Pečeno meso iz pećnice s povrćem čest je izbor za nedjeljni ručak u brojnim zemljama svijeta. Ni Hrvatska u tome nije iznimka.
Ispecite komad junetine po želji s krumpirima, mrkvama i pastrnjakom, a da bi jelu podarili dodatnu slasnost – podlijte ga s mesnim temeljcem i pivom. Odabrati možete različite vrste piva, a uz junetinu posebno će se dobro sljubiti kakav pilsner.
Za ovaj recept možete odabrati i neki tvrđi komad mesa – junetina će se dugo vremena termički obrađivati na laganijoj temperaturi što će je omekšati.
Ako niste sigurni koji tip mesa najbolje odgovara za koji tip jela, inspiraciju pronađite u ovom vodiču.
Sastojci za pečenu junetinu:
- 1,5 kg junetine u komadu za pečenje
- 500 ml mesnog temeljca
- 500 ml piva
- 4-5 manja krumpira
- 2 veće mrkve
- 2 pastrnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- biljno ulje
- sol i papar po želji
- ljuta papričica po želji
Priprema pečene junetine:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Ogulite krumpire, mrkve i pastrnjak. Narežite ih na veće dijelove i stavite sa strane.
- Komad mesa izvadite ih hladnjaka otprilike pola sata prije termičke obrade. Dobro ga posušite s papirnatim ručnicima.
- Nasolite meso sa svih strana.
- U većoj tavi ili loncu – idealno bi bio lonac od lijevanog željeza s poklopcem – zagrijte malo ulja na visokoj temperaturi pa zapecite meso sa svih strana da dobije zlatno-smeđu površinu.
- Izvadite meso iz lonca. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i pastrnjak. Pirjajte ih oko pet do šest minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
- Podlijte povrće s mesnim temeljcem i pivom. Dodajte čili papričicu i lovorove listove i pustite da tekućina zavrije.
- Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, vratite u lonac meso i dodajte narezani krumpir. Većina sadržaja lonca bi trebala biti u tekućini. Ako nije, dodajte još mesnog temeljca.
- Poklopite lonac i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 2,5 do 3 sati, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja.
- Povrće će biti iznimno mekano do kraja pečenja.
- Dobar tek!
Što morate znati prije nego što odlučite sami kod kuće ispeći janjetinu? +1