Zaboravite dosadne kombinacije i upoznajte one s kraljicom ljeta, pilećom paštetom, koje su sve samo ne obične.
Ovi recepti donose dašak francuskog šarma, mediteranske lakoće i balkanske nostalgije, spajajući poznato s neočekivanim. Idealni su za piknik, plažu, večernje druženje uz vino ili kad trebate brz, ali dojmljiv ručak.
Ljeto je pravo vrijeme da pašteta postane zvijezda vaših sendviča u kombinacijama koje će vas iznenaditi – i okusom i stilom.
Za ove zanimljive recepte odabrali smo vrhunske Podravka pileće paštete u četiri okusa – classic, pikant, s ajvarom i jetrenu, koje se ljube s povrćem, ali i voćem koje ljeti obožavamo.
Francuski rustikalni sendvič
Ovaj sendvič spaja bogatstvo Podravka pileće jetrene paštete s kremastim brie sirom, a smokve donose slatku ravnotežu i svježinu. Timijan i baget daju mu autentičnu francusku notu, a sve zajedno stvara eleganciju koja podsjeća na piknik uz Seine. Poslužite ih na drvenoj dasci uz čašu ohlađenog roséa ili laganoga crnog vina.
Sastojci:
- baget
- Podravka pileća jetrena pašteta
- brie sir ili camembert
- svježe smokve (ili sušene)
- svježi timijan (ili nekoliko listića ružmarina)
- kap maslinovog ulja ili meda
- krupna morska sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
- Tostirajte blago prerezani baget. Obje strane namažite Podravka pilećom jetrenom paštetom, a na donju poslažite tanko narezan brie sir ili camembert sobne temperature.
- Svježe smokve ili namočene suhe narežite na šnitice i posložite ih na sir pa sve pokapajte maslinovim uljem ili medom, ovisno o tome želite li slatkasti ili zemljani naglasak.
- Na vrh stavite grančicu timijana
Sendvič s paštetom, breskvom i timijanom
Grilane breskve u kombinaciji s burattom i pršutom već nekoliko godina preplavljuju društvene mreže. A reći ćemo vam samo to da ta možda nekima neočekivana kombinacija pretendira osvojiti mjesto viralnoga ljetnog hita.
Nekima neočekivano, ali slatko-slani sendvič u kojem zelenu ulogu umjesto rikole igra timijan, poznat kao odličan partner piletini, pa tako i pilećoj pašteti, apsolutno je božanstven.
Sastojci:
- tostirane šnitice francuza
- Podravka pileća pašteta Classic
- breskva
- mini mozzarelle
- krema aceto balsamico
- maslinovo ulje
- svježi timijan
Priprema:
- Šnitice breskve stavite na gril tavu koju ste nauljili i kratko zgrilajte. Tostirajte i šnitice francuza.
- Namažite tostirani kruh paštetom, zatim na nju stavite kriške grilane breskve pa na šnite narezane mini mozzarelle.
- Posolite, popaprite i stavite nekoliko grančica timijana.
- Po svemu pokapajte aceto kremu i maslinovo ulje.
Mediteranske pileće bruschette
Iako se bruschette zapravo ne mogu nazvati sendvičem, kladimo se da kod ovih nećete moći stati na jednoj pa ćete u najmanju ruku moći spojiti dvije. No, šalu na stranu, ove mini mediteranske eksplozije okusa s pilećom paštetom, maslinama, rajčicama i kaparama bit će idealne za posluživanje i kao snack uz večernje druženje i vino.
Sastojci:
- kriške prepečenog kruha
- Podravka pileća pašteta Classic
- cherry rajčice
- masline (crne ili zelene)
- kapare
- origano i maslinovo ulje
Priprema:
- Tostirajte kruh pa ga namažite pilećom paštetom.
- Na nju poslažite na šnitice narezanu cherry rajčicu, masline i kapare pa ukrasite svježim origanom i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Balkanski ljetni sendvič
Ovaj je sendvič poput razglednice s Balkana koji svakim grizom stvara nostalgiju za bezbrižnim djetinjstvom i druženja uz mezu. Svatko tko je probao kombinaciju pileće paštete i ajvara zna da su stvoreni jedno za drugo, a uz dodatak mladog sira i rikole dobijete osvježavajući ljetni sendvič s karakterom, i to s balkanskim karakterom.
Sastojci:
- lepinja ili somun
- Podravka pileća pašteta s ajvarom
- ajvar (blagi ili ljuti)
- mladi sir
- luk ili mladi luk
- rikola
Priprema:
- Obje polovice male lepinje namažite Podravka pilećom paštetom s ajvarom.
- Na nju stavite žlicu ajvara te po njemu nadrobite šnitu mladog sira.
- Dodajte malo luka ili mladog luka narezanog na tanke ploške i ukrasite rikolom po želji.
Avokado & limeta pileći wrap
Ovaj lagani sendvič zapravo je zdrava zelena bomba s kojom smo svakim grizom bliže tropima. Kremasti avokado s citrusnim kickom limete savršeno nadopunjuje bogatu pikantnu pileću paštetu.
Sastojci:
- tortilja
- Podravka pileća pašteta Pikant
- avokado
- sok limete
- mladi luk
- zelena salata.
Priprema:
- Avokado narežite na tanke ploškice i začinite ga sokom limete.
- Tortilju namažite Podravka pilećom paštetom Pikant pa na nju naslažite avokado, mladi luk narezan na kolutiće i zelenu salatu.
- Zamotajte tortilju i uživajte u vašem zelenom zamotuljku s pikantnom, a ujedno osvježavajućom notom.
Pašteta i crno grožđe
Ovaj sendvič je kao ljetni flert — lagan, sladak i ostavlja dobar dojam bez puno drame. Pečeno grožđe i med daju mu šarmantan wow efekt, a uz hrskavi kruh i svježi ružmarin zvuči kao nešto što bismo naručili u fancy bistrou (samo što ga možete napraviti i u pidžami). Idealan za vruće dane kad želite nešto drugačije, a i dalje ukusno i zabavno
Sastojci:
- tamni kruh (npr. raženi ili pšenični)
- Podravka pileća jetrena pašteta
- crno grožđe
- maslinovo ulje
- med
- svježi ružmarin
- rikola (po želji).
Priprema:
- Grožđe operite, položite na papir za pečenje, prelijte maslinovim uljem i dodajte grančicu ružmarina i zapecite (5 –7 min) dok ne omekša i pusti arome.
- Kruh tostirajte, zatim namažite tanak sloj Podravka pileće jetrene paštete.
- Na paštetu složite pečeno grožđe, pospite listićima ružmarina i dodajte rikolu za svježinu.
- Poslužite odmah – sladak, aromatičan i hrskav u isto vrijeme.
Club sendviči s paštetom
Dobio je ime club sendvič jer je prvi put napravljen u klubu, a vama će najbolje ''sjesti'' kad s ekipom dođete doma gladni iz kluba. Isprobajte taj retro klasik koji se inače radi s bijelim tostom, piletinom i salatom u modernom ruhu s pilećom paštetom, svježim krastavcima i slatkim cherry rajčicama i nećete se više vratiti na staro.
Sastojci:
- integralni kruh iz kalupa
- 200 g Podravka Pileće paštete Pikant
- 4 lista zelene salate
- 100 g svježeg krastavca narezanog na tanke ploške
- 100 g gaude narezane na ploške
- 8 cherry rajčica
Priprema:
- Namažite paštetu na svaku plošku kruha.
- Na prvi sloj stavite salatu i krastavce, zatim pokrijte drugom ploškom s paštetom.
- Dodajte sloj sira, prekrijte trećom ploškom s paštetom.
- Svaki sendvič probodite čačkalicom na dva kraja i režite dijagonalno na trokute.
- Na svaki pripremljeni trokut stavite pola male rajčice nabodene na čačkalice.