Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se rade od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štoviše, neki ih nazivaju i palačinkama s tisuću rupica.

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda.

Sastojci za palačinke baghrir:

  • 750 ml tople vode
  • 250 g fino mljevenoga griza
  • 100 g brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 žlica suhoga kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli


Priprema palačinki baghrir:

  1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
  2. U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.
  3. Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast.
  4. Prebacite po jednu šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.
  5. Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.
  6. Prebacite palačinku na tanjur i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
  7. Poslužite s malo meda. Dobar tek!

Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji Boxty s umakom od malina, šlagom i čokoladom Irski doručak - boxty s jajem i prženom slaninom Irske palačinke od krumpira s kiselim vrhnjem i mladim lukom +21 Boxty - irske palačinke od krumpira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju