Pečeno meso iz pećnice s povrćem čest je izbor za nedjeljni ručak u brojnim zemljama svijeta. Ni Hrvatska u tome nije iznimka.

Ispecite komad junetine po želji s krumpirima, mrkvama i pastrnjakom, a da bi jelu podarili dodatnu slasnost – podlijte ga s mesnim temeljcem i pivom. Odabrati možete različite vrste piva, a uz junetinu posebno će se dobro sljubiti kakav pilsner.

Za ovaj recept možete odabrati i neki tvrđi komad mesa – junetina će se dugo vremena termički obrađivati na laganijoj temperaturi što će je omekšati.

Ako niste sigurni koji tip mesa najbolje odgovara za koji tip jela, inspiraciju pronađite u ovom vodiču.

Sastojci za pečenu junetinu:

  • 1,5 kg junetine u komadu za pečenje
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 500 ml piva
  • 4-5 manja krumpira
  • 2 veće mrkve
  • 2 pastrnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji
  • ljuta papričica po želji

Priprema pečene junetine:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. Ogulite krumpire, mrkve i pastrnjak. Narežite ih na veće dijelove i stavite sa strane.
  3. Komad mesa izvadite ih hladnjaka otprilike pola sata prije termičke obrade. Dobro ga posušite s papirnatim ručnicima.
  4. Nasolite meso sa svih strana.
  5. U većoj tavi ili loncu – idealno bi bio lonac od lijevanog željeza s poklopcem – zagrijte malo ulja na visokoj temperaturi pa zapecite meso sa svih strana da dobije zlatno-smeđu površinu.
  6. Izvadite meso iz lonca. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i pastrnjak. Pirjajte ih oko pet do šest minuta dok ne omekšaju.
  7. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  8. Podlijte povrće s mesnim temeljcem i pivom. Dodajte čili papričicu i lovorove listove i pustite da tekućina zavrije.
  9. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, vratite u lonac meso i dodajte narezani krumpir. Većina sadržaja lonca bi trebala biti u tekućini. Ako nije, dodajte još mesnog temeljca.
  10. Poklopite lonac i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 2,5 do 3 sati, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja.
  11. Povrće će biti iznimno mekano do kraja pečenja.
  12. Dobar tek!

Što morate znati prije nego što odlučite sami kod kuće ispeći janjetinu? Janjetina Turski gulaš od janjetine Janjeći but u pikantnoj marinadi s jogurtom +1 Janjetina u vinu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju