će biti i jelo. Pa ako je vaša daska za rezanje izgrebana, prljava, flekava i nedajbože smrdljiva, vrijeme je za kupovinu.
Ali kako odabrati najbolju dasku za rezanje? Ponuda je ogromna, a rijetko tko zapravo zna što treba tražiti i na što paziti. Dimenzije i estetika vaš su osobni izbor, ali s materijalima ćemo vam pokušati barem malo pomoći.
Kamene i mramorne daske za rezanje
Posljednji krik kuhinjske mode, daske od kamena, mramora (ali i keramike i kaljenog stakla) izgledaju sjajno, lako se čiste, ali – bježite od njih osim ako ćete ih koristiti isključivo za posluživanje. Njihove lijepe ali tvrde površine uništit će vam noževe, a i najmanje oštećenje može završiti s puno krvi.
Daska za rezanje od bambusa
Daske za rezanje su otporne, kompaktne i imaju hipoalergena svojstva, što su sve dobrodošle osobine, baš kao i to što su ekološki izbor jer bambus nevjerojatno brzo raste, a predmeti izrađeni od njega lako se recikliraju. Međutim, daske od bambusa imaju i isti nedostatak kao i kamene i mramorne daske. Tvrde su i zato su najveći neprijatelj noževa.
Plastične i gumene daske za rezanje
Plastične i gumene daske su vrlo jeftine i vrlo ih je lako održavati čistima jer ih možete prati i u perilici. Najveći im je nedostatak što može od korištenja imati mikrooštećenja, a zbog toga i vi – plastiku u organizmu. Ako ih ne perete redovito ili na dovoljno visokoj temperaturi, u njihove se brazde lako nakuplja prljavština i lako mogu postati domom bakterijama. Opet, ako ih dovoljno često mijenjate, vrlo su dobar izbor za svakodnevno korištenje.
Drvene daske za rezanje
Drvena daska za rezanje je čvrsta i izdržljiva, a dovoljno mekana da ne stradaju vaši noževi. Vijek trajanja ovisit će joj o kvaliteti drva, ali i o tome kako se o njoj brinete. Neće je oštetiti ni vruća voda, iako je bolje da je ne perete u perilici posuđa jer bi se mogla iskriviti ili popucati. Danas su dostupne i drvene daske za rezanje s antibakterijskim premazom. Ima ih svih oblika i veličina i bit će lijep ukras svakoj kuhinji. Lako će izdržati svakodnevnu upotrebu, a na vama je samo da ih dobro operete i dobro osušite.
Popis za savršeni vikend: 7 stvari koje morate probati, vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru