Tofu je jedna od nezaobilaznih namirnica azijske kuhinje. Riječ je o proizvodu koje se dobiva zgušnjavanjem proteina u sojinom mlijeku, a koja obiluje bjelančevinama. U 100 grama tofua nalazi se oko 15 grama proteina i tek 130 kalorija.
Iako je tofu namirnica biljnog porijekla, u njoj ne uživaju samo vegani i vegetarijanci. Naprotiv, bit će sjajan izbor i za ljubitelje mesa, a pogotovo ako ste ga dobro začinili i/ili marinirali prije termičke obrade.
U azijskoj kuhinji često se sljubljuje s umakom od soje, čilijem, rižinim vinom, češnjakom i sličnim dodacima, a potom prži i poslužuje s kuhanom rižom i povrćem pripremljenim na pari.
Ako želite hrskavu teksturu tofua, obavezno ga uvaljajte u kukuruzni škrob prije termičke obrade.
Sastojci za hrskavi marinirani tofu:
- 400 g čvrstog tofua
- 70 ml umaka od soje
- 60 ml rižinog vina
- 50 g kukuruznog škroba
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice čili paste
- 2 žlice šećera
- 1 čajna žličica umaka hoisin
- 1 čajna žličica limunova soka
- komadić đumbira (2 cm)
- sezamove sjemenke za posluživanje
- mladi luk za posluživanje
- biljno ulje za prženje
Priprema hrskavog mariniranog tofua:
- Izvadite tofu iz pakiranja i papirnatim ručnikom uklonite višak vode. Narežite tofu na kocke otprilike iste veličine.
- U plastičnu kutiju s poklopcem (koja je veća od narezane količine tofua) ulijte sastojke za marinadu: umak od soje, rižino vino, limunov sok, hoisin, šećer, čili pastu, nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Dobro promiješajte, pa dodajte tofu.
- Poklopite kutiju, protresite je i stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći da se okusi sljube.
- Kada ste spremni za pripremu jela uvaljajte marinirane kocke tofua u kukuruzni škrob te stavite peći na dobro ugrijano ulje.
- Pecite tofu dok ne postane hrskav i zlatno-smeđe boje. Za to će vam biti potrebno otprilike dvije minute sa svake strane.
- Ukrasite hrskavi tofu s tostiranim sezamovim sjemenkama i komadićima mladog luka te poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek!