Predvodnik tročlanog žirija našeg prvog Food bloggers' challengea, Stefano Cosattini, za okupljene je blogerice skuhao večeru, jedini izazov koji im u protekla četiri tjedna nije zadao, a nakon nje proglasio pobjednicu. U tome mu je, kao i našim blogericama, pomoglo posuđe Tognana, s pomoću kojeg je skuhao pravi talijanski klasik s neobičnim twistom – rižoto milanese sa sporo kuhanim goveđim obrazima i prahom od kave i amaretta.

  Vibrantan žuti rižoto milanese sa sporo kuhanim goveđim obrazima i prahom od kave i amaretta Vibrantan žuti rižoto milanese sa sporo kuhanim goveđim obrazima i prahom od kave i amaretta (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Proteklih četiri tjedna Food bloggers' challengea pet je blogerica - Sandra Rončević, Doris Valković, Kristina Štriga, Mateja Kobeščak i Marijana Zlomislić - kuhalo talijanska jela od doručka do aperitiva u čemu su morale biti domišljate i kreativne u kreiranju recepata inspiriranih klasicima u njihovoj kuhinji. Gledao se svaki detalj - od ideje do realizacije, estetike, ali i upotrebe pravog talijanskog posuđa Tognana u spravljanju, ali i prezentaciji njihovih kulinarskih kreacija.

Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto Talijanski porculanski Tognana tanjuri podignu svaki primo piatto (Foto: Tognana/PR)

I zaista, bile su to prave umjetničke kreacije od kojih su neke više, a druge manje zadivile naš žiri sastavljen od Stefana Cosattinija, talijanskog chefa s hrvatskom adresom koji se može pohvaliti dvjema osvojenim Michelinovim zvjezdicama tijekom svoje karijere, Maje Nikolorić, voditeljice native odjela Nove TV Nova Studio koja pritom kuha i stilizira hranu za Punkufer.hr te Martine Karić, predstavnice Tognane, talijanske tvrtke posuđa s prepoznatljivom kvalitetom i tradicijom koja traje od sredine prošlog stoljeća. Svakog tjedna konačni poredak na bodovnoj ljestvici bio je drugačiji, a u nastavku članka donosimo kako su se brojke na kraju posložile. Sve u svemu, žiri je bio zaista zadovoljan šarolikim jelima koja su nam kroz cjelokupni izazov donijele naše blogerice, a koja će naši čitatelji, ali i mi, sigurno isprobati napraviti u svojim kuhinjama.

Food bloggers' challenge natjecateljice Food bloggers' challenge natjecateljice (Foto: Nova Studio)

Doris i Kristina nažalost su bile spriječene doći na naše druženje, ali Mateja, Sandra i Marijana uživale su uz aperitivo, odnosno piće i zalogaje kojima su se u zadnjem tjednu proslavile dok su čekale da im Stefano pripremi večeru. Oličenje talijanske kuhinje u jednostavnosti namirnica, ali bogatstvu okusa upravo je rižoto milanese. Vibrantan žuti rižoto svoju boju duguje šafranu, začinu koji daje suptilan i aromatičan okus koji podsjeća na med, a svoju kremoznost mantekiranjem na samom kraju. Chef Stefano Cosattini svoj je rižoto poslužio s goveđim obrazima koji su se 27 sati kuhali sous vide metodom pa potom kratko zapekli u pećnici, a sve je začinio pinkicom praha od kave i amaretta koje je usitnio Tognaninom sjeckalicom.

Nakon večere stigao je i trenutak proglašenja pobjednice. Chef Stefano Cosattini uručio je diplome za uspješno izvršen Food bloggers' challenge Sandri i Mateji, a Kristini i Doris njihove stižu uskoro, dok je Marijani Zlomislić uručeno priznanje kao pobjednici.
Njezin secondo piatto i aperitivo doveli su je na vrh ljestvica u tim tjednim izazovima, a sveukupni zbroj bodova potvrdio je i njezinu pobjedu cjelokupnog izazova i osvojenu nagradu od 2000 eura.

"Ovaj Food bloggers' challenge je bio zapravo jako izazovan, ali zanimljiv, bilo je jako šareno, zabavno. Puno toga sam naučila, što je dosta bitno i zapravo se prisjetila svojih brojnih boravaka u Italiji. Jedno divno iskustvo. Kako se osjećam kao pobjednica? Pa lijepo", rekla nam je o cijelom iskustvu pobjednica Marijana Zlomislić.

Uživajte u rekreiranju jela naših blogerica s talijanskim posuđem Tognana do sljedećeg Food bloggers' challengea.

Food bloggers' challenge finale Food bloggers' challenge finale (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Završni poredak i broj bodova:

Marijana Zlomislić (@unmondodisapori) – 64
Doris Valković (@foodoris) – 62
Kristina Štriga (
@cellulite_factory) – 57,5
Mateja Kobeščak (
@muffinmunchies_) – 47
Sandra Rončević (
@oslanomislatkom) – 41
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju