Tvrđi komad mesa poput junećeg vrata možete transformirati u mekan i ukusan zalogaj. Da biste ostvarili te kulinarske ciljeve, važno je uložiti nešto vremena i strpljenja.

Predlažemo vam recept za sočnu junetinu u kojoj se meso prvo kratko zapeče, a potom kuha u mesnom temeljcu sve dok ne omekša.

Tako pripremljenu junetinu možete servirati uz pire od krumpira i rižu, staviti u sendvič ili zamotati u tortilju. Toliko je fina i mekana da je možete jesti i bez ikakvih priloga.

Mekana junetina iz pećnice - sastojci:

  • 1 kg junećeg vrata
  • 500 ml mesnog temeljca
  • 75 ml balzamičnog octa
  • 30 ml meda
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1-2 lovorova lista
  • 1-2 grančice ružmarina ili timijana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Mekana junetina iz pećnice - priprema:

  1. U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu kratko prepecite junetinu koju ste prethodno začinili sa solju i paprom. Pecite meso na vrućem ulju oko četiri minute s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  2. Na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici zagrijte tekućinu u kojoj će se meso kuhati: pomiješajte mesni temeljac, balzamični ocat, med, senf, Worcestershire umak i nasjeckani češnjak.
  3. Zapečeno meso stavite u duboku posudu za pečenje u pećnici na posteljicu od narezanog luka i začinskog bilja. Sve zajedno prelijte s toplom tekućinom i prekrijte aluminijskom folijom ili odgovarajućim poklopcem.
  4. Stavite meso u pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva i sve zajedno termički obrađujte oko 2,5 sata, odnosno dok se meso ne može razrezati vilicom.
  5. Poslužite meso i umak kao prilog uz krumpir i sezonsku salatu. Dobar tek!

Junetina na način pizzaiola: Dokaz da možete skuhati fini ručak od povoljnijih komada mesa Carne alla Pizzaiola Carne alla Pizzaiola - 3 Carne alla Pizzaiola - 2 +0 Carne alla Pizzaiola - 1