Europski božićni kolači i torte obično se rade od dizanog tijesta, a nerijetko su obogaćeni orašastim plodovima i suhim voćem - odnosno raspoloživim namirnicama u ovom dobu godine.
Japanska božićna tradicija udara kontru Starom Kontinentu. Za Božić se obično peče lagana torta kurisumasu keki. Japanska božićna torta sadrži lagani i pahuljasti biskvit prekriven tučenim slatkim vrhnjem i ukrašen svježim jagodama - često ukrašenim na "praznični" način.
Treba uzeti u obzir da su Japanci uglavnom sljedbenici budizma i šintoizma i da imaju drugačiji pristup Božiću. Isto tako treba uzeti u obzir da sezona jagoda u Zemlji Izlazećeg Sunca započinje u prosincu, a traje sve do svibnja.
Baš zato jagode su sastavni dio ove božićne torte. I vi je možete napraviti (ako u trgovini naiđete na uvozne jagode).
Japanska božićna torta - sastojci:
- 1 l vrhnja za šlag
- 700 g svježih jagoda
- 300 g glatkog brašna
- 300 g bijelog šećera
- 180 ml mlijeka
- 120 ml suncokretova ulja
- 6 velikih jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 žlica omekšanog maslaca za podmazivanje kalupa
- ½ čajne žličice vinskog praška za pecivo
Japanska božićna torta - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za torte i dobro je iznutra namastite omekšanim maslacem i/ ili obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.
- Napravite biskvit: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izmiskajte zajedno s uljem i mlijekom. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, 150 g šećera i prašak za pecivo. Brašno postupno dodajte smjesi sa žumanjcima i miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Bjelanjke pretvorite u snijeg uz pomoć (čistog) miksera te uz dodatak vinskog praška za pecivo. Postupno dodajte i preostali šećer (150 g) dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Pri kraju miksanja ubacite i ekstrakt vanilije. Postupno umiješajte snijeg u smjesu za biskvit. Ručno ubacujte trećinu po trećinu smjese i lagano ju umiješajte.
- Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 60 minuta na srednjoj rešetki. Ako primijetite da površina biskvita brzo tamni, smanjite temperaturu i podesite vrijeme pečenja kako biste dobili lagan i pahuljast biskvit.
- Ohladite biskvit do kraja, prerežite ga na dva do tri jednaka dijela. Istucite vrhnje za šlag mikserom. U polovicu šlaga dodajte narezane jagode i njime premažite slojeve biskvita. Ostatkom šlaga prekrijte površinu torte i ukrasite s dodatnim jagodama. Dobar tek!
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

