Pečeno meso iz pećnice s povrćem čest je izbor za nedjeljni ručak u brojnim zemljama svijeta. Ni Hrvatska u tome nije iznimka.

Ispecite komad junetine po želji s krumpirima, mrkvama i pastrnjakom, a da bi jelu podarili dodatnu slasnost – podlijte ga s mesnim temeljcem i pivom. Odabrati možete različite vrste piva, a uz junetinu posebno će se dobro sljubiti kakav pilsner.

Za ovaj recept možete odabrati i neki tvrđi komad mesa – junetina će se dugo vremena termički obrađivati na laganijoj temperaturi što će je omekšati.

Ako niste sigurni koji tip mesa najbolje odgovara za koji tip jela, inspiraciju pronađite u ovom vodiču.

Sastojci za pečenu junetinu:

  • 1,5 kg junetine u komadu za pečenje
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 500 ml piva
  • 4-5 manja krumpira
  • 2 veće mrkve
  • 2 pastrnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji
  • ljuta papričica po želji

Priprema pečene junetine:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. Ogulite krumpire, mrkve i pastrnjak. Narežite ih na veće dijelove i stavite sa strane.
  3. Komad mesa izvadite ih hladnjaka otprilike pola sata prije termičke obrade. Dobro ga posušite s papirnatim ručnicima.
  4. Nasolite meso sa svih strana.
  5. U većoj tavi ili loncu – idealno bi bio lonac od lijevanog željeza s poklopcem – zagrijte malo ulja na visokoj temperaturi pa zapecite meso sa svih strana da dobije zlatno-smeđu površinu.
  6. Izvadite meso iz lonca. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i pastrnjak. Pirjajte ih oko pet do šest minuta dok ne omekšaju.
  7. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  8. Podlijte povrće s mesnim temeljcem i pivom. Dodajte čili papričicu i lovorove listove i pustite da tekućina zavrije.
  9. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, vratite u lonac meso i dodajte narezani krumpir. Većina sadržaja lonca bi trebala biti u tekućini. Ako nije, dodajte još mesnog temeljca.
  10. Poklopite lonac i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 2,5 do 3 sati, odnosno dok ne bude termički obrađeno do kraja.
  11. Povrće će biti iznimno mekano do kraja pečenja.
  12. Dobar tek!

Jednako važno: Kako odabrati i pripremiti najsočniju janjetinu? Janjetina Janjetina - 2 Janjetina - 1 +2 Janjetina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju