Razlika između vrhunskog i prosječnog jela nekad se samo krije u detaljima koji čine veliku razliku. Jedna od bitnih stvari je i kako pripremiti namirnice za termičku obradu. Zato smo se savjetovali s Marijem Miheljom koji nam je pokazao kako rezati povrće poput profesionalca, kako bi se ono što ravnomjernije skuhalo i naravno, kako bi vaš konačni proizvod izgledao bolje.

Tri su osnovna načina rezanja povrća poput profesionalaca. Povrće možete rezati na kockice, na „julienne“ način, odnosno na trakice te na ploške. Za koju tehniku ćete se odlučiti ovisi o tome želite li sitnije ili krupnije narezano povrće, a sve ovisi o namjeni, odnosno o jelu koje pripremate.

Kako se reže luk?

Važnije od lijepog izgleda obrađene namirnice je da se ne porežete. A kako biste bez posjekotine izvršili vaš zadatak potrebno je zaštititi prste. Prste i šaku blago savijte kako bi nož lagano klizio niz članke, odnosno kako ne biste oštricom zahvatili vrhove prstiju.

Kako isfiletirati ribu? Naučite brzinski proces uz pomoć kojeg ćete se za tren riješiti svih ribljih kostiju Kako isfiletirati ribu? - 4 Kako isfiletirati ribu? - 3 Kako isfiletirati ribu? - 2 +0 Kako isfiletirati ribu? - 1

Luk prerežite na pola, te ravni dio stavite na dasku za rezanje. Uvijek povrće presijecite tako da je ravni dio okrenut prema dolje, jer ćete tako dobiti na stabilnosti i mogućno st povrede svesti na minimum. Trik kuhara je i taj da ispod daske za rezanje postave kuhinjsku krpu kako daska ne bi klizila po radnoj površini i bila stabilnija. Luk sijecite od gore na tanke ploške, zatim napravite poprečne presijeke da biste na kraju još jednom od gore prema dasci za rezanje sigurnim potezima dobili male kockice idealne za dinstanje.

Za wok idealna tehnika bit će „julienne“. Opet povrće zarežite da dobijete ravnu površinu te laganim, ali sigurnim potezima izradite trakice. Isto vrijedi i za rezanje na ploškice, a ne zaboravite kako je najopasniji nož u kuhinji onaj koji je tup.
Zato dobro naoštrite noževe, a ako vam treba još savjeta profesionalaca „upišite“ se u našu Školu kuhanja u kojoj Mario Mihelj otkriva tajne chefova.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju