U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Budući da sprječava nadutost i ublažava osjećaj težine u želucu, grančica ružmarina je poželjan dodatak varivu od graha, ali i drugim mahunarkama poput graška, leće, boba i slanutka. Osim toga, mirisan začin štiti od bakterija jer ima antimikrobno djelovanje i sprečava širenje patogenih mikroorganizma u hrani.

Čaj od ružmarina preporučuje se i protiv grčeva i plinova, a temeljac od ružmarina, peršina i celera dobra je baza za variva i juhe. Dodati mu možete i kurkume koja je također dobar pomagač protiv nadutosti, baš kao i komorač koji se često kombinira s mahunarkama.

Tijekom namakanja graha ili slanutka, u vodu možete dodati i malo sode bikarbone. Ne samo da ćete smanjiti rizik od nelagode u želucu, nego će i ručak prije biti na stolu. U alkalnom okruženju grah će brže omekšati, a trebat će vam otprilike jedna žličica po šalici suhog graha.

U vodu s grahom, tijekom namakanja, umjesto sode bikarbone možete dodati algu kombu koja sadrži enzim potreban za razgradnju oligosaharida, zahvaljujući kojem vlakna postaju lakše probabljivija.

Grah je najbolje namočiti preko noći, ili dulje, u toploj vodi koju zamijenite nekoliko puta i zatim ga kuhajte dugo, na laganoj vatri kako bi se razgradila teško probavljiva vlakna. Još jedan od trikova kojima si možete olakšati život i spriječiti grčeve nakon jela je taj da grah poslužite uz fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa.