Tofu je jedna od nezaobilaznih namirnica azijske kuhinje. Riječ je o proizvodu koje se dobiva zgušnjavanjem proteina u sojinom mlijeku, a koja obiluje bjelančevinama. U 100 grama tofua nalazi se oko 15 grama proteina i tek 130 kalorija.

Iako je tofu namirnica biljnog porijekla, u njoj ne uživaju samo vegani i vegetarijanci. Naprotiv, bit će sjajan izbor i za ljubitelje mesa, a pogotovo ako ste ga dobro začinili i/ili marinirali prije termičke obrade.

U azijskoj kuhinji često se sljubljuje s umakom od soje, čilijem, rižinim vinom, češnjakom i sličnim dodacima, a potom prži i poslužuje s kuhanom rižom i povrćem pripremljenim na pari.

Tofu na kajganu Hrana i piće Proteinski doručak: Recept za finu kajganu bez trunke jaja

Ako želite hrskavu teksturu tofua, obavezno ga uvaljajte u kukuruzni škrob prije termičke obrade.

Sastojci za hrskavi marinirani tofu:

  • 400 g čvrstog tofua
  • 70 ml umaka od soje
  • 60 ml rižinog vina
  • 50 g kukuruznog škroba
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice čili paste
  • 2 žlice šećera
  • 1 čajna žličica umaka hoisin
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • komadić đumbira (2 cm)
  • sezamove sjemenke za posluživanje
  • mladi luk za posluživanje
  • biljno ulje za prženje

Čokolada i lješnjaci Hrana i piće 10 najboljih zamjena za jaja koje spašavaju kad ne želite do dućana

Priprema hrskavog mariniranog tofua:

  1. Izvadite tofu iz pakiranja i papirnatim ručnikom uklonite višak vode. Narežite tofu na kocke otprilike iste veličine.
  2. U plastičnu kutiju s poklopcem (koja je veća od narezane količine tofua) ulijte sastojke za marinadu: umak od soje, rižino vino, limunov sok, hoisin, šećer, čili pastu, nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Dobro promiješajte, pa dodajte tofu.
  3. Poklopite kutiju, protresite je i stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći da se okusi sljube.
  4. Kada ste spremni za pripremu jela uvaljajte marinirane kocke tofua u kukuruzni škrob te stavite peći na dobro ugrijano ulje.
  5. Pecite tofu dok ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje. Za to će vam biti potrebno otprilike dvije minute sa svake strane.
  6. Ukrasite hrskavi tofu s tostiranim sezamovim sjemenkama i komadićima mladog luka te poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju