Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ispeći kolače za blagdane čini se kao pravi izazov. No ne brinite se. I bez jaja, mlijeka i maslaca mogu se napraviti fine slastice.

Umjesto mlijeka koristite biljne alternative poput napitka od zobi, a umjesto maslaca margarin, koji se radi od ulja i biljnih masti.

Biskvit će biti prozračan i fin zahvaljujući kombinaciji samodizajućeg brašna, jabučnog octa i sode bikarbone.

Sastojci za veganski biskvit:

  • 300 g samodizajućeg brašna
  • 300 ml napitka od zobi
  • 200 g šećera
  • 150 g margarina
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone

Priprema veganskog biskvita:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Pripremite dva kalupa promjera 20 centimetara te ih iznutra namažite margarinom.
  3. U biljni napitak od zobi stavite jabučni ocat i pustite nekoliko minuta da se sastojci prožmu.
  4. U samodizajuće brašno dodajte sodu bikarbonu. Brašno pomiješajte sa šećerom, dodajte ekstrakt vanilije i margarin i sve zajedno prelijte biljnim napitkom od zobi. Izmiksajte dobivenu smjesu da postane glatka i jednolična.
  5. Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela i stavite u pripremljene kalupe. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, odnosno dok ne budu pečeni do kraja. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  6. Pustite da se ohladi do kraja, a potom ga premažite kremom po želji. Premazati ga možete i jednostavnim voćnim džemom i s nešto šećera u prahu. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju