Znamo da ima pregršt recepata za punjene lignje jer lignje se mogu puniti različitim nadjevima, od riže i krumpira pa sve do pršuta, sira i špinata, uz obvezne sjeckane popržene krakove.

Toj raznovrsnoj zbirci recepata dodajemo i ovaj za lignje na sicilijanski način, gdje se uz sjeckane krakove u nadjevu može naći i mekana sredina kruha te ribani parmezan, a sve se na kraju može fino zapeći u umaku od rajčica, ali i ne mora, taj se korak ostavlja vama na volju. U nekim dijelovima Sicilije u nadjev se dodaju i slani inćuni te se često na polovici pečenja (bilo u tavi ili u pećnici) lignje zalijevaju čašom soka od naranče. Zvuči baš aromatično, zar ne?

Talijanska kuhinja, posebno kuhinja talijanskog juga, vječita je inspiracija i poznatim kuharima, pa je tako recept za punjene lignje jedne sicilijanske nonne osvojio i samog Jamieja Olivera.

Više volite pržene lignje, ali vam gotovo nikad ne ispadnu mekane i fine kako ste ih zamislili? Možda je do lignji, a možda je i do vas jer moguće je da radite jednu od 5 grešaka zbog kojih pržene lignje ispadaju loše.

Sastojci:

4 komada lignji
2 jaja
150 g ribanog parmezana
2 šnite bijelog kruha (samo sredina)
50 g krušnih mrvica
6 crnih maslina
6 kapara
2 režnja češnjaka
nekoliko grančica svježeg peršina
50 ml bijelog vina
200 g pasirane ili sjeckane konzervirane rajčice (po želji)
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

1. Očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela.

2. Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih popržite na maslinovu ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani češnjak, kapare i narezane masline. Nakon 5 minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi.

3. Napunite lignje nadjevom (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.

4. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i režanj češnjaka (prerezan popola) pa dodajte lignje, nakon minute zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte nekoliko minuta dok ne ispari alkohol.

5. U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranom ili sjeckanom rajčicom koju ste malo posolili pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

Restoran - 3 Zanimljivosti Restoranski bonton: Slučaj u kojem dame nemaju prednost

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju