Ako ste čitali recepte u kuharicama s francuskim receptima sigurno ste naišli na crème fraîche. Riječ je o svojevrsnom francuskom prethodniku kiselog vrhnja koji karakterizira gušća tekstura i bogatiji okus.

Crème fraîche se priprema od pasteriziranog mlijeka i kultura mliječnih kiselina. Ima visok postotak mliječnih masti i kremastu teksturu koja se može dodati slanim i slatkim jelima – od različitih juha i variva preko pečenih krumpira do deserata uz svježe voće.

U Hrvatskoj je ovaj dodatak gotovo nemoguće pronaći za kupnju, no postoji i način kako ga napraviti kod kuće. Štoviše, za pripremu vam je potrebno tek tri sastojka: mlaćenica od punomasnog mlijeka, vrhnje za šlag i limunska kiseline koja će pomoći u procesu zgrušnjavanju mliječnih kiselina.

Crème fraîche je čest sastojak u jelima francuske kuhinje Crème fraîche je čest sastojak u jelima francuske kuhinje (Foto: Getty Images)

Sastojci za crème fraîche:

  • 1 l mlaćenice
  • 1 l vrhnja za šlag
  • prstohvat limunske kiseline

Priprema crème fraîchea:

  1. U čistoj posudi pomiješajte mlaćenicu i vrhnje za šlag. Dodajte limunsku kiselinu i promiješajte jednom.
  2. Prekrijte posudu s čistom gazom i zategnite je gumicom ili špagom.
  3. Ostavite posudu na sobnoj temperaturi oko 12 sati, odnosno dok smjesa ne postigne željenu gustoću. Temperatura bi trebala biti stabilna te između 21 i 24 Celzijeva stupnja. Baš zato nemojte držati posudu blizu prozora i vrata ili pak štednjaka.
  4. Smjesu stavite u hladnjak na 24 sata prije korištenja.

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće Čokoladni Pot de Crème Francuska juha od luka Croque Monsieur +20 Croque Monsieur

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju