• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Kako dobiti dobru uslugu u kafiću baš svaki put – čak i kada je velika gužva

Nemojte konobaru vikati alo, oj, buraz i slične doskočice. Nemojte pucketati prstima niti mahati novcem preko šanka – možda će ovakva ponašanja privući pažnju, ali ne i pozitivnu reakciju konobara.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 12.05.2025 12:48 komentari
viber Created with Sketch.
Točeno pivo u baru
Točeno pivo u baru (Foto:Shutterstock)

Jeste li ikada stajali pred prepunim šankom i pokušavali privući pozornost konobara kako biste naručili piće? Istovremeno, osoba koja je stigla u kafić nakon vas već je bila uslužena i uživala.

Neke osobe razumiju nepisana pravila barskog bontona, i uvijek dobiju dobru uslugu – čak i kada je velika gužva. 

Uspostavite kontakt očima 

Nemojte konobaru vikati alo, oj, buraz i slične doskočice. Nemojte pucketati prstima niti mahati novcem preko šanka – možda će ovakva ponašanja privući pažnju, ali ne i pozitivnu reakciju konobara. Osoblje kafića bolje će reagirati na ljubazne goste koji su puni poštovanja prema njima i drugim gostima.

Umjesto toga uspostavite kontakt očima – to je jasan signal da ste spremni naručiti bez nametanja. Stanite na jedno mjesto i gledajte u konobara. Kada je isti spreman preuzeti narudžbu podići će pogled i njime preletjeti šank. Kada vam se pogledi susretnu, bit će mu jasno da želite naručiti. 

Budite spremni naručiti 

Znajte točno što ćete naručiti prije nego što uspostavite kontakt očima s konobarom. Skenirajte kod s cjenikom i provjerite meni prije nego što se uputite prema šanku. Ako želite neko određeni koktel koji nije na meniju, jasno izrazite svoje želje konobaru. Nemojte ga usred gužve tražiti da vas "iznenadi“ nečim posebnim.

Uz to pripremite i novac. Izvadite novčanik, gotovinu ili karticu i budite spremni platiti odmah čim budete usluženi. Osoblje će jako cijeniti vašu spremnost jer ćete ubrzati cijeli proces naplate. 

Ostavite dobru napojnicu 

Ostavljanje velikodušne napojnice sjajna je ideja ako želite dobru uslugu u kafiću. Konobari uvijek pamte one goste koji ostavljaju velikodušne napojnice i oni koji ne daju ništa. Bez velikog iznenađenja, bolju uslugu ponudit će velikodušnim gostima.  

Ostavite napojnicu u gotovini 

Napojnice u gotovini se dijele između konobara na kraju večeri. Za one ostavljene s karticom nekad se mora čekati sve do plaće ili ih vlasnik kafića nikada ne da svojim radnicima. Želite li nagraditi nečiji dobar rad, ostavite napojnicu u gotovini, pa čak i ako račun plaćate karticom. 

Imajte poštovanje prema drugim gostima

Nakon što ste dobili piće i platili ga, odmaknite se od šanka kako biste omogućili drugim ljudima da naruče. Na taj način pokazat ćete poštovanje prema konobaru i drugim gostima u kafiću, te osigurati bržu razmjenu daljnje usluge. 

Nemojte pretjerivati 

Ponašajte se u skladu s barskim pravilima – čak i ako ste popili koju čašicu previše. Kontrolirajte izljeve emocija, svladajte želju za neobuzdanim ponašanjem, svađanjem, ili ne daj Bože započinjanjem tuče.

Poštujte radno vrijeme kafića. Nemojte ostajati duže nego što biste trebali. Nemojte naručivati komplicirane koktele dvije minute prije zatvaranja. Imajte razumijevanja za konobarski posao i činjenicu da bi konobari željeli otići kući i odmoriti se nakon naporne večeri.

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Sarma Prva sarma festivala Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju

Jedan dan u splitskim restoranima: Čekanje, konobar koji ne govori hrvatski, a skoro ni engleski, i provjereni klasici... Split Split - 1 Split - 2 +1 Split - 3

  • #piće
  • #kafić
  • #konobar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sergio Varela: Kako napraviti naizgled komplicirano jelo, a pritom uštedjeti masu vremena?
Pokrovitelj Kenwood
Sergio Varela: Kako napraviti naizgled komplicirano jelo, a pritom uštedjeti masu vremena?
Crno zlato Italije: Zašto je uvijek dobro imati dobar aceto balsamico u kuhinji
Hrana i lijek
Crno zlato Italije: Zašto je uvijek dobro imati dobar aceto balsamico u kuhinji
Albinen u Švicarskoj plaća 25.000 eura za preseljenje
Hit na mrežama
Plaća li uistinu ovaj švicarski grad 25 tisuća eura za preseljenje strancima ili je sve internetska varka?
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Izvan sezone
DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Francuski recept
Mont Blanc: Dekadentan desert s kestenom i bijelom čokoladom
Vila Country Lady u Kamenjarima, Istra
Pogled s terase je veličanstven!
Kuća na tri kata u Istri idealna za one koji se žele "resetirati na tvorničke postavke"
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U stanu na zapadu grada nađena dva tijela bez tragova nasilja
Tragedija
FOTO U stanu na zapadu Zagreba nađena dva tijela, pojavile se prve sumnje u uzrok smrti
Peru: Biskup optužen da je imao 17 ljubavnica
TELEVISA PRESENTA
Svećenik imao 17 ljubavnica, razotkrila ga ljubomorna časna sestra: "Poslao je poruku spremačici..."
Medicinski helikopter srušio se na autocestu: Troje teško ozlijeđenih
Teška nesreća u SAD-u
VIDEO Helikopter hitne pomoći srušio se na autocestu, stižu prve snimke
show
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Halid Bešlić je imao jednu neostvarenu želju
veliko prijateljstvo
Halid Bešlić otišao je sa željom koja je ostala neispunjena: "Nismo dočekali..."
zdravlje
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Preminuo je kralj narodne glazbe
Od stentova do teške bolesti jetre – zdravstvena borba Halida Bešlića kroz godine
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Pokažite što znate!
Strah vas je sramote na kvizu? Ovdje provjerite kako stojite sa znanjem
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
Jao...
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
tech
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Već se koristi u Ukrajini
Europski inženjeri stvaraju oružje budućnosti – raketu koja jednim udarom može zaustaviti roj ruskih dronova
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
Novo oružje
Pjongjang pokazao zube - novu hipersoničnu raketu koju će biti teško zaustaviti
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
sport
"Tužno je, jer je bio heroj": Michael Schumacher više ne može govoriti?!
Stanje se pogoršalo
"Tužno je jer bio je heroj": Michael Schumacher više ne može govoriti?!
Modrić je taman dolazio na trening, a onda je ispunio snove ovog dječaka
lijepa gesta
FOTO Modrić je taman dolazio na trening, a onda je ispunio snove ovog dječaka
Govor Nikice Jelavića nakon pobjede protiv Dinama postao je hit na društvenim mrežama
Nakon rušenja Dinama
Procurila snimka iz svlačionice Lokosa, Nikica Jelavić zagrmio: ''Kapetane, ti reci koliko...''
tv
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Ne vjeruje onome što čuje – što stoji iza njezine odluke?
Skrivena sudbina: Smislila je kako će ga se zauvijek riješiti
SKRIVENA SUDBINA
Smislila je kako će ga se zauvijek riješiti
MasterChef: Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
SVAKA ČAST!
Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
Prva sarma festivala
Najbolja sarm(av)a jede se kraj Bjelovara: Tajne slasti koje Romi velikodušno otkrivaju
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
Nije više na muci
Posrnuli modni div pronašao formulu uspjeha. Novi model prodaje postao je hit
lifestyle
Lejla Filipović u tamnoplavim trapericama
NEPOGREŠIV MODEL
Ako želite traperice koje zaslužuju čistu peticu, pogledajte izbor Lejle Filipović
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Izvrsni izvori
8 proteina koje biste trebali jesti svaki tjedan
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
sve
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača
postala klasik!
Jednu pjesmu Halida Bešlića odbilo je čak 15 pjevača, a onda je u njegovim rukama postala hit!
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Izgleda poznato?
Skeč o balkanskim prijateljima nasmijao cijeli svijet: "Ovaj video mi je uljepšao dan"
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Cantucci i vin santo - 4
Vin santo

Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

Uronite cantucci u vino, pričekajte barem pet sekundi da školski upiju tekućinu, a zatim uživajte u trijumfu okusa. Tako se uživa u remek-djelu, smatraju Talijani: polako i pažljivo... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close