Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ispeći kolače za blagdane čini se kao pravi izazov. No ne brinite se. I bez jaja, mlijeka i maslaca mogu se napraviti fine slastice.
Umjesto mlijeka koristite biljne alternative poput napitka od zobi, a umjesto maslaca margarin, koji se radi od ulja i biljnih masti.
Biskvit će biti prozračan i fin zahvaljujući kombinaciji samodizajućeg brašna, jabučnog octa i sode bikarbone.
Sastojci za veganski biskvit:
- 300 g samodizajućeg brašna
- 300 ml napitka od zobi
- 200 g šećera
- 150 g margarina
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Priprema veganskog biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara te ih iznutra namažite margarinom.
- U biljni napitak od zobi stavite jabučni ocat i pustite nekoliko minuta da se sastojci prožmu.
- U samodizajuće brašno dodajte sodu bikarbonu. Brašno pomiješajte sa šećerom, dodajte ekstrakt vanilije i margarin i sve zajedno prelijte biljnim napitkom od zobi. Izmiksajte dobivenu smjesu da postane glatka i jednolična.
- Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela i stavite u pripremljene kalupe. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, odnosno dok ne budu pečeni do kraja. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Pustite da se ohladi do kraja, a potom ga premažite kremom po želji. Premazati ga možete i jednostavnim voćnim džemom i s nešto šećera u prahu. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3