• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #food blogers' challenge

Jeste li za aperitivo? Ideje za zalogaje uz koktel, koje će vas odmah teleportirati na talijanske terase

U četvrtom i zadnjem tjednu našeg Food bloggers' challengea blogerice su pripremale zalogajčiće uz aperitivo, baš onakve u kakvima bi poslije posla uživali Talijani u društvu svojih prijatelja na sunčanim gradskim terasama. Je li sve bilo idilično kao što si zamišljate, saznajte u nastavku članka.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.10.2023 13:49 komentari
viber Created with Sketch.
Food bloggers' challenge natjecateljice
Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto:Nova Studio)

Aperitivo se kao običaj u Italiji pobožno štuje, a podrazumijeva piće s prijateljima kasno poslijepodne ili ranije navečer, prije večere, obično nakon posla. Najpoznatije piće koje se baš tada konzumira u Italiji je Aperol Spritz, koktel od gorkog narančastog likera, prosecca (talijanskog šampanjca) i soda-vode, obično poslužen preko leda s kriškom naranče. No, popularni su još i Negroni, nastao u Firenci, Martini, Bellini, ali i ostala fina pića koja su nam naše blogerice ovaj tjedan smućkale u predivnoj velikoj Tognana čaši, idealnoj za ovakve koktele.

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

I ovaj im je put Tognanino posuđe pomoglo stvoriti pravi ugođaj talijanskog aperitiva, kako bi izvele sve što su zamislile.

Osim samih pića, aperitivo često uključuje male zalogaje, kao što su masline, sir, pršut, bruskete i drugu mezu koja se služi kako bi se samo malo prizalogajilo i kako bi se stvorila opuštena atmosfera za razgovor i druženje s prijateljima i obitelji prije večere. Aperitivo je posebno popularan u sjevernim dijelovima Italije, ali može se pronaći širom zemlje, s lokalnim varijacijama i omiljenim pićima.

Blogerice su se i ovim izazovom razbacale po Italiji i dale nam toliko kreativnih ideja za zalogajčiće da jedva čekamo sljedeće druženje s prijateljima kako bismo pripremili neke od njih. No jesu li dale sve od sebe što se tiče kreativnosti i jelima se približile tradiciji, kako im je savjetovao chef Stefano Cosattini, odlučio je, kao i u izazovima prije ovoga, naš žiri na čelu s talijanskim chefom.

Za njega je ovo bio najbolji tjedan i po njegovu su si mišljenju dale najviše truda. Naravno, neke malo više od drugih, ali svidjela mu se šarolikost posluženog.

"Sve je bilo puno boja, veselo, onako kako aperitivo i treba izgledati jer poziva na druženje s prijateljima, smijeh i opuštanje poslije posla", rekao je Stefano Cosattini, čije su ocjene rasle kako je odmicao tjedan. Najlošije ocjene, ali svejedno dobre, od njega je dobila Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu) koja je u ponedjeljak napravila masline punjene sirom u hrskavom omotaču od tijesta, a poslužila ih je uz nezaobilazne nareske, pršut, buđolu i milansku salamu te legendarni koktel Garibaldi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

 

"Iako je ovo tipičan aperitivo u Italiji, i vjerojatno ćete ga najčešće viđati, sa samim narescima i prženim zalogajima smatram da si je dala manje truda od ostalih blogerica u ovom izazovu", komentirao je Stefano.

Ideju za aperitivo Doris Valković (@foodoris) Stefano je nagradio čistom peticom. Napravila je taralle- slanu grickalicu koja korijene vuče s pete talijanske čizme. Taralli se pripremaju od brašna, maslinova ulja, soli i bijelog vina te se prvo kuhaju pa peku. Uz njih je Doris poslužila bruskete koje je tostirala u Tognana tosteru te njoj najdraži koktel - Martini Spritz.

Ipak, Stefano je imao malu zamjerku ili dvije pa je za kreativnost, odnosno izvedbu, dobila ocjenu manje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

"Taralle inače ne preferiram, suhi su mi i imam osjećaj da jedeš pijesak, ali zato traže još piti pa su dobar odabir za aperitivo. No najviše mi je zasmetala aceto balsamico krema na jednostavnim brusketama sa salsom od rajčice i bosiljka koje bi bile sasvim u redu takve kakve jesu" komentirao je Stefano.

Kristina Štriga (@cellulite_factory) ovaj put je kuhala ziheraški. Napravila je mekane pizzette rosse koje je pekla na Tognaninu pizza kamenu te ih je poslužila uz Campari Spritz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellulite Creator (@cellulite_factory)

Ipak, od Stefana je dobila visoke ocjene za ideju i kreativu jer su joj, kako kaže, odlično ispale.

"Tijesto je odlično izgledalo, kao i pizzete na kraju, a sviđao mi se i odabir pića - pravi klasik", rekao je talijanski chef i nakon Kristine krenuo hvaliti Mateju kojoj je dodijelio još bolje ocjene.

Mateja Kobeščak (@muffinmunchies_) uz osvježavajući Hugo ponudila nam je dva recepta. Jedan za najbolje, mekane iznutra i hrskave izvana focaccine, a drugi za bruskete sa smokvama i pršutom.
Svidjele su mu se male foccacine, kao i odlična kombinacija pršuta i smokvi na brusketama, isto kao i Maji Nikolorić, predstavnici punkufer.hr-a u žiriju. Mateja je uz Marijanu bila Majin ovotjedni favorit.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja | Food Photography (@muffinmunchies_)

"Svidio mi se Matejin odabir aperitiva i rado bi se našla na takvom druženju grickajući ove dekadentne bruskete", komentirala je Maja.

Čini se kako je ovaj tjedan, po prvi put, žiri bio jednoglasan i najviše im se svidio aperitivo Marijane Zlomislić (@unmondodisapori).

Marijana Zlomislić počastila nas je focacciom, iz koje su proizašle i bruskete s ricottom i pečenim grožđem, a onda i gnocco fritto, predivan prozračni jastučić koji je servirala s pršutom, burratom, rajčicama s bosiljkom i maslinovim uljem. Sve to poslužila je uz Pirlo, koktel karakterističan za područje Brescie, koji se radi od bijelog vina, Aperola ili Camparija i gazirane vode. I to isključivo tim redom, što je, kako kaže, naučila zahvaljujući ovom izazovu. Sličan je Aperol Spritzu, a razlika je u pjenušavom vinu (proseccu) koji se koristi za izradu Aperol Spritza, dok se za Pirlo koristi bijelo vino.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

"Svidjele su mi se sve te boje i ideje koje nam je Marijana servirala. Baš se istaknula sa svime, pa čak i načinom serviranja koktela s jednom velikom kuglom leda koja će dovoljno rashladiti, ali ne i razvodniti koktel", istaknuo je Stefano, a s njime se slaže i ostatak žirija.

"Ne znam što me prije ovdje kupilo, bruskete s ricottom i pečenim grožđem koje su mi odlična ideja za jesenski zalogajčić, baš me kombinacija iznenadila i sigurno ću ju spremati za prijatelje, ili pak pržena foccacia s buratom, pršutom i rajčicama. Sve izgleda prefino", rekla je Maja Nikolorić za koju je zadnji izazov, uz primo piatto, bio najdraži izazov u Food bloggers' challengu.

"Oduševio me njezin aperitiv, bio je totalno drugačiji od svih ostalih, crostini s grožđem i gnocco fritto bili su top. Isto tako, odlično je iskoristila sve naše proizvode", dodala je Martina Karić iz Tognane kojoj je odmah nakon Marijane u ovotjednom izazovu zasjala Doris.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

"Za izradu taralla treba vremena i strpljena, svidio mi konačni rezultat. Opet je lijepo iskoristila naše proizvode za realizaciju aperitiva", rekla je Martina te dodala kako su ostale djevojke bile slične u prezentaciji i sve odradile zadatak korektno.

"A što se tiče cjelokupnog Food bloggers' challengea, nadam se da su djevojke uživale, da im se svidjelo kuhati i posluživati na Tognaninim proizvodima te da će i dalje za svoje recepte koristiti naše proizvode. Bilo je zabavno svaki tjedan pratiti njihove recepte!" rekla je za kraj Martina.

"Hvala našim blogericama na odličnim idejama i inspiraciji za jela koja će naši čitatelji sigurno s guštom rekreirati u svojim kuhinjama. Ja sigurno hoću! Gledajući s odmakom, mislim da su definitivno ispoštovale onu talijansku izreku koju nam je Stefano spomenuo u uvodnom članku, l'occhio vuole la sua parte (i oko želi svoj dio – u doslovnom prijevodu) i napravile gomilu oku privlačnih jela", kaže Maja.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

I naš talijanski chef Stefano Cosattini zadovoljan je cjelokupnim izazovom te čestita svim sudionicima na predivnim jelima koja su spremale kroz protekle tjedne te se veseli što će ponovno imati priliku da on nešto skuha njima.

Poredak i broj bodova nakon zadnjeg izazova blogerice će saznati na zajedničkom druženju na kojem ćemo proglasiti i pobjednicu našeg prvog Food bloggers' challengea koja će osvojiti 2000 eura. Pratite nas i dalje i saznajte koja je zaljubljenica u talijansku kuhinju to najviše i pokazala.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #food blogers' challenge
  • #foodbloggerschallenge
  • #aperitivo
  • #Stefano Cosattini
  • #tognana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Najveći advent u Europi 2025.
750 km od Zagreba
Ovo je najveći božićni sajam u Europi – i ne, ne nalazi se u Austriji, niti u Njemačkoj
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
POKROVITELJ DINERS
Zimska bajka u Ljubljani: Advent koji će vas osvojiti svjetlima, okusima i šoping-ponudom
Panda & Sons najbolji bar na svijetu u 2025.
Nevjerojatna ponuda
Izvana je ništa posebno, ali kad uđete unutra…Ovo je najbolji bar na svijetu u 2025.
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela traži od međunarodnih zračnih kompanija da nastave letove - IATA
Otkazani letovi
Rat samo što nije počeo? Amerikanci poslali globalno upozorenje: "Situacija je opasna"
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Roditeljima stiglo upozorenje: Djeca u grupama dijele zastrašujući sadržaj
Opasan trend
Roditeljima stiglo dramatično upozorenje iz nekoliko škola: U ovoj grupi dijeli se zastrašujući sadržaj!
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Vjenčali se Sanja Cukon i Sead Bojić iz MasterChefa
"vožnja života!"
Vjenčao se naš par iz MasterChefa! Ovom fotografijom otkrili su prekrasnu vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
Stručnjaci su zabrinuti
Novi soj gripe širi se svijetom: Cjepivo protiv njega nije učinkovito?
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Naišao na Jon Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
poznati borci
VIDEO Naišao na Jona Jonesa na ulici i srušio ga na pod: Slavni prvak nije imao šanse
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
STRAŠNO
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
sve su krivi novinari
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
tv
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
MasterChef: Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
VRIJEME ZA KUŠANJE
Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
MasterChef: Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
TENZIJE
Renatina nominacija Damjana šokirala! "Jeste li svjesni koliko ste kontradiktorni?!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Najčišći grad na svijetu 2025. Singapur
Pa se vi igrajte vatrom...
Bacite li opušak na cestu u najčišćem gradu na svijetu, globit će vas s 200 eura kazne
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Food bloggers' challenge finale
Pokrovitelj Tognana

Vladarica talijanske kuhinje: Koja je blogerica pobijedila u našem prvom Food bloggers' challengeu?

Četiri tjedna, od kojih je svaki nosio novi izazov u talijanskoj kuhinji, za naše blogerice donijela su nam i prvu pobjednicu Food bloggers' challengea. Na zajedničkom druženju napokon smo saznali tko je skuhao najprivlačnija jela od doručka do aperitiva. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close