Kulinarska scena Splita je nevjerojatno raznolika i živa. U „najlipšem gradu na svitu“ možete istražiti zdravu i originalnu ponudu veganskih jela, marendati u tradicionalnim konobama koje turisti još nisu otkrili ili pak otkriti uzbudljiva jela od ribe i morskih plodova ambicioznih chefova kojima ne fali inspiracije. U svakom slučaju, ako vam se jede nešto fino i kvalitetno nećete ostati gladni.

Bepa!

Narodni trg 1

Bepa! je jedno od mjesta u Splitu gdje možete pojesti slasne marende od plave ribe, hamburgere i sendviče, ali i cijenjene ribe s gradela. Ondje se dolazi na doručak ili rani ručak, a u ponudi imaju i jela za vegane, poput primjerice domaće tjestenine (makaruna) u kremastom umaku od bundeve i tahinija s orašastim plodovima i sjemenkama (98 kuna). Među hitovima su i jaja Benedict (brioš, poširana jaja, dimljena šunka, kremasti hollandaise umak, mladi špinat i čips), a koštaju 85 kuna. Jedno od jela kuće je tuna tartar, a preporučit će vam i tart od borovnica

 

Pimpinella

Spinčićeva 2A

Kvalitetne namirnice, domaća spiza i pristupačne cijene privlače goste u Pimpinellu, konobu koja se nalazi na Firulama, dalje od utabanih turističkih puteva. Kako je zovu, mala gostionica velikog srca poznata je po finim njokima sa sipom, pašticadi, rižotima i telećim koljenicama te ribi s gradela. Na terasi je tek nekoliko stolova, a udobni interijer Pimpinelle uređen je na starinski način.

 

 

Sexy cow

Ul. Zrinsko Frankopanska 6

Ako vam se ne marenda nešto domaće ili na žlicu, fino jesti možete i u Sexy cow gdje će vas dočekati wrapovi zabavnih naziva i kvalitetnih sastojaka. Cijene wrapova i salata su korektne tako da se možete najesti za 50 do 80 kuna. Primjerice Naughty cow (ramstek, hrskava slanina, guacamole umak, topljeni sir, prženo jaje, tabasco aioli, zelena salata, pečeni luk, krastavac) ćete platiti 74 kune, a pileća salata s guacamole umakom, piletinom i pečenim lukom stoji 58 kuna.

 

 

Pandora Greenbox

Obrov ulica 4

Vlasnici popularnog restorana Corto Maltese preko puta su otvorili i nastavak gastronomske priče – Pandoru (ime Cortove ljubav u stripu). Osim sjajnog imena i lijepo uređenog prostora, u Pandori imaju kreativna veganska i vegetarijanska jela koja gosti hvale. Veganski burgeri, juha s orašastim plodovima, sirove torte i hrskavi tofu su među popularnijim jelima. Svratiti možete i na salate kao što je Marie Curie s fažoletom, grožđem, fetom i lješnjacima (85 kuna) ili kolač od jabuke s cimetom, bijelom karamelom i sojinim vrhnjem (45 kuna). Cijene nisu bagatela, ali očekivati možete zdravu hranu od koje ćete se fino najesti.

 

 

Pinku Fish & Wine

Obrov 4

Nedaleko od Pandore je i Pinku Fish & Wine koji se specijalizirao za ribu, ali ne skupe primjerke nego baš suprotno – manje cijenjene komade od koje stvaraju specijalitete. Svojim tanjurima pokušavaju vratiti zanemarena ili zaboravljena riblja jela u fokus. Trilja s pancetom ili odležana palamida s muscavado šećerom neki su od primjera. Jedno od najpopularnijih jela je tuna tartar (tuna, umak od rajčice, kapare, džem od limuna, dehidrirani žumanjak) koji košta 120 kuna. Lignja se pak pošira i dimi, poslužuje s kremom od češnjaka i breskvom (120 kuna), a poširani mol dolazi uz rezance od sipe, ukiseljeno jaje, mladu kapulicu i riblji consomme (140 kuna). Zasladiti se možete ručno rađenom čokoladom (40 kuna), a imaju i odličnu ponudu viskija, kao i birana vina.

 

 

  10 mjesta u Zagrebu gdje ćete pojesti odličan gablec po fer cijenama Il Camino - 16 Il Camino - 14 Il Camino - 15 +16 Il Camino - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju