Dok je kod pečenja kukuruza prilično lako odrediti kada je gotov, kada ga kuhamo postoji rizik da ćemo ga prekuhati i umjesto savršenog slatkastog užitka dobiti premekano i pomalo bljutavo iskustvo.
Način #1
Ali zato postoji trik s kojim to možete izbjeći. Tajna je, naime – u hladnoj vodi. Klipove kukuruza prelijete hladnom vodom i tek je onda počnete zagrijavati – ali nemojte dopustiti da zavrije. Idealno bi bilo da kada voda dosegne temperaturu od 82 stupnja maknete lonac s vatre i ostavite kukuruz u njoj još 10 minuta. To će biti dovoljno da omekša, ali i dalje zadrži okus i čvrstoću. Čak ga možete i zaboraviti, i ostaviti u vodi i 20 minuta – i dalje će biti ukusan.
Način #2
Ako nemate kuhinjski termometar, savršen rezultat možete postići i klasičnim kuhanjem kukuruza u kipućoj vodi, ali nešto mjerenja mora ostati – u ovome slučaju mjerit ćete vrijeme. Zakukajte vodu i ubacite klipove kukuruza. Kuhajte ih 3 do 4 minute – i nikako više od 5. Nakon toga vremena obavezno izvadite i ocijedite kukuruz – i to je sve.
Način #3
Kukuruz možete skuhati i u mikrovalnoj pećnici. Ako se odlučite pripremiti ga na ovaj način, ne skidajte mu listove. Kuhajte kukuruz na visokoj temperaturu – 4 minute po klipu. Ako kuhate više klipova odjednom, za svaki sljedeći povećajte vrijeme za minutu. Para kojoj listovi ne daju da pobjegne, savršeno će skuhati zrna i sačuvati sve okuse.
Najbolji vidikovci u Hrvatskoj: 10 pogleda na more zbog kojih se vrijedi zaustaviti na putu