Već par godina prosecco je u trendu i ne misli tako lako sići s trona. A uz standardno lagano pijuckanje, rado je viđen „gost“ i u raznim koktelima, pa evo nekih ideja kako i vi možete zadiviti prijatelje. Za neke ste čuli, za neke ne, pa krenimo…
Aperol Spritz
Vjerojatno najpoznatiji koktel s proseccom prilično je jednostavno napraviti. Pomiješajte u shakeru prosecco, aperol i mineralnu u omjeru 3 – 2 – 1. Napunite čašu ledom, utočite smjesu i dekorirajte krišom naranče. Voila!
Hugo Spritz
Pripremite prosecco, mineralnu, sirup od bazge (sve u omjeru 3 - 2 - 1), te nekoliko listića metvice i malo soka od limete. Sve to skupa smiksajte, te na kraju dekorirajte kriškama limete. Čeka vas pravo osvježenje, to jedino možemo obećati.
Bellini
Ako je ova dva gore spomenuta lako napraviti, što tek onda reći za Bellini? Nastao je u Veneciji u legendarnom Harry's baru, a radi se i više no jednostavno. Natočite za početak sirup od breskve (trećina čaše), a ostale dvije trećine dolijte prosecco. Uživajte.
Limoncello Spritz
Nastavljamo s koktelima koje može napraviti svatko, uz minimalan trud. Za početak u čašu nalijte limoncello, nakon njega prosecco i za kraj mineralnu. Radite u omjeru 1 – 2 – 1 i kad ste gotovi ukrasite kriškom limuna. Ovo će piće biti dobar izbor za tople proljetne dane.
Negroni Sbagliato
Iako glagol „sbagliare“ na talijanskom znači pogriješiti, ovaj koktel nikako nije pogrešan. Najprije u čašu s dosta leda dodajte vermouth, a nakon njega u istoj količini i campari, te ih dobro izmiješajte. Sve to preljite u novu čašu i dodajte prosecco (pazite da količina prosecca odgovara zajedničkoj količini vermoutha i camparija koliko ste zajedno stavili dva prethodna pića). Za kraj, ukrasite koricom naranče.
Rosemary prosecco
I za kraj, jedan malo zahtjevniji, ali nipošto zahtjevan. U malom loncu na srednje jakoj temperaturi pomiješajte šećer (pola šalice), vodu (pola šalice) i grančicu ružmarina. Miješajte dok se šećer ne otopi, odnosno dok ne dobijete sirup od ružmarina. Nakon što se ohladi, izvadite grančicu. U shakeru pomiješajte prosecco (jedna šalica), gin (četvrtina šalice), limunov sok (jedan iscijeđeni limun), sok limete (također jedna iscijeđena) i sirup od ružmarina. Sve to fino „spojite“ i rastočite u čaše, koje ćete ukrasiti kriškama limuna i grančicama ružmarina.
Sjajno društvo i velika vina: Vinarija Antunović proslavila 20 godina rada