Tvrđi komad mesa poput junećeg vrata možete transformirati u mekan i ukusan zalogaj. Da biste ostvarili te kulinarske ciljeve, važno je uložiti nešto vremena i strpljenja.
Predlažemo vam recept za sočnu junetinu u kojoj se meso prvo kratko zapeče, a potom kuha u mesnom temeljcu sve dok ne omekša.
Tako pripremljenu junetinu možete servirati uz pire od krumpira i rižu, staviti u sendvič ili zamotati u tortilju. Toliko je fina i mekana da je možete jesti i bez ikakvih priloga.
Mekana junetina iz pećnice - sastojci:
- 1 kg junećeg vrata
- 500 ml mesnog temeljca
- 75 ml balzamičnog octa
- 30 ml meda
- 5-6 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1-2 lovorova lista
- 1-2 grančice ružmarina ili timijana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Mekana junetina iz pećnice - priprema:
- U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu kratko prepecite junetinu koju ste prethodno začinili sa solju i paprom. Pecite meso na vrućem ulju oko četiri minute s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici zagrijte tekućinu u kojoj će se meso kuhati: pomiješajte mesni temeljac, balzamični ocat, med, senf, Worcestershire umak i nasjeckani češnjak.
- Zapečeno meso stavite u duboku posudu za pečenje u pećnici na posteljicu od narezanog luka i začinskog bilja. Sve zajedno prelijte s toplom tekućinom i prekrijte aluminijskom folijom ili odgovarajućim poklopcem.
- Stavite meso u pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva i sve zajedno termički obrađujte oko 2,5 sata, odnosno dok se meso ne može razrezati vilicom.
- Poslužite meso i umak kao prilog uz krumpir i sezonsku salatu. Dobar tek!
Junetina na način pizzaiola: Dokaz da možete skuhati fini ručak od povoljnijih komada mesa