• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Okus ražnja kod kuće: Recept za marinadu koja pruža neodoljivi okus i miris mesu

Uz mediteransku marinadu piletina dobiva aromu gyrosa, kralja grčke ulične hrane...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 30.09.2025 07:45 komentari
viber Created with Sketch.
Gyros - 3
Gyros - 3 (Foto:Shutterstock)

Galerija Gyros - 4 0 Gyros - 2 0 Gyros - 1 0 Gyros - 3 0 Pečenje mesa na ražnju ili štapu vjerojatno je jedna od najstarijih ljudskih kulinarskih tehnika. O takvim gozbama piše se već u Homerovoj Ilijadi i Odiseji. Željezni ražanj pojavio se već u 10. stoljeću pr. Kr., a takvi i slični predmeti pronađeni su u grobovima ratnika, što pokazuje da je pečenje mesa bio muški posao od davnina. Uostalom, kada su se slavile pobjede, životinje su se žrtvovale bogovima, što je izgledalo poput roštilja za mase.

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Navis Pokrovitelj Mastercard Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Kuhari u Osmanskom Carstvu razvili su posebnu tehniku – slaganje tankih kriški sirovog mesa na ražanj koje su se rotirale i pekle. Takvo meso je bilo dio dvorskih gozbi, a u tekstovima iz 15. stoljeća ovakva jela nazivala su se çevirme kebabı (kebab koji se okreće). Kasnije se naziv promijenio u döner, a na arapskom i engleskom u shawarma – svi nazivi ukazuju na okretanje mesa.

S vremenom je takva hrana postala svakodnevna. U 20. stoljeću turski gastarbajteri donijeli su döner u Njemačku, gdje je postao jedno od omiljenijih jela. Danas samo u Berlinu postoji oko tisuću kebabdžinica, a u Turskoj ie döner evoluirao od ulične hrane do restoranskog specijaliteta. Danas ga nude i kao tanke kriške na tanjuru ili kao sendvič u pita kruhu.

Na grčki način 

Grci pak poznaju taj klasik kao gyros, od grčke riječi girízo, što također znači okretati. Nerijetko se radi od janjetine, svinjetine, govedine ili kombinacije mesa, a u novije vrijeme i piletine pa čak i ribe. Tanke kriške mesa se poslužuju u pita kruhu s rajčicama, svježim crvenim lukom, peršinom ili salatom, grčkim jogurtom ili tzatzikijem, a ponekad i s prženim krumpirićima te mljevenom paprikom ili kajenskim paprom.

Gyros kakav danas poznajemo prvi je put stigao u Grčku 1922. godine, zajedno sa stotinama tisuća grčkih i armenskih izbjeglica iz Male Azije (današnja Turska). Većina ih je došla iz Carigrada (Istanbula) i Smirne (Izmir).

Prema predaji, najbolji majstori gyrosa bili su Armenci. Kada su se izbjeglice počele nastanjivati u novoj domovini, mnogi su postali trgovci i otvarali male dućane – među njima i skromne zalogajnice na svakom uglu koje su prodavale gyros. Nakon Drugog svjetskog rata gyros se počeo širiti na Zapad s Grcima pa su se pečenjare pootvarale diljem Europe, u SAD-u i Australiji.

Prema nekim zapisima, gyros je potomak drevne i duge tradicije pečenja mesa na ražnju, s korijenima koji sežu sve do vremena Aleksandra Velikog i njegovih vojski.

Gdje god ima Grka, ima i gyrosa, a ovo jelo nedvojbeno je jedno od najpopularnijih među turistima. Prodaja ove ulične delicije odavno je prerasla male pečenjare i ušla u svijet američkih lanaca. Inačice gyrosa se nerijetko  pripremaju i kod kuće, a slast mesu daje upravo mediteranska marinada. U nastavku je i recept.

Gyros - sastojci:

  • 1 kg pilećih zabataka bez kostiju i kože

Marinada:

  • 3 velika režnja češnjaka
  • 1 žlica vinskog octa
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 i ½ žlica suhog origana
  • 1 žličica soli
  • crni papar

Tzatziki:

  • 2 krastavca
  • 300 ml grčkog jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • ¼ žličice soli
  • crni papar

Salata:

  • 3 rajčice
  • 3 krastavca
  • ½ glavice luka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • sol i papar

Za posluživanje:

  • 4 do 6 lepinja

Gyros - priprema:

  1. Češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke za marinadu stavite u vrećicu sa zatvaračem i dobro izgnječite da se pomiješaju. Dodajte piletinu i dobro utrljajte marinadu da meso bude ravnomjerno prekriveno. Marinirajte najmanje dva sata, ili idealno preko noći.
  2. Prepolovite krastavce po dužini i izdubite sjemenke. Grubo ih naribajte pa zamotajte u kuhinjski ručnik i dobro iscijedite višak tekućine. Stavite krastavac u zdjelu, dodajte preostale sastojke i promiješajte. Ostavite najmanje 20 minuta da se okusi prožmu.
  3. Sastojke za salatu očistite, usitnite, stavite u zdjelu i promiješajte.
  4. Nauljite roštilj i zagrijte ga na srednje jakoj vatri ili zagrijte 1 žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Izvadite piletinu iz marinade i pecite je 2–3 minute sa svake strane, dok ne postane zlatno-smeđa i pečena do kraja (vrijeme ovisi o veličini komada). Izvadite piletinu na tanjur, lagano pokrijte folijom i ostavite da odstoji 5 minuta.
  5. Ako su pileći zabatci veliki, prerežite ih. Zagrijte lepinje i stavite ih na papir za pečenje (ili aluminijsku foliju). Na sredinu stavite malo salate, preko nje piletinu, a zatim tzatziki. Zamotajte poput rolade, umotajte papirom i zarolajte krajeve da se sve učvrsti. Po želji odrežite višak papira.

  Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Jastučići od lisnatog tijesta nadjeveni jabukama Piletina na španjolski Čičvarda +3 Složenac s mljevenim mesom i sirom ilustracija

  • #Recepti
  • #recept
  • #gyros
  • #kebab
  • #Grčka
  • #grčka kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Okus ražnja kod kuće: Recept za marinadu koja pruža neodoljivi okus i miris mesu
Pileći gyros
Okus ražnja kod kuće: Recept za marinadu koja pruža neodoljivi okus i miris mesu
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Lako
Jesenski tiramisu - s bundevom: Jednostavan recept za desert koji će vam podići i energiju i raspoloženje
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kadrove plešivičke ruševine koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Odjek prošlosti
Napuštena bolnica usred šume: Pogledajte kako izgleda plešivička ruševina koju nemilosrdno nagriza vrijeme
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Španjolska zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem za Izrael kroz njihove baze
VETO NA TRANZIT
Europska država zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem kroz njihove baze
Njemački kancelar Merz rekao da Europa nije u miru s Rusijom
Pozicija Europe
Njemački kancelar izrekao neizrecivo, odjeknulo kao bomba: "Dopustite da to kažem"
Siromaštvo na istoku Hrvatske, ljudi jedva preživljavaju
Teško se živi u ovom dijelu Hrvatske
Priča koja slama srce: "Bacim djecu unutra i onda oni nakon škole obiđu kontejnere i dopune ručak"
show
Životna priča Monike Radulović
ljepotica s diplomom
Tko je prelijepa bosanska manekenka? Od izbjegličkog djetinjstva došla je do svjetske modne scene
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Nakon što je četvrti put postao djed, u domu Mate Bulića donesena velika odluka!
''jako je to bitno''
U obitelji Mate Bulića donesene su velike odluke: ''Meni su suze krenule...''
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Umorno srce: Simptomi na koje trebate obratiti pažnju
Piše liječnik
Umorno srce: Simptomi na koje trebate obratiti pažnju
Aritmija srca: Koji su simptomi i kako se liječi?
nepravilan srčani ritam
Aritmija srca: Koji su simptomi i kako se liječi?
zabava
Ljudi se ne mogu prestati smijati poruci na automobilu iz Vinkovaca
Urnebesno
Ljudi se ne mogu prestati smijati poruci na automobilu iz Vinkovaca
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Više nego trostruko veći rizik od jednog od najsmrtonosnijih oblika raka se krije u našim ustima
Higijena usta je vrlo važna
Više nego trostruko veći rizik od jednog od najsmrtonosnijih oblika raka se krije u našim ustima
sport
Hernan Medford i Ronald Gonzalez: Kostarikanci u Dinamu 1990.
Transfer stoljeća
Dinamova svjetska senzacija: Zagreb ih zaprepastio, Beograd jezivo šokirao
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
"Ovo je glad"
Talijanski novinar u šoku: Pogledajte što Modrić radi u 96. minuti
Luka Modrić poludio na Srbina usred derbija s Napolijem
Prestani više!
Luka Modrić poludio na Srbina usred derbija s Napolijem
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
MasterChef: Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
VAŽNA STVAR!
Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
MasterChef: ANKETA: Chefovi su odabrali svojih TOP 21 - što mislite o njima?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Chefovi su odabrali svojih TOP 21 - što mislite o njima?
putovanja
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
sad reagirao
Najvećem svjetskom proizvođaču bicikala zabranjen uvoz u SAD. "Zlostavljaju radnike, drže ih u dužničkom ropstvu"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Kako je 50-godišnja Marija iz Splita smršavjela 26 kilograma
WOW TRANSFORMACIJA
Marija iz Splita smršavjela je 26 kila: "Slatko je kad ne vjeruješ da umjesto broja 44 kupuješ broj 36"
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
Tina Biloglav na zagrebačkoj špici u mini suknji i visokim čizmama
TOP IZDANJE
Izdanje Tine Biloglav dokaz je da se isplati spojiti lepršavu mini suknju i visoke čizme
sve
Životna priča Monike Radulović
ljepotica s diplomom
Tko je prelijepa bosanska manekenka? Od izbjegličkog djetinjstva došla je do svjetske modne scene
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Nakon što je četvrti put postao djed, u domu Mate Bulića donesena velika odluka!
''jako je to bitno''
U obitelji Mate Bulića donesene su velike odluke: ''Meni su suze krenule...''
Juha od mesa i kupusa
Što je za ručak?

Tako slasna! Recept za mirisnu juhu od mesa i kupusa u kojoj ćete uživati

Finu juhu od mesa i kupusa poslužite uz vrhnje i popržene kriške kruha te prema ukusu ukrasite listićima kopra... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close