Budući da sprječava nadutost i ublažava osjećaj težine u želucu, grančica ružmarina je poželjan dodatak varivu od graha, ali i drugim mahunarkama poput graška, leće, boba i slanutka. Osim toga, mirisan začin štiti od bakterija jer ima antimikrobno djelovanje i sprečava širenje patogenih mikroorganizma u hrani.
Čaj od ružmarina preporučuje se i protiv grčeva i plinova, a temeljac od ružmarina, peršina i celera dobra je baza za variva i juhe. Dodati mu možete i kurkume koja je također dobar pomagač protiv nadutosti, baš kao i komorač koji se često kombinira s mahunarkama.
Tijekom namakanja graha ili slanutka, u vodu možete dodati i malo sode bikarbone. Ne samo da ćete smanjiti rizik od nelagode u želucu, nego će i ručak prije biti na stolu. U alkalnom okruženju grah će brže omekšati, a trebat će vam otprilike jedna žličica po šalici suhog graha.
U vodu s grahom, tijekom namakanja, umjesto sode bikarbone možete dodati algu kombu koja sadrži enzim potreban za razgradnju oligosaharida, zahvaljujući kojem vlakna postaju lakše probabljivija.
Grah je najbolje namočiti preko noći, ili dulje, u toploj vodi koju zamijenite nekoliko puta i zatim ga kuhajte dugo, na laganoj vatri kako bi se razgradila teško probavljiva vlakna. Još jedan od trikova kojima si možete olakšati život i spriječiti grčeve nakon jela je taj da grah poslužite uz fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa.