• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Okus ražnja kod kuće: Recept za marinadu koja pruža neodoljivi okus i miris mesu

Uz mediteransku marinadu piletina dobiva aromu gyrosa, kralja grčke ulične hrane...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 30.09.2025 07:45 komentari
viber Created with Sketch.
Gyros - 3
Gyros - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Gyros - 4 0 Gyros - 2 0 Gyros - 1 0 Gyros - 3 0 Pečenje mesa na ražnju ili štapu vjerojatno je jedna od najstarijih ljudskih kulinarskih tehnika. O takvim gozbama piše se već u Homerovoj Ilijadi i Odiseji. Željezni ražanj pojavio se već u 10. stoljeću pr. Kr., a takvi i slični predmeti pronađeni su u grobovima ratnika, što pokazuje da je pečenje mesa bio muški posao od davnina. Uostalom, kada su se slavile pobjede, životinje su se žrtvovale bogovima, što je izgledalo poput roštilja za mase.

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Kuhari u Osmanskom Carstvu razvili su posebnu tehniku – slaganje tankih kriški sirovog mesa na ražanj koje su se rotirale i pekle. Takvo meso je bilo dio dvorskih gozbi, a u tekstovima iz 15. stoljeća ovakva jela nazivala su se çevirme kebabı (kebab koji se okreće). Kasnije se naziv promijenio u döner, a na arapskom i engleskom u shawarma – svi nazivi ukazuju na okretanje mesa.

S vremenom je takva hrana postala svakodnevna. U 20. stoljeću turski gastarbajteri donijeli su döner u Njemačku, gdje je postao jedno od omiljenijih jela. Danas samo u Berlinu postoji oko tisuću kebabdžinica, a u Turskoj ie döner evoluirao od ulične hrane do restoranskog specijaliteta. Danas ga nude i kao tanke kriške na tanjuru ili kao sendvič u pita kruhu.

Na grčki način 

Grci pak poznaju taj klasik kao gyros, od grčke riječi girízo, što također znači okretati. Nerijetko se radi od janjetine, svinjetine, govedine ili kombinacije mesa, a u novije vrijeme i piletine pa čak i ribe. Tanke kriške mesa se poslužuju u pita kruhu s rajčicama, svježim crvenim lukom, peršinom ili salatom, grčkim jogurtom ili tzatzikijem, a ponekad i s prženim krumpirićima te mljevenom paprikom ili kajenskim paprom.

Gyros kakav danas poznajemo prvi je put stigao u Grčku 1922. godine, zajedno sa stotinama tisuća grčkih i armenskih izbjeglica iz Male Azije (današnja Turska). Većina ih je došla iz Carigrada (Istanbula) i Smirne (Izmir).

Prema predaji, najbolji majstori gyrosa bili su Armenci. Kada su se izbjeglice počele nastanjivati u novoj domovini, mnogi su postali trgovci i otvarali male dućane – među njima i skromne zalogajnice na svakom uglu koje su prodavale gyros. Nakon Drugog svjetskog rata gyros se počeo širiti na Zapad s Grcima pa su se pečenjare pootvarale diljem Europe, u SAD-u i Australiji.

Prema nekim zapisima, gyros je potomak drevne i duge tradicije pečenja mesa na ražnju, s korijenima koji sežu sve do vremena Aleksandra Velikog i njegovih vojski.

Gdje god ima Grka, ima i gyrosa, a ovo jelo nedvojbeno je jedno od najpopularnijih među turistima. Prodaja ove ulične delicije odavno je prerasla male pečenjare i ušla u svijet američkih lanaca. Inačice gyrosa se nerijetko  pripremaju i kod kuće, a slast mesu daje upravo mediteranska marinada. U nastavku je i recept.

Gyros - sastojci:

  • 1 kg pilećih zabataka bez kostiju i kože

Marinada:

  • 3 velika režnja češnjaka
  • 1 žlica vinskog octa
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 i ½ žlica suhog origana
  • 1 žličica soli
  • crni papar

Tzatziki:

  • 2 krastavca
  • 300 ml grčkog jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • ¼ žličice soli
  • crni papar

Salata:

  • 3 rajčice
  • 3 krastavca
  • ½ glavice luka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar

Za posluživanje:

  • 4 do 6 lepinja

Gyros - priprema:

  1. Češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke za marinadu stavite u vrećicu sa zatvaračem i dobro izgnječite da se pomiješaju. Dodajte piletinu i dobro utrljajte marinadu da meso bude ravnomjerno prekriveno. Marinirajte najmanje dva sata, ili idealno preko noći.
  2. Prepolovite krastavce po dužini i izdubite sjemenke. Grubo ih naribajte pa zamotajte u kuhinjski ručnik i dobro iscijedite višak tekućine. Stavite krastavac u zdjelu, dodajte preostale sastojke i promiješajte. Ostavite najmanje 20 minuta da se okusi prožmu.
  3. Sastojke za salatu očistite, usitnite, stavite u zdjelu i promiješajte.
  4. Nauljite roštilj i zagrijte ga na srednje jakoj vatri ili zagrijte 1 žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i pecite je 2–3 minute sa svake strane, dok ne postane zlatno-smeđa i pečena do kraja (vrijeme ovisi o veličini komada). Izvadite piletinu na tanjur, lagano pokrijte folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.
  5. Ako su pileći zabatci veliki, prerežite ih. Zagrijte lepinje i stavite ih na papir za pečenje (ili aluminijsku foliju). Na sredinu stavite malo salate, preko nje piletinu, a zatim tzatziki. Zamotajte poput rolade, umotajte papirom i zarolajte krajeve da se sve učvrsti. Po želji odrežite višak papira.

  Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Jastučići od lisnatog tijesta nadjeveni jabukama Piletina na španjolski Čičvarda +3 Složenac s mljevenim mesom i sirom ilustracija

  • #Recepti
  • #recept
  • #gyros
  • #kebab
  • #Grčka
  • #grčka kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Oglas
Pogledajte što je u Slavoniji i Baranji oduševilo svjetskog avanturista Hazena Audela
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Na stijeni
Kao da lebdi iznad mora: Pogledajte predivnu građevinu i vidikovac s kojeg puca pogled na Pelješki kanal i Korčulu
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Pokrovitelj Tognana
Prvi izazov u Food Bloggers' Challengu: Slani cannoli od krumpira pomeli su konkurenciju
Česta pogreška zbog koje nam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Zlatni trikovi
Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu
Chocolate Village Resort Odmor u najslađem selu u Sloveniji
Čokolada za svaki obrok
Najslađe selo Slovenije: Savršeno mjesto za odmor na kojemu možete spavati među krošnjama drveća
Apartman Morebit: Gdje se u tišini susreću Velebit i more
Kod Karlobaga
Apartman Morebit: Mjesto na kojem se u tišini susreću Velebit i more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pronađeno je troje maloljetnika koji su nestali u srijedu
sretan kraj potrage
Pronađeni nestali maloljetnici: Otkrivamo kako su im ušli u trag
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Horor kod zubara: Djevojčica (2) umrla tijekom zahvata, policija pokrenula istragu
policija pokrenula istragu
Horor kod zubara: Djevojčica (2) umrla tijekom zahvata, otac: "Ubili su je"
show
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Miroslav Škoro progovorio o odrastanju i svojoj djeci
rijetko govori o obitelji
Miroslav Škoro o svojoj djeci: "Kći i ja smo morali pobjeđivati taj strah, kod sina to nije bio slučaj"
Princ William pokazao interijer nove kuće
velebna vila
Princ William pokazao svoj novi dom, jedan kadar otkrio je više nego što je planirao!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
Sredstvo odvraćanja
Jasna poruka Francuza Rusiji: Objavljene fotografije Rafalea s jasno vidljivim najnovijim krstarećim projektilom s nuklearnom bojnom glavom
sport
Luka Modrić se ošišao
SKRATIO KOSU
VIDEO Luka Modrić se ošišao: Pogledajte novu frizuru kapetana Vatrenih
UŽIVO HRVATSKA – FARSKI OTOCI GOOOL! Musa donio preokret Vatrenima!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO HRVATSKA – FARSKI OTOCI GOOOL! Musa donio preokret Vatrenima!
Marcelo Brozović se vraća u Europu: Potpisuje za Juventus
tvrdi poznati izvor
Marcelo Brozović se vraća u Europu: Potpisuje za velikana i šokira navijače Intera?
tv
U dobru i zlu: Nije očekivao da će trčati za njim
U DOBRU I ZLU
Nije očekivao da će trčati za njim
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
KUMOVI
Ovo je nemoguće - čak je i liječnica u šoku
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
Svi će ih tražiti
Ove četiri igračke bit će najprodavanije ovog Božića. Jesu li i na vašem popisu?
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
sve
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Luka Modrić se ošišao
SKRATIO KOSU
VIDEO Luka Modrić se ošišao: Pogledajte novu frizuru kapetana Vatrenih
UŽIVO HRVATSKA – FARSKI OTOCI GOOOL! Musa donio preokret Vatrenima!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO HRVATSKA – FARSKI OTOCI GOOOL! Musa donio preokret Vatrenima!
Grčki gulaš od svinjetine
Pun mirisa i okusa

Nek' se krčka: Recept za mirisni grčki gulaš od svinjetine

Slatkoća mrkve, svježina limuna i vina sa sočnim mesom i pireom od krumpira dobitna su kombinacija za savršeni ručak... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close