Aperitivo se kao običaj u Italiji pobožno štuje, a podrazumijeva piće s prijateljima kasno poslijepodne ili ranije navečer, prije večere, obično nakon posla. Najpoznatije piće koje se baš tada konzumira u Italiji je Aperol Spritz, koktel od gorkog narančastog likera, prosecca (talijanskog šampanjca) i soda-vode, obično poslužen preko leda s kriškom naranče. No, popularni su još i Negroni, nastao u Firenci, Martini, Bellini, ali i ostala fina pića koja su nam naše blogerice ovaj tjedan smućkale u predivnoj velikoj Tognana čaši, idealnoj za ovakve koktele.

I ovaj im je put Tognanino posuđe pomoglo stvoriti pravi ugođaj talijanskog aperitiva, kako bi izvele sve što su zamislile.

Osim samih pića, aperitivo često uključuje male zalogaje, kao što su masline, sir, pršut, bruskete i drugu mezu koja se služi kako bi se samo malo prizalogajilo i kako bi se stvorila opuštena atmosfera za razgovor i druženje s prijateljima i obitelji prije večere. Aperitivo je posebno popularan u sjevernim dijelovima Italije, ali može se pronaći širom zemlje, s lokalnim varijacijama i omiljenim pićima.

Aperitivo Marijane Zlomislić Aperitivo Marijane Zlomislić (Foto: Marijana Zlomislić)

Blogerice su se i ovim izazovom razbacale po Italiji i dale nam toliko kreativnih ideja za zalogajčiće da jedva čekamo sljedeće druženje s prijateljima kako bismo pripremili neke od njih. No jesu li dale sve od sebe što se tiče kreativnosti i jelima se približile tradiciji, kako im je savjetovao chef Stefano Cosattini, odlučio je, kao i u izazovima prije ovoga, naš žiri na čelu s talijanskim chefom.

Za njega je ovo bio najbolji tjedan i po njegovu su si mišljenju dale najviše truda. Naravno, neke malo više od drugih, ali svidjela mu se šarolikost posluženog.

"Sve je bilo puno boja, veselo, onako kako aperitivo i treba izgledati jer poziva na druženje s prijateljima, smijeh i opuštanje poslije posla", rekao je Stefano Cosattini, čije su ocjene rasle kako je odmicao tjedan. Najlošije ocjene, ali svejedno dobre, od njega je dobila Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) koja je u ponedjeljak napravila masline punjene sirom u hrskavom omotaču od tijesta, a poslužila ih je uz nezaobilazne nareske, pršut, buđolu i milansku salamu te legendarni koktel Garibaldi.

 

"Iako je ovo tipičan aperitivo u Italiji, i vjerojatno ćete ga najčešće viđati, sa samim narescima i prženim zalogajima smatram da si je dala manje truda od ostalih blogerica u ovom izazovu", komentirao je Stefano.

Ideju za aperitivo Doris Valković (@foodoris) Stefano je nagradio čistom peticom. Napravila je taralle- slanu grickalicu koja korijene vuče s pete talijanske čizme. Taralli se pripremaju od brašna, maslinova ulja, soli i bijelog vina te se prvo kuhaju pa peku. Uz njih je Doris poslužila bruskete koje je tostirala u Tognana tosteru te njoj najdraži koktel - Martini Spritz.

Ipak, Stefano je imao malu zamjerku ili dvije pa je za kreativnost, odnosno izvedbu, dobila ocjenu manje.

"Taralle inače ne preferiram, suhi su mi i imam osjećaj da jedeš pijesak, ali zato traže još piti pa su dobar odabir za aperitivo. No najviše mi je zasmetala aceto balsamico krema na jednostavnim brusketama sa salsom od rajčice i bosiljka koje bi bile sasvim u redu takve kakve jesu" komentirao je Stefano.

Kristina Štriga (@cellulite_factory) ovaj put je kuhala ziheraški. Napravila je mekane pizzette rosse koje je pekla na Tognaninu pizza kamenu te ih je poslužila uz Campari Spritz.

Ipak, od Stefana je dobila visoke ocjene za ideju i kreativu jer su joj, kako kaže, odlično ispale.

"Tijesto je odlično izgledalo, kao i pizzete na kraju, a sviđao mi se i odabir pića - pravi klasik", rekao je talijanski chef i nakon Kristine krenuo hvaliti Mateju kojoj je dodijelio još bolje ocjene.

Mateja Kobeščak (@muffinmunchies_) uz osvježavajući Hugo ponudila nam je dva recepta. Jedan za najbolje, mekane iznutra i hrskave izvana focaccine, a drugi za bruskete sa smokvama i pršutom.
Svidjele su mu se male foccacine, kao i odlična kombinacija pršuta i smokvi na brusketama, isto kao i Maji Nikolorić, predstavnici punkufer.hr-a u žiriju. Mateja je uz Marijanu bila Majin ovotjedni favorit.

"Svidio mi se Matejin odabir aperitiva i rado bi se našla na takvom druženju grickajući ove dekadentne bruskete", komentirala je Maja.

Čini se kako je ovaj tjedan, po prvi put, žiri bio jednoglasan i najviše im se svidio aperitivo Marijane Zlomislić (@unmondodisapori).

Marijana Zlomislić počastila nas je focacciom, iz koje su proizašle i bruskete s ricottom i pečenim grožđem, a onda i gnocco fritto, predivan prozračni jastučić koji je servirala s pršutom, burratom, rajčicama s bosiljkom i maslinovim uljem. Sve to poslužila je uz Pirlo, koktel karakterističan za područje Brescie, koji se radi od bijelog vina, Aperola ili Camparija i gazirane vode. I to isključivo tim redom, što je, kako kaže, naučila zahvaljujući ovom izazovu. Sličan je Aperol Spritzu, a razlika je u pjenušavom vinu (proseccu) koji se koristi za izradu Aperol Spritza, dok se za Pirlo koristi bijelo vino.

"Svidjele su mi se sve te boje i ideje koje nam je Marijana servirala. Baš se istaknula sa svime, pa čak i načinom serviranja koktela s jednom velikom kuglom leda koja će dovoljno rashladiti, ali ne i razvodniti koktel", istaknuo je Stefano, a s njime se slaže i ostatak žirija.

"Ne znam što me prije ovdje kupilo, bruskete s ricottom i pečenim grožđem koje su mi odlična ideja za jesenski zalogajčić, baš me kombinacija iznenadila i sigurno ću ju spremati za prijatelje, ili pak pržena foccacia s buratom, pršutom i rajčicama. Sve izgleda prefino", rekla je Maja Nikolorić za koju je zadnji izazov, uz primo piatto, bio najdraži izazov u Food bloggers' challengu.

"Oduševio me njezin aperitiv, bio je totalno drugačiji od svih ostalih, crostini s grožđem i gnocco fritto bili su top. Isto tako, odlično je iskoristila sve naše proizvode", dodala je Martina Karić iz Tognane kojoj je odmah nakon Marijane u ovotjednom izazovu zasjala Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

"Za izradu taralla treba vremena i strpljena, svidio mi konačni rezultat. Opet je lijepo iskoristila naše proizvode za realizaciju aperitiva", rekla je Martina te dodala kako su ostale djevojke bile slične u prezentaciji i sve odradile zadatak korektno.

"A što se tiče cjelokupnog Food bloggers' challengea, nadam se da su djevojke uživale, da im se svidjelo kuhati i posluživati na Tognaninim proizvodima te da će i dalje za svoje recepte koristiti naše proizvode. Bilo je zabavno svaki tjedan pratiti njihove recepte!" rekla je za kraj Martina.

"Hvala našim blogericama na odličnim idejama i inspiraciji za jela koja će naši čitatelji sigurno s guštom rekreirati u svojim kuhinjama. Ja sigurno hoću! Gledajući s odmakom, mislim da su definitivno ispoštovale onu talijansku izreku koju nam je Stefano spomenuo u uvodnom članku, l'occhio vuole la sua parte (i oko želi svoj dio – u doslovnom prijevodu) i napravile gomilu oku privlačnih jela", kaže Maja.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

I naš talijanski chef Stefano Cosattini zadovoljan je cjelokupnim izazovom te čestita svim sudionicima na predivnim jelima koja su spremale kroz protekle tjedne te se veseli što će ponovno imati priliku da on nešto skuha njima.

Poredak i broj bodova nakon zadnjeg izazova blogerice će saznati na zajedničkom druženju na kojem ćemo proglasiti i pobjednicu našeg prvog Food bloggers' challengea koja će osvojiti 2000 eura. Pratite nas i dalje i saznajte koja je zaljubljenica u talijansku kuhinju to najviše i pokazala.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju