Balela je poznato jelo bliskoistočne kuhinje. Riječ je o salati sastavljenoj od nekoliko različitih mahunarki poput graha i slanutka, koje obiluju bjelančevinama, a koje se miješaju s drugim vrstama povrća i začinskim biljem.

U ovoj salati svoje mjesto pronaći će svježe rajčice, krastavac, luk i češnjak, a sve zajedno treba začiniti jednostavnom kombinacijom maslinova ulja, limunova soka, soli i papra.

Ako u pripremi iskoristite slanutak i grah iz konzerve, ovu salatu moguće je napraviti za 15-ak minuta. Najbolje od svega? Lako ju je ponijeti na posao, piknik ili roštilj.

Balela je vrlo fleksibilna salata koja se može servirati kao samostalno jelo uz krišku kruha ili poslužiti kao prilog drugim jelima od mesa i ribe.

Sastojci za salatu balela:

  • 2 konzerve slanutka od 400 g
  • 2 rajčice
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 konzerva graha od 400 g
  • 1 krastavac
  • 1 limun
  • 1 čajna žličica začinskog sumaka
  • ½ ljubičastog luka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • šaka svježeg peršina
  • masline po želji

Priprema salate balela:

  1. Ocijedite grah i slanutak od tekućine iz konzerve i isperite ispod mlaza vode.
  2. Rajčicu i krastavac operite, osušite i narežite na manje kocke.
  3. Narežite na manje komade ljubičasti luk i češnjak.
  4. Sve zajedno stavite u veću zdjelu, začinite s malo maslinova ulja, sokom jednog limuna, soli i paprom.
  5. U salatu dodajte i sitno nasjeckani peršin te sumak. Po želji možete dodati masline.
  6. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak i poslužite po potrebi. Ovako pripremljena salata u hladnjaku može izdržati dva do tri dana. Dobar tek!

Brzo i sa supernamirnicom: Recept za zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 10 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 9 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 8 +6 Hranjiva salata od kvinoje i ljetnog povrća - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju