Tringeld, bakšiš, manča…samo su različita imena za istu stvar – napojnicu, odnosno iznos koji osoba dobrovoljno doda na cijenu za određenu uslugu kako bi izrazila svoje zadovoljstvo.

Iako napojnica u hrvatskim restoranima i kafićima nije obavezna, uobičajeno je zaokružiti iznos i konobaru ostaviti nešto više od onoga što se od njega traži na računu. Sličan princip vrijedi i za posjete frizerskim salonima, brijačima, za naručivanje taksija i slično.

U Sjedinjenim Američkim Državama, pak, napojnica se obavezno ostavlja u raznim ugostiteljskim sektorima – od 10 do 20 posto. Konobari i drugi ugostiteljski radnici nerijetko dobivaju kao plaću zakonom određen minimum i bez napojnica ne bi mogli preživjeti.

Što je idealna napojnica? Pitanje je koje ovisi o tome gdje se nalazili, a o čemu smo već pisali u prošlosti. Da biste ostavili odgovarajuću napojnicu važno je i poznavati kulturu zemlje u kojoj se nalazite. Neke zemlje, naime, napojnice smatraju uvredom.

Zemlje u kojima je napojnica – uvreda

Ako vidite konobara kako trči za gostom na ulicama u Tokyju, pomislit ćete da to čini jer je gost zaboravio platiti svoj račun. No istina glasi da konobar vjerojatnije trči kako bi gostu vratio novac ostavljen za napojnicu.

U Japanu je ostavljanje napojnice uvreda konobaru – usluga se plaća novcem prema javno dostupnom cjeniku, a zahvalnost se može izraziti verbalnim putem te dodatno podcrtati pristojnim naklonom.

U Kini je ostavljanje napojnice bilo desetljećima zabranjeno, i smatralo se nekim oblikom mita. Iako ta pravila više nisu na snazi veći dio ove zemlje i dalje smatra ostavljanje napojnice osobnom uvredom, a pogotovo u restoranima i hotelima.

Iznimka od pravila su turistički vodiči i vozači turističkih autobusa koji se neće požaliti ako ih želite dodatno nagraditi novcem za dobro obavljen posao.

Uvrijedit ćete i ugostitelje u Južnoj Koreji ako im pokušate ostaviti napojnicu. Korejci su iznimno ponosni ljudi koji vjeruju da su odgovarajuće plaćeni za svoj posao. Više od toga ne trebaju – niti ne žele.

Kakav bezobrazluk! Zemlja u kojoj je ostavljanje napojnice konobarima u kafićima i restoranima - uvreda Gokayama - 5 Japanski bonton za stolom 2 Japanski bonton za stolom +1 Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju