Ovaj jednostavni kolač od ananasa i kokosa miriše na ljeto, ima divnu spužvastu teksturu oplemenjenu komadićima ananasa i toliko je sočan da će vam okusni pupoljci naprosto poludjeti.
Za pripremu ovog kolača s okusom tropa trebat će vam tek 20 minuta, a peći će se još 35 minuta.
Kolač od ananasa i kokosa - sastojci:
- 435 g ananasa iz konzerve u vlastitom soku
- 125 g maslaca
- 190 g šećera
- 2 velika jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
- 50 g zaslađenog kokosovog brašna
- 280 g glatkog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 60 g šećera u prahu plus za posipanje
Kolač od ananasa i kokosa - priprema:
- Odvojite ¾ soka od ananasa iz konzerve. Stavite ananas i preostali sok u blender ili multipraktik i miksajte dok ne postane kašast.
- Odvojite jednu šalicu izblendanog ananasa.
- Preostali ananas u pomiješajte sa sokom koji ste prvo odvojili.
- Namastite okrugli kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 23 cm i dno mu obložite papirom za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U zdjeli za miješanje miksajte zajedno šećer i maslac dok ne dobijete prozračnu glatku smjesu.
- Dodajte žumanjke i miksajte dok se dobro ne sjedine.
- Umiješajte šalicu zgnječenog ananasa.
- Dodajte kokos, zatim prosijte brašno i prašak za pecivo i miksajte dok se sve ne sjedini.
- Odvojeno izmiksajte bjelanjke u meki snijeg.
- Umiješajte postepeno snijeg u smjesu s brašnom, ⅓ po ⅓, dok se smjesa ne sjedini.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kolače.
- Stavite kalup za kolače u pećnicu i pecite 35 minuta dok vrh kolača ne dobije boju i ne postane čvrst na dodir ili dok čačkalica umetnuta u kolač ne izađe čista.
- Pripremite glazuru tako da pomiješate sačuvani sok od ananasa i preostali zgnječeni ananas sa šećerom u prahu. Dobro miješajte da ne ostanu grudice.
- Zagrijte u mikrovalnoj pećnici (3 minute) ili miješajući na laganoj vatri dok ne zavrije.
- Prelijte preko kolača dok je još vruć i u kalupu.
- Ostavite kolač da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga izvadite iz kalupa.
- Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.
Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima