Juha od sira i krumpira pravo je zimsko jelo koje će vas utopliti i dobro zasititi. Priprema se vrlo jednostavno, a rezultat će usrećiti i najveće izbirljivce jer je finoj kremastoj teksturi i savršenom spoju sira i hrskave slanine teško naći zamjerke.

Juha od sira i krumpira često je jelo u mnogim srednjo i sjevernoeuropskim kuhinjama, kao što su francuska, njemačka i švicarska kuhinja. Naravno, varijacije su brojne, pa tako i vi možete recept prilagoditi vlastitom guštu i istražiti s kojim vam je sirom ova juha najbolja, dio vode zamijeniti vrhnjem za kuhanje za još zasitnije jelo ili je kušati i s drugom kombinacijom začina.

Jedino bitno je da koristite sir koji se dobro topi, na primjer gaudu, cheddar ili ementaler, pa čak i parmezan. Količina namirnica u receptu dovoljna je za četiri porcije juhe. A ako je poslužite uz krišku ili dvije kruha, ova juha može "odglumiti" i glavno jelo.

 

Gusta juha od sira i krumpira - sastojci:

  • 120 g slanine, narezane na tanke trake
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 6 velikih krumpira za pečenje (oko 1,3-1,5 kg), oguljenih i narezanih na kockice
  • 1 l vode, po želji i više
  • 1 čajna žličica soli
  • ½ čajne žličice papra
  • 170 g zrelog cheddara, gaude ili trapista, naribanog
  • 2 žlice ulja, po potrebi
  • svježi vlasac ili zeleni dio mladog luka, nasjeckan, za posluživanje

Gusta juha od sira i krumpira - priprema:

  1. U velikoj tavi pržite slaninu dok ne postane lijepo hrskava. Izvadite je na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  2. Ako slanina nije pustila dovoljno masti, ulijte u tavu dvije žlice ulja i dodajte luk pa pirjajte, povremeno miješajući, na srednje jakoj vatri dok ne postane mekan i staklast, oko 5 minuta.
  3. Ulijte vodu, dodajte krumpir narezan na kockice, posolite i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta, dok krumpir ne omekša.
  4. Gnječilicom za krumpir izgnječite krumpir. Ako želite, dio možete ostaviti u komadima.
  5. Nastavite kuhati na laganoj vatri, dodajte sir i miješajte dok se sasvim ne otopi.
  6. Pospite komadićima hrskave pržene slanine i vlascem ili kolutićima mladog luka i poslužite.

Tražite li još recepata, zavirite ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Kako rezati povrće poput profesionalnog kuhara? Tehnike koje će vam olakšati posao u kuhinji Kako rezati povrće - 3 Kako rezati povrće - 4 Kako rezati povrće - 1 +2 Kako rezati povrće - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju